آبزاتس ؛ سامانه جنگ الکترونیک روسیه مبتنی بر هوش مصنوعی(+عکس)
بسته جنگ الکترونیک آبزاتس می تواند در تمام سیگنال های مورد استفاده اوکراینی ها در محدوده 300 متر تا 600 متر تداخل ایجاد کند.
بنابر گزارش ها، نیروهای روسیه استفاده از یک وسیله نقلیه زمینی بدون سرنشین (یو جی وی) خودران جدید با قابلیت های جمینگ پهپاد را آغاز کرده اند.
این محصول به نام آبزاتس (Abzats) توسط شرکت ان وی پی گران (NVP Geran) توسعه یافته است و برای انجام وظایف خود تا حدی
این یو جی وی های از یک شاسی خودران تشکیل شده که دستگاه های جمینگ ضد پهپاد توسعه یافته توسط روسیه روی آنها سوار شده است. بنابر گزارش ها، آبزاتس می تواند در یک مسیر از پیش تعیین شده بدون کنترل مستقیم اپراتور حرکت کند و تمام فرکانس های عملیاتی مورد استفاده پهپادهای اوکراینی را دچار اختلال کند.
این خبر تنها چند هفته پس از آن منتشر می شود که نیروهای اوکراینی موفق شدند یک تانک تزار روسی با فناوری جمینگ پهپاد را به غنیمت بگیرند.
آبزاتس می تواند با سرعتی بین 5 تا 25 کیلومتر بر ساعت حرکت کند، در شرایطی که توانایی حمل محموله ای تا 120 کیلوگرم را دارد. بسته جنگ الکترونیک این وسیله نقلیه بدون سرنشین می تواند در تمام سیگنال های مورد استفاده اوکراینی ها در محدوده 300 متر تا 600 متر تداخل ایجاد کند.
تبدیل شدن هوش مصنوعی به یک دارایی ارزشمند
به گفته ساموئل بندت از اندیشکده آمریکایی سی ان ای، هوش مصنوعی در حال تبدیل شدن به یک دارایی مهم و ارزشمند در جنگ جاری اوکراین است. این جنگ با تهاجم گسترده روسیه در فوریه 2022 آغاز شد. هر دو طرف درگیری از هوش مصنوعی برای سرنگون کردن پهپادهای دشمن و ایجاد اختلال در ماموریت های آنها استفاده می کنند.
به گفته اولگ ژوکوف، طراح ارشد مرکز توسعه شرکت ان وی پی گران، پلتفرم جمینگ متحرک آبزاتس الگوریتم های هوش مصنوعی را اجرا می کند. این سامانه تسلیحاتی می تواند در امتداد یک مسیر حرکت کرده و وظایف جنگ الکترونیک را بدون مشارکت اپراتور انجام دهد. این محصول در حال حاضر در یک منطقه علمیات ویژه استفاده می شود.
وی خاطر نشان کرد: این دستگاه مجهز به سامانه جمینگ کنترل از راه دور مجهز شده است. آبزاتس می تواند کل طیف فرکانس هایی که وسایل نقلیه بدون سرنشین در آن حرکت یا پرواز می کنند را مسدود کند.
به نقل از یک منبع ناشناس، سامانه های آبزاتس در حال حاضر در میدان جنگ مورد استفاده قرار گرفته اند، اما این که آیا نمونه اولیه یا محصول تولید انبوه هستند، مشخص نیست.
پلتفرم های رباتیک زمینی به طور فزاینده در میدان های نبرد جنگ روسیه و اوکراین به کار گرفته می شوند و انتظار می رود این روند ادامه یابد. هم اوکراینی ها و هم روس ها در حال توسعه نسخه های جدید از سامانه های موجود و دستگاه های کاملا جدید هستند.
به تازگی گزارش هایی درباره توسعه یک یو جی وی روسی برای حرکت در انواع مختلف زمین ها مجهز به سامانه مین زدایی یو آر-83پی منتشر شد. این یو جی وی حاصل تغییر کاربری یک ربات سابق زمین شناسی و اکتشاف نفت است.
دیگر گزینه های بدون سرنشین ضد پهپاد
ژوکوف همچنین به این نکته اشاره داشت که ارتش روسیه از یک جمر ضد پهپاد قابل حمل به نام جیورزا (Gyurza) استفاده می کند که توسعه آن در روسیه صورت گرفته و از هوش مصنوعی نیرو می گیرد.
به گفته ژوکوف، هوش مصنوعی جمر جیورزا قادر است به طور مستقل تعیین کند که آیا یک پهپاد در فرکانس مورد استفاده اوکراینی ها یا روس ها کار می کند و فقط فرکانس های مورد استفاده پهپادهای اوکراینی را مختل کند.
این نوآوری احتمالا تلاشی برای رسیدگی به ادعاهای اخیر مبنی بر ایجاد اختلال مکرر در عملیات پهپادهای روسیه توسط سامانه های جنگ الکترونیک این کشور است. نیروهای روسیه تلاش می کنند پهپادهای اوکراینی را با اختلال در همه فرکانس های در مجاورت سامانه سرنگون کنند و به نظر می رسد این برای پهپادهای روسی نیز دردسرساز می شود.
در گزارشی که در ژوییه 2023 منتشر شد، ساموئل بندت اظهار داشت که به نظر می رسد اوکراین به طور کلی از فناوری هوش مصنوعی سود بیشتری می برد. اما برای پیش بینی اینکه آیا چنین برتری فناورانه ای به دستاوردهای قابل توجه در برابر مواضع روسیه تبدیل خواهد شد، خیلی زود است.