فواید پروبیوتیک ساکارومایسس بولاردی برای بیماری های گوارشی

ساکارومایسس بولاردی مخمری است که دانشمندان آن را از پوست میوه ای استوایی جداسازی کرده اند./ می تواند برای پیشگیری از اسهال مسافرتی موثر باشد…

موبنا ساکارومایسس بولاردی مخمری است که به طور طبیعی در دستگاه گوارش انسان وجود دارد. برخی از مطالعات نشان می دهند که مصرف S. boulardii به عنوان یک پروبیوتیک ممکن است به درمان یک سری از بیماری ها مانند اسهال مسافرتی کمک کند. اطلاعات کامل این دسته از پژوهش ها از طریق وب سایت کتابخانه ملی پزشکی آمریکا قابل دسترسی است.

مکمل های حاوی این مخمر در داروخانه های سراسر کشور موجود هستند.

این مخمر همچنین ممکن است به محافظت از فلور روده بیماران حین مصرف آنتی بیوتیک ها یاری رسانده و یا به بهبود سریعتر منتهی شود. با این حال، تحقیقات روی پروبیوتیک ها هنوز در مراحل اولیه است و راه درازی پیش رو دارد.

در ادامه مروری بر کاربردها و مزایای پروبیوتیک هایی نظیر S. boulardii خواهیم داشت.

ساکارومایسس بولاردی مخمری است که دانشمندان آن را از پوست میوه ای استوایی جداسازی کرده اند. سویه پروبیوتیک آن یعنی S. boulardii CNCM I-745، اولین مخمری بود که محققان به عنوان پروبیوتیک برای طب انسانی مورد مطالعه قرار دادند. پروبیوتیک ها در واقع مکمل هایی حاوی میکروب های زنده هستند که ممکن است فواید سلامتی قابل ملاحظه ای به همراه داشته باشند.

مخمر S. boulardii CNCM I-745 دارای ویژگی های مشخصی است که آن را به عنوان یک پروبیوتیک مفید معرفی می کند. این مخمر می تواند در شرایط سخت و منحصر به فرد اندامی مانند معده زنده بماند. در نتیجه محیط های اسیدی، دمای بالا، صفرا و آنزیم های گوارشی آن را غیرفعال نمی کنند و بدین ترتیب می تواند زنده به روده ها برسد.

فواید و موارد استفاده از S. boulardii

شواهدی وجود دارد که نشان می دهد S. boulardii ممکن است برای شماری از بیماری های گوارشی مفید باشد. یافته هایی که در ادامه مورد بررسی قرار می گیرند، از طریق وب سایت کتابخانه ملی پزشکی آمریکا و کتابخانه دیجیتال آنلاین ساینس دایرکت در اختیار علاقه مندان خواهند بود. این مخمر در در موارد زیر کمک کننده است:

– اسهال مسافرتی

یک بررسی در سال 2019 نشان داد که در مقایسه با دو پروبیوتیک دیگر، S. boulardii می تواند برای پیشگیری از اسهال مسافرتی موثر باشد.

اسهال مسافرتی زمانی اتفاق می‌ افتد که فرد ویروس‌، باکتری‌ یا تک یاخته‌ ای که در غذا یا نوشیدنی بوده است را حین سفر خورده باشد.

– اسهال مرتبط با مصرف آنتی بیوتیک

آنتی بیوتیک ها می توانند فلور روده را مختل کنند و از این رو ممکن است طی روند درمان منجر به اسهال شوند. در برخی موارد آنتی‌ بیوتیک‌ ها همچنین می‌ توانند منجر به دیس‌ بیوزیس شوند. یعنی زمانی که فلور روده فرد تعادل خود را از دست می‌ دهد.

بر اساس یک بررسی در سال 2020، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد S. boulardii ممکن است به جلوگیری از اسهال مرتبط با آنتی بیوتیک ها و بازیابی فلور روده فرد پس از درمان کمک کند. از آنجایی که بولاردی نوعی مخمر است، آنتی بیوتیک ها آن را از بین نمی برند. به این معنی که فرد می تواند آنتی بیوتیک و S. boulardii را همزمان مصرف کند.

– هلیکوباکتر پیلوری

هلیکوباکتر پیلوری نوعی باکتری است که بسیاری از افراد در دستگاه گوارش خود به آن مبتلا هستند. این باکتری در برخی موارد می تواند باعث سوء هاضمه و زخم معده شود.

یک مطالعه مروری و متاآنالیز در سال 2019 به بررسی داده های حاصل از 18 کارآزمایی قبلی در راستای استفاده از S. boulardii برای درمان عفونت مذکور پرداخت. در مقایسه با درمان استاندارد که مصرف آنتی بیوتیک به تنهایی است، ترکیب S. boulardii و آنتی بیوتیک ها در ریشه کن سازی باکتری موثرتر بود.

علاوه بر این افرادی که از S. boulardii استفاده می کنند عوارض جانبی کمتری را طی دوره درمان نشان می دهند، به ویژه اسهال و یبوست. همچنین تعداد محدودتری از افراد در مقایسه با آنهایی که صرفا آنتی بیوتیک مصرف می کردند، درمان خود را متوقف کردند.

– سندرم روده تحریک‌ پذیر

سندرم روده تحریک پذیر (IBS) به گروهی از علائم گوارشی از جمله اسهال، یبوست و کرامپ اشاره دارد. در حالی که ممکن است چندین علت زمینه ای برای IBS مطرح باشد، اما دانشمندان هنوز در حال بررسی زوایای مختلف این بیماری هستند.

پژوهشی در سال 2020 مشخص کرد که افراد مبتلا به IBS که در عین حال مصرف کننده S. boulardii هم بودند، کیفیت زندگی بهتری نسبت به افرادی که دارونما مصرف می کردند را گزارش کردند. با این حال، آنها تغییری در دفعات یا قوام حرکات روده خود ثبت نکردند.

مطالعات دیگر از جمله برخی از پژوهش های حیوانی، نتایج بهتر و کامل تری را در مورد کاهش علائم این بیماری نشان داده‌اند.

عوارض جانبی S. boulardii

تحقیقات زیادی در مورد پروبیوتیک های S. boulardii و عوارض جانبی آنها وجود ندارد. برخی از مطالعات نشان داده اند که این دارو در افرادی که تحت درمان برای انتروکولیت با غشای کاذب هستند باعث یبوست می شود. به غیر از این مورد، اطلاعات کمی در این خصوص در دست است.

دیگر پروبیوتیک ها می توانند عوارض جانبی مختلفی مانند نفخ ایجاد کنند.

خطرات مصرف S. boulardii

پروبیوتیک های S. boulardii به طور کلی منبع تغذیه ای مطمئنی هستند و عوارض چندانی به دنبال مصرف این مکمل ها گزارش نشده است. با این حال همه افراد باید پیش از استفاده از هر مکمل جدیدی با پزشک معالج و یا داروساز خود مشورت کنند. هرچند این ترکیبات برای بسیاری از افراد بی خطر هستند، اما پروبیوتیک ها برای همه مصرف کنندگان مناسب نیستند.

افراد مبتلا به بیماری های جدی یا ضعف در سیستم ایمنی، ممکن است در صورت مصرف پروبیوتیک های S. boulardii نسبت به عفونت های قارچی آسیب پذیرتر باشند.

اگر فردی مبتلا به بیماری شدید روده است یا کاتتر در داخل بدن دارد، احتمال ورود مخمر به جریان خون وجود خواهد داشت که یک اورژانس پزشکی است.

علاوه بر این ندرتا ممکن است به پروبیوتیک های S. boulardii واکنش آلرژیک ایجاد شود.

 منبع: عصرایران

دکمه بازگشت به بالا