اصلاحات نباشد، انحراف خواهد بود
سینا رحیم پور دانشگاه به عنوان فضایی برای ارائه آرمانها و دانشجو به عنوان مطالبه گر مسائل روز در فرصتهایی که به دست میآورند دغدغههای خود را مطرح میکنند. روز گذشته دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران میزبان برنامهای با عنوان «مجلس دهم» بود تا در آن به زوایای مختلف انتخابات آینده نگاه شود. سالن اجتماعات دانشکده …
سینا رحیم پور
دانشگاه به عنوان فضایی برای ارائه آرمانها و دانشجو به عنوان مطالبه گر مسائل روز در فرصتهایی که به دست میآورند دغدغههای خود را مطرح میکنند. روز گذشته دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران میزبان برنامهای با عنوان «مجلس دهم» بود تا در آن به زوایای مختلف انتخابات آینده نگاه شود. سالن اجتماعات دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران در خیابان کارگر میزبان حجت الاسلام رسول منتجب نیا و الهه کولایی بود تا علاوه بر مرور اجمالی تاریخچه پارلمان در ایران به شرایط حاکم بر انتخابات آینده مجلس بپردازد.
اصلاح طلبان برانداز نیستند
در ابتدای بحث الهه کولایی، استاد دانشگاه و فعال سیاسی اصلاح طلب با اشاره به تاریخچه پارلمان در ایران گفت: ایران در طول۱۰۰ سال گذشته تجربه ارزشمندی را در بحث پارلمان به دست آورد و ایران به عنوان اولین کشور در غرب آسیا که تجربه پارلمان را دارد نیاز به بررسی مجالس در آن لازم است. کولایی ادامه داد: با وقوع انقلاب اسلامی تلاشها برای حاکم کردن انسان بر حقوقش بر پایه دین انجام شد و به همین واسطه. بر اساس همین الگو مجلس شورای اسلامی شکل گرفت. کولایی در ادامه با بیان اینکه حرفهایی که در مورد اصلاحطلبان عنوان میشود اشتباه است، گفت: عدهای سعی میکنند اصلاحطلبها را برانداز معرفی کنند، اصلاحطلبها برانداز نیستند بلکه تلاش میکنند تا مشکلات نظام را بر پایه قانون اصلاح کنند. تجربه نشان داده است که نظامهایی که خود را اصلاح میکنند بقای بیشتری دارند. ما بر اساس گفتوگو و تعامل با جریانهای داخل نظام سعی داریم تا افراد شایسته را وارد مجلس کنیم. کولایی درباره حضور زنان در انتخابات آینده و مطالبات زنان در حوزه انتخابات گفت: رشد زنان در مراکز تصمیمگیری و مدیریتی زیر یک سقف شیشهای متوقف شده است. تبعیض جنسیتی مثبت به نفع زنان به معنای رد عدم توانایی لازم نماینده نیست، بلکه برای ایجاد شرایط برابر است. ایران متعهد شده که ٣٠درصد کرسیهای مجلسش توسط زنان گرفته شود اما تا به حال چنین چیزی اتفاق نیفتاده است.
نظارت استصوابی در قانون نیست
بعد از صحبتهای کولایی نوبت به رسول منتجبنیا رسید که سخنرانی کند. قائم مقام حزب اعتماد ملی در ادامه گفت: شورای نگهبان وظیفه نظارت بر انتخابات را بر عهده دارد واین موضوع یکی از بحثهای چالشی بعد از رحلت حضرت امام بین اصلاح طلبان و شوراینگهبان است. وی ادامه داد: در قانون چیزی به نام نظارت استصوابی نیامده است و در مجلس چهارم شاهد بودیم که با این موضوع رد صلاحیت فلهای انجام شد و مجلس چهارم در غیاب عصارههای ملت و صالحین تشکیل شد و فضای مسمومی را در آن شاهد بودیم. این فعال سیاسی ادامه داد: هم اکنون نیز افرادی را با اتهاماتی رد میکنند که این خلاف قانون است ووقتی رئیس جمهور میگوید شورای نگهبان چشم است و دست نیست در مقابل همین نوع تصمیم گیریهای شورای نگهبان است. منتجب نیا درباره مواضع سیاسی اصلاح طلبان و برخورد منتقدان با این مواضع تصریح کرد: اصلاحات یعنی حاکمیت مردم بر جامعه و مراقب است که واقعیتها از حقیقتها فاصله نگیرداما اخیرا برخی مسئولان صحبتهای مستهجنی درباره اصلاحات میکنند درحالی که اصلاحات ریشه در قرآن دارد باید یاد آور شد که اگر در جامعه اصلاحات نباشد انحراف بهوجود میآید.
وحدت اصلاحاتي در برابر انشقاق اصولگرايي
قائم مقام حزب اعتماد ملی یاد آور شد: اصلاح طلبان باوجود سلایق گوناگون، توانستهاند در انتخابات پیشرو به وحدت دست پیدا کنند. وی ادامه داد: هماهنگی هرکدام از استانها نیز بین اعضای شورای عالی تقسیم شده است تا این وحدت به وجود آمده، در استانها نیز تقسیم شود. منتجب نیا خاطر نشان کرد: در مقابل، اصولگرایان که رقیب ما هستند تا به امروز نتوانستهاند با یکدیگر به وحدت برسند، من تصور میکنم آنها در ادامه نیز به وحدت نخواهند رسید. وی همچنین در خصوص احتمال ائتلاف اصلاح طلبان با اصولگرایان معتدلی چون علی لاریجانی گفت: تاکنون چنین موضوعی در شورای عالی اصلاح طلبان مطرح نشده است، این مسئله در حد گمانه زنیهای انتخاباتی است. قائم مقام حزب اعتماد ملی عنوان کرد: هرچند، ما نیاز به چنین ائتلافی نداریم اما رقابت ما با آنها دوستانه و سالم خواهد بود، از اصولگرایان نیز همین انتظار را داریم.
انتخابات دهم چه میشود؟
با نزدیک شدن به انتخابات دهم، رایزنیها درباره برخورد دستگاههای قدرت و گروههای سیاسی با مسئله انتخابات داغتر میشود. بنا بر گفته این دوفعال سیاسی مجلس آینده میتواند مجلسی معتدل و با حضور همه سلیقهها باشد اگر دستگاههای نظارتی بیطرفانه به رسالتی که در قانون برای آنها تعریف شده عمل کنند. هر دو سخنران این همایش خواستار شفافیت در مسائل انتخاباتی بودند تا بتوان حضور حد اکثری را در انتخابات تجربه و مجلسی مطابق خواسته امام راحل و عصاره فضائل ملت تشکیل داد.
179/