سکههای طلا و کوزههای حاوی جسد نوزاد؛ کشفیات تازه در «کارتاژ» باستانی
کارتاژ مانند سایر شهرهای فنیقیه دارای یک توفت (Tophet) بود؛ یعنی محیط مقدسی که در آن قربانیها و تدفینها انجام میشد. کشفیات تازۀ باستانشناسی، برخی از این نذورات را از زیر خاک بیرون آورده است.
موبنا-به نقل از بریتانیکا، در امتداد سواحل تونس، ویرانههای شهری است که روزگاری قدرتش با رم برابری میکرد: کارتاژ باستان. امروزه مکان مقدس شهر که مخصوص قربانی و نذورات بود، در زیر خاک و غبار پوشیده شده است. هزاران سال پیش، این مکان طلا، فداکاری و ستایش ستایشگران را به خود جذب میکرد.
کارتاژ حدود ۲۹۰۰ سال پیش توسط فنیقیها تأسیس و به یک مرکز تجاری شلوغ و یک بندر دریایی با ثروت افسانهای تبدیل شد.
کارتاژ مانند سایر شهرهای فنیقیه دارای یک توفت (Tophet) بود، محیط مقدسی که در آن قربانیها و تدفینها انجام میشد. توفت در کارتاژ دارای یک «محدوده زیارتگاهی» برای نذورات قربانی و یک محدودهی گورستانی بود که متوفیان آنجا دفن میشدند.
وزارت امور فرهنگی تونس در یک بیانیه خبری در ۱۱ آگوست اعلام کرد که باستانشناسان در حفاری این توفت مجموعهای از نذورات را کشف کردند که شامل پنج سکه طلا مربوط به ۲۳۰۰ سال پیش، سنگ قبرها و چندین کوزه با بقایای حیوانات، نوزادان و نوزادان نارس میشد.
اندازهی سکههای طلای کمیاب حدود یک اینچ است و طرح روی آنها، چهرهی تانیت (Tanit)، الهه باستانی باروری و مادری است.
این سکهها به خدایان اصلی توفت، خدای هامون و الهه تانیت از سوی عبادتکنندگان ثروتمند پیشکش شده بودند.
توفتِ کارتاژ یک مکان قربانی عظیم و گورستان است. از زمان کشف دوبارهی آن در سال ۱۹۲۱، باستانشناسان بیش از ۲۰۰۰۰ کوزه حاوی بقایای کودکان را کشف کردند که میان آنها کودکان چهارساله و عمدتاً کودکان تازه متولدشده وجود داشت.
اگرچه این استدلال یک بار رد شده است اما شواهد تکاندهندهای پیدا شده که نشان میدهد والدین کارتاژی به شکل آیینی، کودکان خردسالشان را به عنوان پیشکش، قربانی خدایان میکردند.
جوزفین کویین، از نویسندگان این مطالعه میگوید: «شاید از روی باور عمیق مذهبی این کار را میکردند یا این باور که این قربانی کردن و کامیابیِ حاصل از آن برای خانواده یا جامعه بااهمیتتر از جان یک کودک است.»
کویین میگوید: «البته ما باید سطح بالای مرگ و میر میان کودکان را به خاطر بسپاریم. منطقی بوده که والدین زیاد به کودکی که ممکن بود یک سالگیاش را نبینند وابسته نشوند. ما نباید تصور کنیم مردم باستان مانند ما فکر میکردند و ترسهایشان شبیه ما بوده است.»
کارتاژ فنیقی توسط رومیان باستان فتح شد که یک شهر رومی را روی خرابههای رقیب خود بازسازی کردند. کارتاژ امروز در حومۀ پایتخت تونس واقع شده است.
فرادید