رسانه نيستند پلیس مخفیاند!
ميرا قرباني فر دولت یازدهم که بر مصدر قدرت نشست امیدی تازه در دل خبرنگاران و روزنامه نگاران و اصحاب رسانه جوانه زد که اتفاقات خوبی برای مطبوعات در راه باشد.هر چند در سال های اخیر گردهمایی بزرگ اهالی رسانه دیگر چندان محل همدلی ها نبود و آرام آرام تبدیل می شد به محلی تازه …
ميرا قرباني فر
دولت یازدهم که بر مصدر قدرت نشست امیدی تازه در دل خبرنگاران و روزنامه نگاران و اصحاب رسانه جوانه زد که اتفاقات خوبی برای مطبوعات در راه باشد.هر چند در سال های اخیر گردهمایی بزرگ اهالی رسانه دیگر چندان محل همدلی ها نبود و آرام آرام تبدیل می شد به محلی تازه برای نزاع ، اما امیدها نیز در حال افزایش بود.
نمایشگاه امسال اما با حاشیه آغاز شد. ضربه اول را خبرگزاری فارس وارد و نمایشگاه را تحریم کرد و در پی آن نیز خبرگزاری تسنیم و سایت های رجا، دانا، جام نیوز ، مشرق و نسیم و همچنین روزنامه های وطن امروز و کیهان و جوان و هفته نامه 9 دی و پنجره تصمیم به ترک و تحریم نمایشگاه گرفتند. اقدامی عجیب که دلایل هیچ کدام قانع کننده نبود. در حالی که خبرگزاری فارس طبق آنچه وزارت ارشاد منتشر کرد اساسا در نمایشگاه ثبت نام نکرده بوده است ، در بیانیه خود از بی عدالتی دولت در برخورد با رسانه ها نام
می برد، سایر تحریم کنندگان که حتی محل غرفههای آنان نیز مشخص شده بود، اما ناگهان تصمیم به ترک نمایشگاه گرفتند.این موضوع مشخصا نشان از آن داشت که امسال با نمایشگاه مطبوعاتی پرحاشیه روبهرو خواهیم شد.
رئیس جمهور می آید
غرفه های نمایشگاه در حال تجهیز و ساخت بود که خبر رسید رئیس جمهور به نمایشگاه می آید و آیین افتتاح انجام می شود. روز جمعه برای غرفه داران روز پر تلاشی بود ، آنها باید درکمتر از 12 ساعت تجهیز غرفهها را به اتمام می رساندند،اما ساعات که به شب نزدیک شد،گویا این تنش کمتر شد،آنها که با شرایط آشناتر بودندمی دانستند که بایدتیم چک وخنثی شب قبل برای بازرسی به محل نمایشگاه بیاید و عدم این حضور یعنی برنامه افتتاح روزشنبه نخواهد بود ودرنهایت نیز تصمیم براین شدکه آغاز نمایشگاه روز شنبه و افتتاح آن روز یکشنبه باشد.
روز یکشنبه نمایندگان اصحاب رسانه از ساعات اولیه صبح راهی محل برگزاری نمایشگاه شدند تا این بار اهالی رسانه میزبان رئیس دولت یازدهم باشند.
به نهاد رسانه نیاز داریم
حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی که در بیستویکمین نمایشگاه مطبوعات حضور یافته بود، درسخنانی این نمایشگاه را فرصتی مغتنم برای همه خواندوگفت:تردیدی نیست برای ورود به عصرجدید ما نیاز به توسعه داریم همچنین تردیدی نیست که برای ورود به توسعه مسیر و راه آن رسانه است.روحانی که دولتش بارها در این مدت از سوی رسانه هایی که اکنون نمایشگاه مطبوعات را تحریم کرده اند مورد حمله واقع شد و اخیرا نیز این حملات جنبه هایی تازه یافته است ، مشخصا دیروز آمده بود تا نشان دهد دولت وی تحمل نقد را دارد اما نقد از سوی رسانه ها. وی در ابتدای سخنانش گفت: البته برای یک کشور از داشتن یک رسانه یا رسانهها مهم تر، نهاد رسانه است ؛ رسانهای که دارای سوابق بلند باهویت و بادیدگاه خاص خود باشد.
روحانی با اشاره به این که تاریخچه یک روزنامه را می توان نهاد رسانه دانست ادامه داد:«در کشور ما از اولین مطبوعه؛کاغذ اخبار یا وقایع اتفاقیه ۱۸۰ سال میگذرد اما از آن نشریه جز در آرشیو خبری نیست.اما در دنیا روزنامههایی داریم که بیش از ۲۰۰ سال سابقه دارند مثلا تایمز لندن ۲۳۰ سال و
نیویورک تایمز ۱۱۹ سال عمر دارد.رسانهای که دههها از عمرش بگذرد؛بر حرفهای بودنش افزوده شود؛افکار عمومی را جذب کندوسابقه ۱۰۰ و ۲۰۰ ساله داشته باشد، میتواند خوب عمل کند.»رئیسجمهوردر بخشی ازسخنانش نیز گفت:«بدترین جوانمرگی را جوانمرگی مطبوعات و رسانه بایددانست»و ادامه داد:«رسانهای که هنوزمتولد نشده وخودرا به خوبی معرفی نکرده؛به دلایل واهی موردتاخت و تاز قرار میگیرد. قبلا هم گفتهام کلمه توقیف وتعطیل بایدآخرین کلمه دریک رسانه باشد.»روحانی باتاکید براین که کلمه تعطیل وتوقیف بایدآخرین کلمات دریک رسانه باشد، اظهار داشت:ماهمان طور که نیازمند به نهادرسانه هستیم، نیازمند به نظام مطبوعات هم هستیم. نظام مطبوعات شفاف، روشن با قوانین ومقررات روشن.
وی اضافه کرد: اگر قانون روشن باشد،هر روز جمعی با به دست آوردن یک کلمه و یک جمله نمی توانند با آزادی مطبوعات بازی کنند.
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت:قانون و مقررات شفاف، تنبیه روشن و تشویق روشن است، در همه جای دنیا،آخرین قانون جزا و شدیدترین آن اعدام است و آن هم در کشورهایی که دارای مجازات اعدام هستند اولین مجازات اعدام نیست.روحانی گفت: اولین مجازات جریمه است، اولین مجازات توقیف کوتاه مدت طرف در هر جرمی یا زندان کوتاه مدت است، اولین مجازات که اعدام نیست.
هر مامور امنیتی نمی تواند معیاری برای مطبوعات و نشریات باشد
وی ادامه داد: اگر بر فرض یک رسانه تخلف کرده و نهاد رسانه ونه یک نهاددیگر گفته که متخلف است، ما وزارت ارشاد داریم، هیات نظارت و قوه قضاییه داریم تا نسبت به مطبوعات و آن پایگاه هایی که می توانند سخن بگویند، قضاوت کنند راجع به نشریه که آیا از خود سخن میگوید، از بیگانه سخن می گوید، به نفع کشور یا به نفع بیگانه حرف می زند.یک معیاری دارد.رئیس جمهور افزود: هر مامور امنیتی نمی تواند معیاری برای مطبوعات و نشریات باشد،مانیازمند به یک نظام، قانون، مقررات و یکسانی همه دربرابر قانون هستیم.
روحانی ادامه داد:افتخار قانون اساسی ماواسلام این است که می گویدهمه افرادحتی رهبری معظم نظام در برابر قانون یکسان هستند،درکنار میز محاکمه قاضی،امام مسلمین و امیرمومنین با یک نفر دیگر برابر هستند،کنار هم می نشینند،این افتخار قضای اسلام است که همه در برابر قانون مساوی هستند.وی افزود:مگر قابل تحمل است که دریک کشوری برخی از رسانه ها برای همیشه ازتنبیه،توقیف و تعطیل و تهدید مصون باشندویک حاشیه امن امنیتی دائمی برای آن ها مقرر باشد که نه تنها هر چه می خواهد بگویند بلکه گاهی هم به عنوان پلیس مخفی عمل کنند؟رئیس جمهور اضافه کرد:شماازبرخی نشریات می فهمید که فرداچه کسی دستگیر می شود، فردا کجا تعطیل می شود، آبروی چه کسانی باید برود، ما نشریه داریم برای آگاهی مردم، بعد هم عده ای ادعای انقلابی گری دارند.
انقلابی بودن یعنی به مردم امید و اعتماد دادن
رئیس جمهور اضافه کرد:مابرای آگاه کردن مردم، نشریه و رسانه داریم،بعد هم عده ای ادعای انقلابی گری دارند انقلابی بودن یعنی چه؟ انقلابی بودن یعنی اخلاق. مردم ماانقلاب کردندتا اخلاق اسلامی در این کشور حاکم شود مردم ما انقلاب کردند تاموازین اسلام دراین کشور معیار باشد. روحانی ادامه داد:مردم ما انقلاب کردندتاخون،آبرو و اموال شان محفوظ بماند،انقلابی بودن یعنی دروغ نگفتن. آنچه که من می فهمم این است انقلابی بودن یعنی به دیگران تهمت نزنیم، یعنی چهره بزرگان این نظام که در انقلاب، دفاع مقدس و سازندگی کشور تلاش کردند را حفظ کردن.
وی اظهار داشت:انقلابی بودن یعنی به مردم امید دادن،یعنی به مردم اعتماد دادن؛آیا اگر ازپایگاه یک بخش ازحکومت به بخش دیگری ازحکومت حمله کنیم،انقلاب وانقلابی گری است؟یک وقتی می خواندیم دربعضی نوشته ها،هماهنگی راهبردی به عنوان یک اصل بسیارمهم برای وحدت جامعه و حکمرانی سالم،حالا گاهی معکوس این جمله را مشاهده میکنیم؛ناهماهنگی راهبردی این بزرگترین خطری است که می تواندجامعه وکشور راتهدید کند.
تمام مطبوعات و رسانه ها باید در برابر قانون یکسان باشند
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: تمام مطبوعات و رسانه ها در برابر قانون باید یکسان باشند،اگر این گونه بودیعنی ماکشور انقلابی آن هم انقلاب اسلامی هستیم و اگر نبود، یعنی علیه یک انقلاب اخلاقی و اسلامی حرکت می کنیم.روحانی با بیان اینکه دستگاه قضایی ما باید مأمن جامعه باشد،گفت:هرچیزی اشکال داشته باشد،اگرنمک سالم باشدمی شود جلوی فاسد شدن آن را گرفت امااگریک وقتی نمک فاسد شودخیلی کار سخت می شود.وی تاکید کرد:دستگاه قضا پایگاه امن مردم است،همه مردم آن روزی که از همه اعم از دولت، روزنامه و حتی از عالم و استاد دانشگاه مأیوس شوند،آنجایی که هیچ وقت، هیچکسی نباید مأیوس شود، باب عدل ودرِخانه قاضی است. روحانی ادامه داد:قوه مقننه،قوه مجریه و به ویژه دستگاه قضا اگر عدالت یکسانی درجامعه برقرار شدآن گاه برای آگاهی جامعه بهتر می توانیم از فکرواندیشه بهره برداری واستفاده کنیم.
پایان یافتن دوره رسانه های یک طرفه
وی اضافه کرد: امروزتقریبارسانه یک طرفه به سمت پایان یافتن است، رسانه ها دو طرفه اند؛ مردم هم اظهار نظر می کنند نه در شبکه ها و سایت ها بلکه حتی کنار گیشه روزنامه فروشی با خریدن و نخریدنشان اعلام نظر می کنند.روحانی افزود:دراین فضا باید
رسانه های ما مسئولیت سنگین را بردوش خودشان احساس کنند. درشرایطی که ما امروز قرار گرفته ایم، در دو زمینه نیاز به امید داریم و القای امیددرجامعه به دست مطبوعات،رسانه ها ، رسانه ملی، همه سایتها و فضای مجازی و حقیقی است.
ایجاد یأس بزرگترین عمل ضد انقلابیاست
رئیس جمهور با بیان اینکه از سال های اولیه انقلاب،تحریم به صورت محدود و در سال های اخیر تحریم را به صورت وسیع داشتیم، گفت: معنای آن این نیست که اگر کسی بیماری قلبی دارد و این بیماری قلبی بسیار خطرناک است وما توانستیم آن را درمان کنیم، بگوییم دست او نیز درد می کرد چرا خوب نشد؟ گردن او نیز درد می کرد چرا خوب نشد؟
رسانه هایی با پول مردم علیه راه مردم فعالیت می کنند
روحانی افزود:درمطبوعات و رسانه ها،انقلابی بودن ماآن است که اول واقعیت ها را به خوبی و درستی بیان کنیم و اگر یک کار بزرگی را ملت بزرگ ایران انجام داده،کارملت را کوچک نکنیم.
وی ادامه داد: برخی رسانه ها با پول ملت وبیت المال اداره می شود،باپول بیت المال وحاکمیت علیه افتخار حاکمیت و با پول دولت علیه دولتی که منتخب مردم است،فعالیت می کنند.
رئیس جمهور گفت: هیچ اشکالی ندارد کسی متقاضی یک روزنامه شود و با پول شخصی از اول تا آخر روزنامه،مخالف دولت بنویسد اما با اجازه چه کسی می خواهیم با پول مردم علیه راه مردم اقدام کنیم؟پول مردم علیه مردم، نمی تواند برای جامعه قابل قبول باشد.
اگرامیدنباشداقتصادمقاومتی پیاده نخواهدشد
رئیس جمهور تصریح کرد:شمامی توانیدنقد
کنید،انتقادکنیدوانتقادحق همه است،حق مطبوعات ورسانه ها است،اماهمان طور که درتابلوی این نمایشگاه آمده است،نقدوآن هم نقدمنصفانه،البته باید پاسخ به آن نقد،مسئولانه،درست وصحیح داده شود،این قبول است.
نمی توانم از کسی که بذرناامیدی
می پاشد،تشکر کنم
وی با تاکید بر این که تعداد رسانه هایی که ناامیدی را تزریق می کنند، بسیار محدود است، گفت: آن ها که به نفع مردم تلاش و کوشش می کنند عددشان بسیاربالاست،من از همه آن ها تشکر می کنم؛حامی باشد،منتقد باشد،هرلحنی که داشته باشداما حتما نمی توانم از کسی که از اخلاق حرفه ای مطبوعات فاصله می گیرد، تجلیل کنم، حتما نمی توانم از کسی که بذر ناامیدی را در میان مردم می پاشد، تشکر کنم.
رئیس جمهوری تصریح کرد:اگر در پسابرجام، یأس را در جامعه منتشر کنیم، مردم را نسبت به آینده ناامید کنیم، هر روز داستان سرایی کنیم، هر روز مردم را بترسانیم، امروز از فوق حمله می کنند،فردا از یسار،پس فرداازیمین؛از این حرف ها دست برداریم .
ببینید تروریسم و اختلافات در کشور
چه میکند؟
روحانی بااشاره به تجربه کشور عراق از این اختلافات گفت:همه ماایرانی هستیم وایران آزادرا میخواهیم وانسجام ماووحدت ملی مابایددراین راستا باشدوجامعه ما به این معناانقلابی بماند که درآن دروغ نباشد.به صرف یک اتهام یک فرد یایک دستگاه آبروی مردم را نبریم و این خلاف راه امام و قانون اساسی و خلاف راه صحیفه سجادیه است.
وی با اشاره به اینکه باید تلاش شودهمه امیدوار باشندودرانتخابات نیز که اسفندماه سال جاری برگزار میشود، همه بتوانند پای صندوق ها بیایندوبه لیستهای انتخاباتی خود رای دهندوفضای امید در سیاست و اقتصاد و فرهنگ وجود داشته باشد، گفت:در این شرایط میتوانیم توسعه را شامل حال ملت کنیم.روحانی درخاتمه با اشاره به اینکه دولت درزمینه مطبوعات قدمهایی برداشته است، گفت:
شفاف شدن نظام یارانهها که در آینده به سمت توسعه چاپ حرکت خواهد کرد و ساده شدن روند دریافت مجوز از جمله برنامههای این دولت بوده و باید کاری کنیم که در فضای رسانه نشاط و شادابی داشته باشیم و از مطبوعات برای عقلانیت و نه افراط و خشونت بهرهمند شویم.
179/