شتاب اپراتورها به نسل پنجم موبایل
هرچند مشخص است که اپراتورها با اشتیاق رسیدن نسل پنجم موبایل را انتظار میکشند اما هنوز تا رسیدن به این استاندارد و سطح تکنولوژی فاصله داریم. بهرغم این انتظار میرود که شبکههای نسل پنجم مبتنی بر استاندارد ITU تا سال ۲۰۲۰ تجاری شوند و تعداد مشترکان این فناوریها تا انتهای سال ۲۰۲۰ به ۵۵۰ میلیون نفر برسند.
موبنا – یک مطالعه جدید نشان میدهد که امروزه تقریبا ۹۰ درصد مشترکان موبایل از شبکههای نسل سوم و چهارم استفاده میکنند. همچنین بر اساس این مطالعه تعداد مشترکان LTE تا پایان سال ۲۰۲۲ به ۶/ ۴ میلیارد نفر خواهند رسید. این مطالعه همچنین بر این یافته اشاره دارد که در سال ۲۰۲۰، بالغ بر ۹/ ۸ میلیارد مشترک سیار وجود خواهد داشت که ۸ میلیارد نفر مشترک پهنباند سیار خواهند بود و ۱/ ۶ میلیارد نفر منحصرا از تلفن سیار استفاده خواهند کرد.
اشتیاق اپراتورها به راهاندازی شبکههای پیشاستاندارد (Pre-standard) نسل پنجم در طول سال ۲۰۱۶ فزونی یافت و پیشبینی میشود که تا قبل از ۲۰۲۰ در بازارهای متعددی این فناوری پیادهسازی شود. گسترش زودهنگام نسل پنجم بهدلیل نیاز به خدمات پهنباند سیار ارتقایافته و همچنین تکمیل خدمات اینترنت ثابت است؛ چیزی که از آن بهعنوان دسترسی بیسیم ثابت (FWA) یاد میشود. افزون بر این ۵G موارد کابردی بسیاری را برای اینترنت اشیا (IoT) فراهم میسازد. رشد ابزارهای اینترنت اشیا با حضور یک شبکه پرسرعت با شتاب بیشتری رخ خواهد داد و به سرعت شاهد افزایش ابزارهای متصل خواهیم بود. هرچند تعداد مشترکانی که تنها از شبکههای مبتنی بر GSM/ EDGE استفاده میکنند، کماکان از بزرگترین سهم در میان مشترکان سیار برخوردارند. با این وجود پیشبینی میشود که LTE در سال ۲۰۱۹ به تکنولوژی غالب دسترسی موبایل تبدیل شده و تا انتهای سال ۲۰۲۰ تعداد مشترکان این فناوری به ۶/ ۴ میلیارد نفر برسند. در سال ۲۰۲۲ تعداد مشترکان LTE به بیش از ۵ برابر مشترکانی خواهد رسید که فقط ازGSM/ EDGE استفاده میکنند، حال آنکه مشترکان WCDMA/ HSPA سه برابر بیشتر خواهند شد. در بازارهای در حال توسعه، GSM/ EDGE گزینهای پایدار خواهد بود و اکثر مشترکان ۳G/ 4G در تمامی مناطق کماکان بهعنوان یک گزینه سطح پایینتر بهGSM/ EDGE دسترسی خواهند داشت. GSM/ EDGE همچنین نقش مهمی در کابردهای IoT خواهد داشت.
۹۰ درصد اشتراکات تا سال ۲۰۲۲ مربوط به پهنباند سیار
پهن باند سیار به معنای دسترسی به اینترنت پرسرعت در حال حرکت (مانند اینترنت موبایل) گفته میشود. این مطالعه پیشبینی میکند تا انتهای سال ۲۰۲۲، مشترکان سیار به ۸/ ۹ میلیارد نفر برسند که ۹۰ درصد آن یعنی ۸ میلیارد نفر از پهن باند سیار استفاده میکنند. تعداد افرادی که صرفا مشترک موبایل هستند نیز تا پایان ۲۰۲۲ به ۶/ ۱ میلیارد خواهد رسید. پهنباند سیار در برخی از بخشها مکمل پهنباند ثابت خواهد بود (همگرایی ثابت- سیار) و به شکل غالب دسترسی مبدل خواهد شد. بسیاری از کامپیوترهای شخصی و تبلتها کماکان (تا سال ۲۰۱۶) از اشتراک سیار استفاده نمیکنند که یک دلیل عمده آن مربوط به تفاوتی است که در قیمت مدلهای محدود به Wi-Fi و دیگر مدلهای سیار وجود دارد. با وجود این، تعداد کامپیوترهای شخصی و تبلتهای دارای قابلیت موبایل تا سال ۲۰۲۲ یک افزایش ۳۰ درصدی را شاهد خواهند بود. این به شکل ویژه نشان میدهد کامپیوترها یا تبلتهای مجهز به سیمکارت هم ارزانتر شده و هم مورد استقبال بیشتری واقع خواهند شد. همین موضوع باعث رشد فروش آنها خواهد شد.
رشد استفاده از نسل جدید موبایل
موبایل حالا به مهمترین ابزار ارتباطی جهان تبدیل شده و هیچ دستگاهی به این اندازه مورد استقبال مردم قرار نگرفته است. همین ابزار ارتباطی به زودی تمام تکنولوژیهای مرتبط به اشتراک شبکههای پرسرعت دیتا را به خود اختصاص خواهد داد و به این معنا کم کم شاهد آن خواهیم بود که سایر ابزارهای اتصال به شبکههای پرسرعت سهم خود را از بازار به اپراتورهای موبایل خواهند داد. بر اساس تخمینهای موجود تا انتهای سال ۲۰۱۶ بالغ بر ۳/ ۹ میلیارد مشترک گوشی هوشمند وجود داشته است. اکثر این اشتراکات مربوط به شبکههای WCDMA/ HSPA بوده است. این رخداد با وجود این است که اشتراکات محدود به GSM/ EDGE قسمت عمدهای از تمامی اشتراکات را شامل میشوند. تا سال ۲۰۲۲ پیشبینی میشود که تعداد مشترکان گوشیهای هوشمند به ۶/ ۹ میلیارد خواهند رسید که ۹۰درصد آنها از شبکههای WCDMA/ HSPA، LTE و G5 استفاده میکنند.
منبع: دنیای اقتصاد | نویسندگان: غلامحسین محمد طالبی، حسین سبزیان