روشی برای درمان زخم مزمن؛ 3 برابر سریع تر!
شرایط پزشکی مانند دیابت، سرطان، اختلال در گردش خون، و آسیب های ستون فقرات گاهی اوقات می توانند توانایی بدن ما را برای بهبود زخم مختل کنند. بیماران مبتلا به این قبیل شرایط اغلب با زخم هایی مواجه می شوند که بهبود نمی یابند.
موبنا – پژوهشگران موسسه فناوری چالمرز و دانشگاه فرایبورگ تکنیک جالبی را توسعه داده اند که زخم های مزمن را سریعتر از همیشه بهبود می بخشد.
شرایط پزشکی مانند دیابت، سرطان، اختلال در گردش خون، و آسیب های ستون فقرات گاهی اوقات می توانند توانایی بدن ما را برای بهبود زخم مختل کنند. بیماران مبتلا به این قبیل شرایط اغلب با زخم هایی مواجه می شوند که بهبود نمی یابند.
این زخم های مزمن درمان نشده به منبع عفونت تبدیل می شوند و حتی این شرایط گاهی اوقات به قطع عضو منجر می شود که زندگی بیمار را بسیار دشوار می کند. در مطالعه ای جدید، پژوهشگران مدعی بهبود سه برابر سریعتر زخم های مزمن با استفاده از جریان الکتریکی شده اند.
به گفته ماریا آسپلوند، یکی از نویسندگان مطالعه و استاد دانشگاه فرایبورگ، کشف روشی که ممکن است زخم ها را تا سه برابر سریعتر بهبود ببخشد، می تواند برای افراد مبتلا به دیابت و افراد مسن که اغلب از بهبود نیافتن زخم رنج می کشند، تغییر چشمگیری ایجاد کند.
استفاده از تحریک الکتریکی برای بهبود زخم
گزارشی که در سال 2021 توسط Natural Library of Medicine منتشر شد، نشان می دهد که حدود 2.5 درصد از آمریکایی ها، یعنی هشت میلیون نفر تنها در آمریکا، حداقل یک بار زخم های مزمن را تجربه می کنند.
چنین زخمی فرد را در برابر عفونت ها آسیبپذیر می کند و اگر وی مسن باشد، خطر ابتلا به بیماری ها را افزایش می دهد. از این رو، درمان این زخم ها در کوتاهترین زمان ممکن بسیار مهم است. جالب توجه است که روش جدید تحریک الکتریکی پیشنهاد شده توسط پژوهشگران بر اساس یک فرضیه شناخته شده شکل گرفته است که به الکترواستاتیک بودن پوست انسان اشاره دارد.
این به معنای آن است که سلول های پوست ما به جریان الکتریکی حساس هستند. از این رو، هنگامی که در یک میدان الکتریکی قرار می گیرند، سلول ها احتمالا به سمت آن شروع به حرکت می کنند. پژوهشگران با استفاده از این فرضیه به عنوان مبنای مطالعه خود، آزمایش جالبی را انجام دادند.
آنها یک زیستتراشه حاوی سلول های پوست کشت شده با ویژگی های مشابه سلول های پوست انسان ایجاد کردند. سپس، آنها دو سلول را انتخاب کرده و روی آنها زخم ایجاد کردند. به یک سلول اجازه داده شد تا تحت یک میدان الکتریکی (200mV/MM) بهبود یابد، در شرایطی که سلول دیگر بدون تحریک میدان الکتریکی بهبود یافت.
پژوهشگران دریافتند که الکتریسیته موجب بهبودی سه برابر سریعتر سلول نخست نسبت به دیگری شده است. به گفته آسپلوند، ما توانستیم نشان دهیم که فرضیه قدیمی درباره تحریک الکتریکی می تواند برای بهبود بسیار سریعتر زخم به کار گرفته شود.
به گفته نویسندگان مطالعه، یک میدان الکتریکی به عنوان راهنمای سلول های پوست عمل می کند. در غیاب جریان الکتریکی، سلول ها به طور تصادفی حرکت می کنند و از این رو، روند بهبودی کند است. اما زمانی که سلول ها به صورت الکتریکی تحریک می شوند، همه آنها در یک جهت قرار گرفته و سریع به سمت محل آسیب دیده حرکت می کنند که در نهایت موجب بهبود سریعتر زخم می شود.
افزون بر این، هیچ عوارض جانبی روی سلول های زخمی کشت شده به دلیل تحریک الکتریکی مشاهده نشد.
بهبود الکتریکی زخم می تواند به میلیون ها نفر کمک کند
آسپلوند و تیم وی بر این باورند که روش درمانی آنها می تواند به ویژه برای افراد مبتلا به دیابت که به طور کلی در معرض خطر بیشتری برای تجربه زخم های مزمن قرار دارند، مفید باشد. در بسیاری از این قبیل بیماران، حتی یک بریدگی جزئی می تواند به زخم های جدی و عفونت های طولانی مدت منجر شود.
آنها رویکرد خود را در مدل های دیابت آزمایش کردند و متوجه شدند که سرعت بهبودی در سلول های کشت شده دیابتی تحت تاثیر میدان الکتریکی افزایش می یابد. به گفته آسپلوند، با تحریک الکتریکی می توانیم سرعت بهبودی را افزایش دهیم تا سلول های مبتلا به دیابت تقریبا با سلول های سالم پوست مطابقت داشته باشند.
پژوهشگران مدعی اند که بهبود الکتریکی زخم می تواند به میلیون ها بیمار در سراسر جهان که از زخم های مزمن رنج می برند، کمک کند. پژوهش برای بهبود هرچه بیشتر این روش درمانی و بررسی عوامل دیگر که سلول های پوست را قادر می سازد در حضور الکتریسیته سریعتر بهبود یابند، در دستور کار پژوهشگران قرار دارد.
این پژوهش در نشریه Lab on a Chip منتشر شده است.
منبع: عصرایران