جزييات قضيه داور جنجالی
محمد آقایی فرد: او که به دلیل محرومیت مدتی دور از داوری بود، سرانجام پس از مدتها با قضاوت دربی اصفهان بین ذوبآهن و سپاهان به لیگ برتر برگشت. او چند هفته قضاوت کرد و حالا قصد دارد در تبریز برای همیشه از دنیای داوری خداحافظی کند و پا به عرصه اجرایی بگذارد. قهرمانی در …
محمد آقایی فرد: او که به دلیل محرومیت مدتی دور از داوری بود، سرانجام پس از مدتها با قضاوت دربی اصفهان بین ذوبآهن و سپاهان به لیگ برتر برگشت. او چند هفته قضاوت کرد و حالا قصد دارد در تبریز برای همیشه از دنیای داوری خداحافظی کند و پا به عرصه اجرایی بگذارد. قهرمانی در فضای مجازی برای دوستانش نوشت: «خدا رو شکر که همیشه در شادی و غم کنارم بودید و از همان ابتدا قصدم برگشت به داوری نبود نه اینکه نتوانم، نه دلم رنجیده و شکسته بود. با تشویق عزیزانم برگشتم و داوری کردم تا مخالفانم بدانند بیگناه بودم و توانستم و همان که بخواهم میشود که در سایه آقا امام رضا (ع) شد. قصدم اطاله کلام نیست الان هم قصد خداحافظی از داوری را دارم تمام و کمال با رضایت خودم و با شادی و طیب خاطر، که سلامتیام مهمتر است. انشاءا… در کار اجرایی موفق باشم و پاسخگوی لطف دوستانم. به موقع در برنامه تلويزیونی حاضر خواهم شد و از عزیزانی که در حقم لطف داشتند به اسم تشکر خواهم کرد دست تک تک شما را میفشارم». محسن قهرمانی قرار است امروز و در بازي تراکتور و استقلال متنی هم زیر لباسش با این مضمون بنویسد: «یا علی ابن موسی الرضا آنها را به خدا واگذار ميکنم و ميروم». علي خسروي در اينباره به «قانون» ميگويد: «قهرماني امروز با نوشتهاي زير پيراهن داورياش، خداحافظي ميكند. نمي دانم اين نوشته چيست ولي قطعا با هواداران و افرادي كه به او تهمت زدهاند اتمام حجت ميكند. مثل همان كاري كه مظفريزاده كرد و نوشت: خدانگهدار.»
حاشيههاي آقاي جنجالي
سال 1383: بازی حساس دو تیم استقلال و سپاهان
علی سامره، مهاجم آن روز استقلال در موقعیت تک به تک با آرمناک پطروسیان دروازه بان سپاهان قرار ميگیرد اما قبل از اینکه ضربه را بزند پرچم کمک داور به نشانه آفساید بالا رفته است. داور هم در سوت خود ميدمد. اما مهاجم استقلال بدون توجه به سوت داور به توپ ضربه ای ميزند و توپ وارد دروازه ميشود.
داور مسابقه به سمت سامره ميرود و کارت زرد به او نشان ميدهد، بلافاصله دست در جیب پشتش ميکند و کارت قرمز در هوا ميچرخد. این اخطار دوم مهاجم استقلال بود. حاشیهها شروع شد. فردای آن روز یک داور تیتر اول همه روزنامههای صبح بود: محسن قهرمانی
استقلال و سایپا. 1385
هر دوتیم در کورس قهرمانی بودند و بازی فوق العاده حساسی بود. سایپا از حریفش جلو افتاده بود. در یک صحنه ناگهان داور مسابقه بدون اینکه اتفاق خاصی بیفتد ناگهان بازی را قطع کرد همه متعجب بودند . باز هم دست آقای داور در جیب پشتی رفت. باز هم کارت قرمز آقای داور در هوا چرخید . اینبار سیاوش اکبرپور از زمین اخراج شد. بعدآقای داور گفت مهاجم استقلال هنگاميکه از کنارش رد ميشده به او توهین کرده. لحظاتی بعد داور مسابقه از وسط زمین دوان دوان به سمت نیمکت سایپا رفت و دوباره دست در جیب پشتی برد و کارت قرمزش را به دروازه بان ذخیره سایپا نشان داد . البته آقای داور بعدا اعلام کرد که دروازه بان ذخیره سایپا از روی نیمکت به او توهین کرده . یک نفر پرسید چگونه ميتوان در حضور بیش از 60هزار نفر از وسط زمین صدای یک نفر روی نیمکت ذخیره را شنید. فردای آن روز آقای داور به این سوال جواب داد: گوشهای من به کلمات رکیک بسیار حساس است و حتی از پشت دیوار هم ميتواند صحبت دیگران را بشنود. فردای آن روز همه روزنامهها از گوشهای حساس یک داور نوشتند؛ آن داور محسن قهرمانی بود.
استقلال و راه آهن. 1385
استقلال همچنان در کورس قهرمانی بود. آنها بايد بعد از این بازی به مصاف رقیب سنتی خود، پرسپولیس بروند. در آن بازی بازیکنان راه آهن دو بار در محوطه جریمه استقلال سرنگون شدند که هر دوبار هم پنالتی بود. اما داور مسابقه هر دو بار در میان تعجب همگان دستور به ادامه بازی داد. اما در یک صحنه کاملا واضح و در حالی که آشکارا مشخص بود در درون محوطه جریمه راه آهن هیچ اتفاقی نیفتاده داور مسابقه به سود استقلال اعلام پنالتی کرد.
دقایقی بعد علی انصاریان که از پرسپولیس به استقلال آمده بود با دست زدن عمدی به توپ بايد از داور یک اخطار دریافت ميکرد اما باز هم آقای داور از دادن اخطار چشمپوشی کرد. علی انصاریان قبل از این بازی دو اخطاره بود و اگر این اخطار را دریافت ميکرد بازی در مقابل پرسپولیس را از دست ميداد. استقلال آن بازی را سه بر یک برد اما جنجالها ادامه داشت. اکبر میثاقیان، سرمربی آن روزهای راه آهن گفت همشهری مان سرمان را برید.
فردای آن روز مطبوعات از لطف بیش از حد یک داور به استقلال گفتند.باز هم تیتر اول روزنامهها یک داور بود.
محسن قهرمانی داور مشهدی همان داوری بود که اکبر میثاقیان از او نام برد.
پرسپولیس – سپاهان .1385
ورزشگاه آزادی لبریز از تماشاگر است. تیم مصطفی دنیزلی عزمش را جزم کرده تا با شکست سپاهان قهرمان جام حذفی شود. بازی تا دقایق پاياني بازی یک بر صفر به سود قرمزپوشان است. تنها چهار دقیقه به پایان بازی وقت هست همه چیز به نفع مردان قرمز پایتخت جلو ميرود و ناگهان…
مهاجم سپاهان در محوطه جریمه پرسپولیس سرنگون ميشود. داور مسابقه با قاطعیت در سوت خود ميدمد و به طرف نقطه پنالتی ميدود. ان پنالتی گل ميشود و بازی به وقت اضافه ميکشد. ناگهان ورق برميگردد؛ سپاهان با یک نمایش خیرهکننده سه گل دیگر به پرسپولیس ميزند و به فینال راه پیدا ميکند و شاگردان مصطفی دنیزلی وداع تلخی با جام حذفی ميکنند آنهم جلوی چشمان صد هزار تماشاگر خودی اما فردای آن روز همه از پنالتی مشکوک سپاهان صحبت ميکنند. پرسپولیسیها داور مسابقه را عامل ناکاميخود ميدانند، حال اینکه آقای داور از آن بازی به عنوان بهترین قضاوت عمرش یاد ميکند. فردای آن روز یک داور تیتر اول روزنامههای کشور شد؛ آن داور کسی نبود جز محسن قهرمانی.
ملوان – پرسپولیس 1387
هفته دوم لیگ. بازی پرسپولیس و ملوان تا دقایق پایانی دو بر یک به سود قرمز پوشان در جریان بود . پرسپولیس 20 دقیقه تا یک برد شیرین فاصله داشت اما همیشه یک اتفاق همه چیز را برعکس رقم ميزند. بازیکن ملوان در محوطه جریمه به زمین ميخورد. همین کافی است تا داور مسابقه در سوت خود بدمد. او دوان دوان خود را به محوطه جریمه ميرساند و با دست به سمت نقطه پنالتی اشاره ميکند. در آن لحظه چشمان از حدقه درآمده پرسپولیسیها جالب توجه است. آنها باور نميکنند داور مسابقه اعلام پنالتی کرده باشد. صحنه آهسته گویای همه چیز است. حق با پرسپولیسیهاست. باز هم باید منتظر یک جنجال دیگر باشیم. روزنامهها تیتر یک فردایشان را پیدا کردند. باز هم یک داور تیتر یک روزنامه شد. باز هم محسن قهرمانی داور آن مسابقه بود.
استقلال – ذوب آهن 1387
بازی استقلال و ذوب آهن تا اواسط نیمه دوم بدون گل مساوی در جریان است. عیسی اندوی، دروازه بان بلند قامت ذوبیها توپ ارسالی مهاجمان حریف را در دستانش میگیرد. لحظاتی اطرافش را مينگرد سپس چند قدم به جلو حرکت ميکند اما همچنان توپ در اختیارش هست. ناگهان صدای سوت داور همه را میخکوب ميکند. داور از وسط زمین به سمت محوطه جریمه ذوب اهن حرکت ميکند . او خطای 6ثانیه دروازه بان ذوبآهن را گرفته . باز هم یک اتفاق نتیجه بازی را تغيیر ميدهد. همان توپ به داخل دروازه استقلال ميرود و دقایقی بعد استقلال یک گل دیگر هم به ثمر ميرساند تا ذوب آهن که در صدر جدول بود این بازی را ببازد. سرمربی ذوب آهن در پایان بازی از داور بازی به عنوان یک مخترع نام برد که همیشه قضاوتش همراه با نکاتی است که مخصوص به اوست. سرمربی ذوب آهن معتقد بود اگر داور مسابقه خطای 6ثانیه دروازه بان را اعلام نميکرد تیمش هرگز گل نميخورد. به هر حال باز هم یک داور تیتر یک روزنامهها شد. اینبار هم آن داور مخترع، نامش محسن قهرمانی بود
مس کرمان – راه آهن 1387
طبق اعلام کمیته داوران قرار بود محسن ترکی، داور مشهدی این بازی را قضاوت کند اما هنگاميکه سوت آغاز مسابقه به صدا درآمد آن داور هیچ شباهتی به محسن ترکی نداشت.
اینبار نیز یک بازیکن مس در محوطه جریمه سرنگون شد. اینبار نیز داور مسابقه در سوت خود دمید. اینبار نیز به سمت نقطه پنالتی رفت . اینبار نیز تصاویر آهسته نشان دادند که هیچ برخوردی بین بازیکنان بهوجود نیامده. اینبار نیز در دقایق پایانی بازی یکی از بازیکنان راه آهن توپی را به سمت دروازه مس سانتر ميکند بازیکن راه آهن در حالی که هیچ بازیکن حریفی در کنارش حضور نداشت با سر توپ را درون دروازه مس ميفرستد اما داور مسابقه با سوت خود اجازه هیچگونه شادی را به راه آهنیها نميدهد. او خطای بازیکنان راهآهن را گرفته اما تصاویر آهسته نشان دادند که هیچگونه خطایی صورت نگرفته. جنجالها و حاشیهها همچنان ادامه داشت.
پرسپوليس – سپاهان 29 شهريور 1392
ماجرای بازی جنجالی پرسپولیس و سپاهان از آنجایی شروع شد که میثم حسینی، بازیکن تیم پرسپولیس با خطای شجاع خلیلزاده نقش بر زمین شد و محسن قهرمانی داور مسابقه به هر دلیلی (سهوی یا عمدی) او را اخراج کرد و بهنفع سپاهان پنالتی گرفت. تصمیميکه نهایتا منجر به باخت پرسپولیس شد و علی دایی را در کنفرانس مطبوعاتی آنقدر برآشفت تا برای اولین بار از ماجرای غش کردن داور و کارت به کارت شدن پول صحبت به میان بیاورد و به این نکته اشاره کند که طبق مدارک و مستندات موجود، او از قبل ميدانسته که قرار است محسن قهرمانی در این بازی به سمت سپاهان غش کند . پس از طرح این موضوع و گمانهزنیهای متعدد در رابطه با آن ، سرانجام با بررسیهای دقیق اما سربسته پیرامون ابعاد این ماجرا که ماهها هم به طول انجامید نهایتا کمیته انضباطی پس از 4 ماه محسن قهرمانی را نه بهخاطر اشتباهات داوری و غش کردن به سمت تیم سپاهان بلکه بهدلیل رفتار غیر ورزشی و ایجاد روابط غیر قانونی با برخی افراد و ارتکاب اقدامات خلاف مقررات انضباطی و اخلاقی در فوتبال ، به مدت 8ماه از داوری محروم کرد و نفرات بسیاری نیز در نتیجه رسیدگی به این پرونده با محرومیت ، تذکر و توبیخ کتبی مواجه شدند.
چرا فقط قهرماني سيبل شد؟
علي خسروي، كارشناس فوتبال كشورمان اعتقاد دارد محسن قهرماني در ماجراي بازي پرسپوليس و سپاهان سيبل شد. با او به گفت و گو نشستيم تا درباره اين ماجرا توضيحات بيشتري ارائه كند. گفتوگوي «قانون» با علي خسروي را ميخوانيد:
فكر ميكنيد قهرماني بتواند بازي امروز را اصطلاحا در بياورد؟
اگر نيكولا ريتزولي يا حتي كولينا هم در ميدان بودند من نميتوانستم بگويم ميتواند بازي را در بياورد يا خير. چطوري پيش بيني كنم؟
دليل اينكه اين سوال را پرسيدم اين بود كه سعيد مظفري زاده در دربي 78 ميخواست از داوري خداحافظي كند و به همين دليل هم دو بازيكن را اخراج نكرد. گفته ميشد او ميخواست بازي را در بياورد.
من معتقدم سعيد مظفريزاده به نوعي آن بازي را مديريت كرد. من به او توصيه ميكنم كاملا استراحت كند و قانوني ترين بازي زندگي اش را قضاوت كند. آنجا كه بايد آوانتاژ بدهد، بدهد. آنجا كه بايد اخطار بدهد، كوتاهي نكند ولي شما بايد بدانيد كه بازي بزرگ تراكتورسازي و استقلال بيش از آنكه به يك داور بزرگ نياز داشته باشد به يك مدير خوب نياز دارد. خصوصا براي قهرماني كه به نظر من اشتباه كرده از 4 روز پيش گفته ميخواهم خداحافظي كنم.
البته شما در اينستاگرام هم به اين موضوع واكنش نشان داديد.
من وقتي اين ماجرا را در اينستاگرام نوشتم كه با خودش صحبت كرده بودم يعني تا وقتي با خودش صحبت نكردم مطمئن نبودم كه خداحافظي ميكند. او ميتوانست بعد از بازي خداحافظي كند يا در بين دو نيمه به گزارشگر بازي بگويد اين آخرين بازي است كه او در ميدان حضور دارد. چون در فوتبال ما ادب ورزشي من نديدم كه از يك داور تقدير كنند. فقط يادم است روساي فدراسيونهاي قبلي آنقدر شهامت داشتند كه براي محمد فنايي، حميد خوشخوان، احمد ابهران، محسن زماني، محمد صالحي، بهمن بهلولي و محمد رياحي بازي خداحافظي گذاشتند ولي در اين 10 سال اخير روساي كميته داوران ادب اداري نداشتند كه به يك داور اجازه بدهند با سوت زدن خداحافظي كند و در كنار زمين خانواده اش حضور داشته باشند.
براي شما هم بازي خداحافظي برگزار نشد؟
در سال 1387 آقاي عنايت به من پيشنهاد داد كه در بازي پرسپوليس و استقلال خداحافظي كنم، يك گل گردن ما انداختند و دو، سه تا سكه دادند طوريكه حتي خانواده خودم هم باخبر نشدند. ميخواهم بگويم معرفت و شعور اداري ندارند. قهرماني چرا بايد از قبل اعلام كند كه خداحافظي ميكند؟ او ميتوانست در يك بازي در استان خودش يا در تهران خداحافظي كند. چرا بايد از قبل اعلام كند؟ من جاي او بودم اعلام نميكردم چون جو بدي عليه او راه افتاده بود، به خصوص بعضي از كارشناسان كه بحث قضاوت او را بد مطرح كردند و اين موضوع را در رسانهها مطرح كردند كه كميته داوران ميخواهد از شر او خلاص شود. من با كارشناسي كه اين حرف را زده بود تماس گرفتم و گفتم كارت اشتباه بوده است. من به قهرماني نصيحت ميكنم كه قانونيترين بازي عمرش را سوت بزند، او داوري است كه در سطح آسيا و ايران بزرگترين بازيها را قضاوت كرده، حتي دربي را هم سوت زده است در حاليكه خيلي از داورها عقده قضاوت در دربي را دارند ولي قهرماني اين عقده را ندارد.
ولي خيليها ميگفتند او محروم شده و پول گرفته بوده است.
آنهايي كه اين حرف را ميزنند يا طرفدار استقلال يا پرسپوليس يا سپاهان هستند.
مشكل اين است كه هيچوقت به اين سوالات پاسخ داده نشد و اين در ذهن هواداران باقي ماند.
هروقت 1 + 5 مشخص شد ما هم جواب اين سوالات را ميدهيم، مگر مردم جواب اختلاس را گرفتند؟ مگر جواب دزدي بيمه ها را گرفتند؟ چرا رشوهدهندگان بهكار برگشتند؟ چرا راهآهنيها برگشتند و كار كردند؟شما ميدانيد بعضي چيزها را نميشود گفت. چرا فقط قهرماني سيبل شد؟ چون ايشان مشهور بودند؟ كميته داوران بايد درباره اين ماجرا توضيح بدهد. كميته داوران ما به جز چيدمان هيچ چيز ديگري ندارد،؛ نه ارتباط مردميدارند، نه روابط عمومي، نه كميته نظارت، هيچ چيزي ندارند، اينها را كميته داوران بايد جواب بدهد.
كميته داوران كه واقعا كارهاي عجيبي ميكند، حتي جواب تلفن شان را هم نميدهند.
فقط جواب تلفن دكتر اسدي و كفاشيان را ميدهند، حتي از وزارت ورزش به من زنگ زدند و گفتند اينها چرا جواب نميدهند؟
نكته پاياني؟
اگر واقعا ميخواهد خداحافظي كند اعضاي كميته داوران به تبريز بروند. رئيس كميته داوران هر هفته تبريز است اين هفته ميرود اهواز، رئيس دپارتمان در اين بازي برود حداقل تا از او تقدير كنند. بالاخره يك داور دارد خداحافظي ميكند، استان كه ميزبان است و نميتواند، مهمان هم كه شرايطش را ندارد، مردم از مشهد هم نميروند. چرا ادعاي مذهبي بودن داريم وقتي ستار العيوب نيستيم؟ من پيشنهاد ميكنم همه اعضاي كميته داوران همراه آقاي عنايت به تبريز بروند. حداقل مردميبودن را ياد بگيرند.
افشاي ناگفتهها از بازگشت قهرماني
پس از توضيحات علي خسروي با هوشنگ نصيرزاده هم تماس گرفتيم تا جزييات بازگشت محسن قهرماني را از او بپرسيم. نصيرزاده تمام ماجرا را با حوصله توضيح داد كه در ادامه ميخوانيد:
تماس گرفتيم تا از خداحافظي محسن قهرماني بپرسيم.
من اصلا خبر ندارم كه ايشان خداحافظي ميكند يا خير.
قرار است در بازي تراكتورسازي – استقلال از ميادين خداحافظي كند.
به هرحال اين يك تصميم شخصي است. اين به خودش مربوط است، شايد به اين جمع بندي رسيده كه الان بايد خداحافظي كند چون ايشان مدتها تحت فشار روحي بود.
گفته ميشود براي همين هم به عنوان قاضي اين بازي انتخاب شده است.
بله، من هم همين فكر را ميكنم چون اين يك بازي بزرگ و حساس است.
فكر نميكنيد فشار اين بازي باعث شود او اشتباه كند؟
بعيد ميدانم چون قهرماني داور باتجربه اي است و از پس اين بازي بر ميآيد.
هيچكس متوجه نشد قهرماني چرا محروم شد و چرا برگشت؟
ماجرا اين است كه افرادي كه ماجرا را نميدانستند ميگفتند محروميت كوتاه مدت او كافي نيست. حتي فيفا اين پرونده را خواست، پرونده ترجمه شد و براي او ارسال شد، بعد از بررسي اعلام شد اگر ماجرا همين است كه نوشتيد همين محروميت كافي است ولي بيرون از فدراسيون فكر ميكردند فدراسيون تخفيف داده است در حاليكه اين گونه نبود. ماجرا اين بود كه محسن قهرماني در رفتارهايش يكسري ملاحظات را رعايت نميكرد و همان پرونده اي كه بعد از بازي پرسپوليس و سپاهان وجود داشت نشان ميداد ايشان حرفهايي زده كه بعدا به ضرر او تمام شد.
محسن قهرماني چند ويژگي داشت: سن، سواد و سلامتي، كه همه از ويژگيهاي يك داور خوب است. او قد خوبي هم داشت به طوريكه به او آسمانخراش گفته ميشد. از چهره فتوژنيكي هم برخوردار بود كه روي تصميماتش تاثير ميگذاشت ولي قهرماني اهميت جايگاه داوري را به شكل خودش متوجه نبود. او داراي اخلاق كودكانه بود كه همين كودكي را هنگام قضاوت هم تا حدودي بروز ميداد. در خوش قلبي او شكي وجود ندارد، قهرماني فردي كاملا مهربان و احساساتي است ولي نمايشهايي كه در هنگام داوري از خود بروز ميداد قضاوتهاي او را طبيعي نميكرد. او آنقدر به داوري علاقه مند بود كه در مدت كوتاهي كيلوهاي اضافي بدن خود را كم كرد، در واقع محسن قهرماني علي رغم بسياري از ويژگيها قرباني برخي رفتارهاي خود شد كه كنترل نشده در داخل و بيرون زمين از خود بروز ميداد. اما برخلاف آنچه برخي درباره او فكر ميكنند، ماجراي محسن قهرماني آن چيزي نيست كه او نميتوانست مديريت كند. به عبارت ديگر بايد حواشي را مديريت ميكرد. مشكل محسن قهرماني گاهي اين بود كه تصور ميكرد تماشاگران براي ديدن او آمدهاند درحاليكه آمده بودند بازي را ببينند و بسياري از تماشاگران گاهي نام داور را نميدانستند.
فكر ميكنيد رفتن او باعث مشكلي در داوري كشور ميشود؟
قهرماني سابقه حضور در كلاسهاي بينالمللي بسيار و كنفرانسهاي آنها و مسابقات فوتبال آسيا را داشت و اينها تجربه او را بيشتر كرده بود. از دست دادن او هم براي داوري فدراسيون سخت بود و هم براي خودش كه به شدت به داوري علاقه مند است اما مجبور شد كه با دنياي داوري خداحافظي كند.
179/