راز پیر نشدن لاک‌پشت‌ها، کلید احتمالی دستیابی به جوانی ماندگار انسان

با وجودی که به نظر می‌رسد حیات جاویدان وجود ندارد و درنهایت مرگ به سراغ هر موجود زنده‌ای می‌رود، اما دانشمندان می‌گویند روند پیر شدن به این شکل جهان شمول نیست و برخی از گونه‌های حیوانی پیر نمی‌شوند.

موبنا – اما سوال مهم این است که آیا مطالعه جاندارانی که روند پیرشدن آنها کند است، می‌تواند معنایی برای انسان داشته باشد؟

نتایج دو مطالعه جدید که در نشریه Science منتشر شده‌اند نشان می‌دهند که روند پیر شدن لاک‌پشت‌ها بسیار کند است. تا جایی که حتی اگر لاک‌پشت‌ها در شرایطی قرار داشته باشند که استرس یافتن غذا نداشته باشند و دور از شکارچیان زندگی کنند، حتی ممکن است اصلا پیر نشوند.

راز پیر نشدن لاک‌پشت‌ها، کلید احتمالی دستیابی به جوانی ماندگار انسان

لاک پشت‌هایی که پیر نمی‌شوند

«ریتا دی سیلوا»، یکی از محققان ارشد این مطالعه در دانشگاه جنوب دانمارک که اکنون زیست‌شناس دانشگاه دو پورتو در پرتغال است، می‌گوید:

«این موضوع فوق‌العاده جذاب است. موضوع جالب‌تر آن است که انسان‌های امروزی هنوز نتوانسته‌اند اسرار این موضوع را کشف کنند. ما در دنیایی زندگی می‌کنیم که چالش‌های کمتری برای زنده ماندن نسبت به اجداد اولیه خود داریم ولی کند کردن روند پیری هم موضوع مهمی است.»

دی سیلوا در ادامه صحبت‌های خود می‌گوید:

«به عنوان انسان‌های مدرن تمایل داریم در شرایط واقعا خوبی زندگی کنیم، بر همین اساس در تلاش هستیم تا محیط ایده‌آلی برای زندگی فراهم کنیم. اگر بتوانیم روند پیری را کندتر کنیم شرایط بهتری رقم خواهد خورد.»

اینکه چرا و چگونه لاک پشت‌ها پیر نمی‌شوند رازی است که هنوز کشف نشده ولی این موضوع درنهایت توسط محققان رمزگشایی می‌شود.

با افزایش سن، سیستم ایمنی ضعیف شده، استخوان‌ها شکننده می‌شوند و فرد با مشکلات جدیدی روبرو خواهد شد. با افزایش سن فرد به مرگ نزدیک‌تر می‌شود. اما تحقیقات جدید نشان می‌دهند که چنین شرایطی در مورد لاک پشت‌ها روند بسیار بسیار کندتری دارد تا جایی که در برخی گونه‌ها، افزایش سن نشان‌دهنده آن نیست که لاک پشت به مرگ نزدیک‌تر می‌شود. اما در نهایت، همه لاک پشت‌ها نیز روزی خواهند مرد.

راز پیر نشدن لاک‌پشت‌ها، کلید احتمالی دستیابی به جوانی ماندگار انسان

راز طول عمر لاک پشت‌ها

دانشمندان سال‌هاست متوجه شده‌اند که لاک پشت‌ها می‌توانند زندگی بسیار طولانی داشته باشند. تحقیقات روی زیست‌شناسی لاک پشت‌ها نشان می‌دهد که آنها می‌توانند به سرعت سلول‌های آسیب دیده را از بین برده و در برابر آسیب DNA که در طول زمان با تقسیم سلول‌ها تجمع پیدا می‌کند، مقاوم هستند.

در مطالعه انجام شده توسط دی سیلوا، 52 گونه مورد بررسی قرار گرفتند. محققان دریافتند حدود 75 درصد از گونه‌ها نرخ پیری صفر یا ناچیز را نشان می‌دهند. به این معنی که این گونه‌ها احتمالا خیلی کند پیر می‌شوند یا اصلا پیر نمی‌شوند. برای مثال لاک پشت یونانی (Testudo graeca) و لاک پشت سیاه مرداب (Siebenrockiella crassicollis) جزو این دسته هستند. لاک پشت غول پیکر آلدابرا (Aldabrachelys gigantea) سرعت پیری ناچیز و میانگین عمر طولانی 60 سال یا بیشتر را نشان می‌دهد. لاک پشت گالاپاگوس (Chelonoidis niger)، یکی از گونه‌هایی است به طور متوسط ​​60 سال یا بیشتر عمر می‌کند.

«بت راینک»، زیست‌شناس و محقق دانشگاه ایلینویز و «دیوید میلر»، زیست‌شناس حیات‌وحش ایالت پنسیلوانیا و همکارانش ایده دیگری را دنبال کردند که روند پیر شدن حیوانات خونسرد را با حیوانات خونگرم بررسی می‌کرد.

در کمال تعجب، محققان دریافتند که حیوانات خونسرد کندتر از حیوانات خونگرم پیر نمی‌شوند. در عوض، موجودات خونسرد طیف وسیع‌تری از اثرات پیری را نشان می‌دهند. به طوری که برخی سریعتر از حیوانات خونگرم و برخی آهسته‌تر پیر می شوند. حداقل یک گونه در هر یک از چهار گروه (قورباغه ها و وزغ‌ها، کروکودیل ها، مارمولک‌های سنگفرشی، لاک پشت‌ها) روند پیری ناچیزی را نشان دادند.

 منبع: دیجیاتو

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا