کشف روش تبدیل سلولهای سرطانی به سلولهای سالم بدن
این روش احتمالاً میتواند برای درمان انواع سرطانها بهکار گرفته شود.
موبنا-دانشمندان میگویند برای گونه خاصی از سرطان در کودکان که در بافت ماهیچهها پدید میآید، به درمان جدیدی رسیدهاند. آنها توانستهاند سلولهای سرطانی را به سلولهای سالم تبدیل کنند و انتظار میرود که این دستاورد مهم برای دیگر انواع سرطانها در انسان هم قابل استفاده باشد.
گروهی از محققان آزمایشگاه Cold Spring Harbor در گذشته توانستند جهش سلولهای سرطانی در تومورهای بدخیم سارکوم یوئینگ را معکوس کنند. آنها حالا بهدنبال پیادهسازی این روش برای سرطان رابدومیوسارکوم هستند که نرخ مرگومیر بالایی دارد.
آنها با استفاده از تکنیک تشخیص ژنتیکی به شناسایی ژنهایی مشغول شدند که ممکن بود بتوانند ژنهای رابدومیوسارکوم را به سلولهای ماهیچه تبدیل کنند. درنهایت پروتئینی به نام فاکتور رونویسی هستهای Y یا NF-Y را کشف کردند که میتواند این کار را انجام دهد.
سلولهای رابدومیوسارکوم پروتئینی به نام PAX3-FOXO1 را تولید میکنند که موجب تکثیر سرطان میشود. محققان دریافتند که ازکارانداختن NF-Y میتواند PAX3-FOXO1 را غیرفعال کند و سلولها را به شروع مجدد فرایند رشد و تبدیلشدن به سلولهای ماهیچه وادار سازد.
توسعه درمانی مؤثر برای تبدیل سلولهای سرطانی به سلولهای سالم
محققان میگویند این سازوکار میتواند گامی کلیدی درزمینه توسعه یک درمان متمایزسازی (Differentiation Therapy) برای رابدومیوسارکوم باشد و سرعت دستیابی به چنین درمانهایی را افزایش دهد. پیشتر تصور میشد که هنوز تا رسیدن به چنین درمانهایی دههها فاصله داریم.
دانشمندان همچنین ادعا میکنند تکنیک آنها که تاکنون روی دو نوع مختلف از سارکوم آزمایش شده است، میتواند برای سایر سارکومها و انواع مختلف سرطانها بهکار گرفته شود، چون این روش به پژوهشگران نشان میدهد که چگونه میتوانند انواع سلولهای سرطانی را به سلولهای بیخطر تبدیل کنند.
«کریستوفر واکوچ»، بیولوژیست مولکولی آزمایشگاه Cold Spring Harbor میگوید: «[با این روش] سلولها بهمعنای واقعی کلمه به ماهیچه تبدیل میشوند. تومور تمام خصوصیات سرطانی را از دست میدهد. این سلولها از سلولهایی که صرفاً میخواهند خودشان را تکثیر کنند، به سلولهایی تبدیل میشوند که کارشان کشش ماهیچهای است. چون تمام انرژی و منابعشان به کشش معطوف میشود، نمیتوانند به وضعیت تکثیر قبلی برگردند.»
واکوچ میگوید این دستاورد مهم میتواند یکی از اولین گامهای حیاتی در تولید یک درمان مؤثر برای سرطانها باشد. بااینحال، هنوز پژوهشها و کارهای زیادی باید در این زمینه صورت گیرد.
نتیجه این مطالعه در مجله Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شده است.
دیجیاتو