یارا بیرکلند؛ نخستین کشتی باری هوشمند و پاک در جهان (+فیلم و عکس)
کشتی یارا بیرکلند که از یک باتری 7 مگاوات ساعتی نیرو می گیرد، انتظار می رود با بیشینه سرعت 13 گره دریایی حرکت کرده و 103 کانتینر اندازه متوسط را حمل کند.
موبنا؛ محمدمهدی حیدرپور – شرکت نروژی یارا اینترنشنال که در زمینه تولید انواع کود فعالیت می کند، محصول نهایی خود را بیشتر با استفاده از کامیون ها در سراسر کشور و بازارهای بین المللی جابجا می کند. بنابر گزارشی که سیانان منتشر کرده است، اکنون این شرکت استفاده از یک کشتی باری الکتریکی که آلودگی کمتری ایجاد کرده و به طور خودکار به مقصد می رود را مد نظر قرار داده است.
بنابر برآوردهای سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، بخش حمل و نقل سهمی 27 درصدی در انتشار کربن جهانی دارد. حمل و نقل جاده ای که از سوخت های فسیلی نیرو می گیرد، سهمی 80 درصدی در این انتشار دارد و از این رو، کشورها در تلاش هستند تا با استفاده از وسایل نقلیه الکتریکی هرچه بیشتر ردپای کربن خود را کاهش دهند. در شرایطی که پیشرفت های بزرگی را در زمینه خودروهای سواری و حمل و نقل هوایی الکتریکی شاهد بوده ایم، کشتی باری جدید شرکت یارا ممکن است گزینه ای پیشگام در زمینه حمل و نقل دریایی الکتریکی باشد.
شرکت یارا استفاده از یک کشتی باری الکتریکی را از سال 2017 مد نظر قرار داد. در همین راستا، قراردادی با شرکت کونگزبرگ، فعال در زمینه سامانه ها و راه حل های فناوری پیشرفته دریایی برای تحویل یک کشتی الکتریکی امضا شد. یک سال پیش نیز دولت نروژ اجازه آزمایش کشتی های خودران در مرزهای دریایی خود را صادر کرد.
در شرایطی که قرار بود این پروژه در سال 2020 عملیاتی شود، به واسطه ماهیت منحصر به فرد خود و همچنین شیوع بیماری کووید-19 با تاخیر مواجه شد. اما به گفته مقامات شرکت یارا، انتظار می رود در اواخر سال جاری میلادی این کشتی باری خودران فعالیت خود را آغاز کند.
کشتی یارا بیرکلند که از یک باتری 7 مگاوات ساعتی نیرو می گیرد، انتظار می رود با بیشینه سرعت 13 گره دریایی حرکت کرده و 103 کانتینر را حمل کند. بدون حضور خدمه روی کشتی، کل سفر از طریق سه مرکز کنترل داده در خشکی زیر نظر خواهد بود.
در ابتدا، قرار بود بارگیری کانتینرها توسط نیروی انسانی صورت بگیرد، اما شرکت یارا قصد دارد کل عملیات را بدون خدمه انجام دهد و بر همین اساس در مرحله بعد روی ساخت جرثقیل ها و خودروهای حمل کننده کانتینر خودران کار خواهد کرد. همچنین، این برای نخستین بار خواهد بود که یک کشتی باری خودران در آب های نروژ حرکت می کند.
ظرفیت باتری برآورد شده کشتی یارا بیرکلند باید آن را در فهرست پنج کشتی الکتریکی برتر از نظر ظرفیت باتری قرار دهد. اما مهمتر از آن، به دلیل این که بیشتر برق تولیدی در نروژ از منابع برقآبی (هیدروالکتریک) سرچشمه می گیرد، این قطعا به کاهش انتشار کربن فعالیت های یارا کمک خواهد کرد. بنابر برآورد شرکت یارا اینترنشنال، این تغییر می تواند سالانه 40 هزار سفر با کامیون را کاهش داده و انتشار کربن و اکسیدهای نیتروژن همراه با سر و صدا و گرد و غبار ناشی از حرکت این وسایل نقلیه را نیز کاهش خواهد داد.
منبع: عصرایران