سیر وحشی؛ پادشاه منیزیم گیاهان (+عکس)
سیر وحشی یا والک با نام علمی Allium ursinum به طور فزاینده ای میان مصرف کنندگان اروپایی و آسیایی محبوب شده است.
موبنا – سیر وحشی یا والک چند ساله از جنس Allium و خانواده نرگسیان (Amaryllidaceae) در فصل بهار به عنوان یکی از اولین جوانه های سبز رنگ در جنگل های سایه دار یا در کنار رودخانه ها و آب ها ظاهر می شود. علاوه بر این، در صورت تمایل می توان آن را کشت هم کرد. با این وجود سیر وحشی را نمی توان در بسیاری از کشورها برداشت کرد، زیرا در لیست قرمز گونه های در معرض خطر در اوکراین، بلاروس، لیتوانی، لتونی، برخی از مناطق روسیه و شمار دیگری از کشورها ذکر شده است.
خواص شگفت انگیز و متنوع، والک را در اروپا و آسیا تبدیل به یک ماده خوراکی پرطرفدار کرده است. برای مثال سیر وحشی اشتها را افزایش می دهد و به دلیل فرمول ساختاری غنی خود به عنوان نوعی درمان خانگی برای ناخوشی های مختلف استفاده می شود. بدین ترتیب می توان آن را یک “ابر غذا” همه فن حریف نامید. گفتنی است که از زمان آغاز همه گیری کووید تقاضا برای چنین ابر غذاهایی افزایش یافته است. پس وقت آن رسیده که به سیر وحشی که حتی به صورت صنعتی نیز قابل کشت است، توجه ویژه ای شود.
تمامی نکاتی که در خصوص این گیاه فوق العاده مورد بررسی قرار می گیرند، با استناد به مقالات مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری آمریکا جمع آوری شده اند و از طریق وب سایت این مرکز در دسترس علاقه مندان هستند.
سیر وحشی (والک)
سیر وحشی (والک) را می توان به صورت تازه، پخته، ترشی و همچنین خشک شده مصرف کرد. سیر وحشی گیاهی است با برگ های سبز پهن، نوک تیز و کشیده که به ساقه های استوانه ای آبدار متصل هستند. برگ های این گیاه معمولا در فصل بهار یعنی زمانی که به تازگی ظاهر می شوند تا دوران گلدهی در اوایل تابستان برداشت خواهند شد.
این گیاه در تمام کشورهای اروپایی و همچنین در قفقاز، ترکیه و خاورمیانه می روید و بیش از 7 هزار سال است که از آن به عنوان گیاه دارویی و سبزی خوراکی استفاده می شود. علاوه بر امکان تهیه سیر وحشی به صورت تازه، می توان اجزای مختلف گیاه را از عطاری های سراسر کشور خریداری کرد.
فصل کشت سیر وحشی نسبتا کوتاه است. این گیاه در نیمه دوم آوریل و اوایل ماه می در مناطق مرکزی و شمالی اوکراین رشد می کند. والک هم به صورت تازه مصرف می شود و هم در انواع سالاد، سوپ و غذاهای حاوی سبزیجات. علاوه بر این، گیاه مورد نظر یک نگهدارنده عالی است و از این رو آن را برای نگهداری گوشت به مدت طولانی تر به ترکیبات گوشتی اضافه می کنند. از آن جایی که سیر وحشی رایحه لطیفی دارد، یک افزودنی عالی برای سالاد، سوپ یا سس پستو محسوب می شود. زمانی که سرخ شود، بیشتر تندی خود را از دست می دهد اما در عین حال عطر آن تشدید می شود. ترشی این گیاه نیز طعم تندی دارد. سیر وحشی به شکل کنسرو در روسیه تولید و در اینترنت فروخته می شود.
خواص و فواید سیر وحشی
سیر وحشی سرشار از پروتئین های گیاهی، اسیدهای آمینه مفید و همچنین ویتامین های مختلف است که هم برای آقایان و هم بانوان ارزشمند هستند. با توجه به محتوای بالای ویتامین ث؛ حدود 100 میلی گرم در هر 100 گرم برگ تازه و همچنین فیتونسیدها (آنتی بیوتیک های طبیعی)، والک یک گیاه ویژه با خواص ضد ویروسی در نظر گرفته می شود.
این گیاه همچنین حاوی ترکیباتی نظیر ویتامین های گروه ب، پروویتامین آ (بتا کاروتن) و نمک های معدنی است که تعادل اسید و باز را در بدن حفظ می کنند و برای سیستم غدد درون ریز، عصبی و گوارشی مفید هستند. سیر وحشی حاوی نمک های کلسیم، پتاسیم، آهن، ید، مس، فلوئور، بور، گوگرد و فیبر است.
سیر وحشی می تواند رگ های خونی را پاکسازی کند، پلاک های کلسترول را حل کرده و فشار خون را به محدوده عادی بازگرداند. افرادی که از کمبود ویتامین ها و همچنین کم اشتهایی رنج می برند، می توانند از مزایای باورنکردنی والک بهره مند شوند. علاوه بر این گیاه مذکور به بهبود عملکرد روده کمک می کند و برگ های آن دارای خواص ضد التهابی هستند.
والک در عین حال دارای خواص دارویی بسیاری است و یک ترکیب هومئوپاتی محبوب به شمار می رود (هومئوپاتی یک روش درمانی بر اساس ایده «همانند، همانند را شفا می دهد» است که با تحریک دستگاه ایمنی بیمار با داروهای هومئوپاتی، فرد را به سمت بهبودی سوق می دهد). این گیاه اغلب برای درمان مشکلات قلبی عروقی، تنفسی، گوارشی و همچنین برای استریل کردن زخم ها استفاده می شود.
لازم به ذکر است که مواد معدنی مختلف به مقدار بسیار بالاتری در سیر وحشی نسبت به سیر معمولی یافت می شوند. گاهی اوقات به دلیل مقادیر بالای ماده معدنی منیزیم موجود در برگ ها، والک را “پادشاه منیزیم” گیاهان می نامند.
محققان به طور کلی مزایای زیر را برای سیر وحشی متصور می شوند:
– ویسکوزیته خون را کاهش می دهد و از افزایش ضخامت رگ های خونی جلوگیری می کند
– به کاهش وزن کمک می کند و دردهای دوره ای در نقاط مختلف بدن را کاهش می دهد
– درد مفاصل همراه با قرمزی و تورم را تسکین می دهد
– به درمان اسهال و سوء هاضمه کمک می کند
– برای کرم های شکمی مفید است
– ظرفیت تنفس را بهبود می بخشد و شکل گیری مخاط را کاهش می دهد
– تولید ادرار را افزایش می دهد
– از عفونت های پوستی جلوگیری می کند و باعث بهبود سریع جراحات می شود
– دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد قارچی و ضد باکتری است
منبع: عصرایران