آشنایی با تپه تاریخی ۱٠ هزار ساله اَهرنجان سلماس

تپه های باستانی جلوه ای ماندگار از تمدن هزاران ساله ایران زمین و ظرفیتی بی بدیل برای جذب گردشگران داخلی و خارجی محسوب می شوند. آذربایجان غربی نیز دارای تپه های باستانی است که تپه اهرنجان سلماس یکی از این آثار ناشناخته در استان است.

موبنا-همانطور که می دانید از حدود ۱۰ هزار سال قبل هوای زمین گرمتر شد و انسان از دوران غارنشینی به سمت دشت ها آمدند و انسان سعی می کند در دشت ها سکونت کند که یکی از این دشت ها، دشت سلماس بود.

امروزه تپه ای از دوره ابتدایی روستاهای اولیه باقی مانده که در شهرک فرهنگیان این شهر قرار گرفته و نامش تپه اهرنجان سلماس است.

تپه اهرنجان با قدمتی ۱۰ هزار ساله، امروزه وسعت زیادی ندارد و در طول دوران مختلف، کوره های آج پزی اطراف این تپه بوده و بخشی از این اثر تاریخی در این محدوده قرار گرفته است.

اگر چه تنها ۵۰۰ الی ۶۰۰ متر از این تپه باقی مانده و حدود ۸متر ارتفاع دارد اما یکی از مهمترین مکان های زندگی انسان پس از دوران غارنشینی است و انسان حدود ۱۰ هزار سال قبل برای زندگی انتخاب کرده است.

کاوشهای باستان شناسی نشان می دهد که انسان عصر هجر در این تپه باستانی ابتدا سنگ های ابسیدین از معادن آتشفشانی غرب سلماس و بعضا ترکیه وارد و پس از برش روی این سنگ ها، آن ها را به ابزار و آلات برنده و جنگی مانند چاقو، سرنیزه و آلات دیگر تبدیل و به دیگر اقوام جهان صادر کرده و تجارت می کرد.

انسان در گذشته میت را به شکل جنینی با مالیدن نوعی گل قرمز که یادآور دوران جنینی است، کار شکن کرده و در کف خانه ها دفن می کردند که در این محل نیز نمونه هایی بدست آمده است.

این اثر تاریخی ثبت آثار ملی شده و مطالعات لایه نگاری انجام شده و براساس طرحی که با توافق شهرداری و شورای شهر سلماس در حال اجرا است؛ این تپه تبدیل به پارک اثر می شود که همه مردم این تاریخ کهن و این دیرینگی شگرف را به نظاره بنشینند.

ایسنا

دکمه بازگشت به بالا