پشت پرده قرارداد میلیاردی اکسین کیست؟
بدنبال انعقاد قرارداد مطالعاتی بعد از اجرای ساخت لوله پروژه گوره_جاسک، برخی از خبرنگاران در واکنشهای جداگانهای به این اقدام اعتراض کردند.
مجله آنلاین موبنا – به گزارش آفتاب آنلاین، رئیسجمهوری چندی پیش به نقل از مقام معظم رهبری پروژه گوره_جاسک را استراتژیک ترین پروژه دولت خوانده بود. با اجرای این پروژه روزانه یک میلیون مترمکعب نفت خام از پایانه نفتی گوره در استان بوشهر به غرب جاسک در ساحل دریای عمان منتقل میشود. بر اساس فیلم منتشره از شرکت فولاد اکسین در سال 1394 در رسانه اجتماعی آپارات با عنوان «تولید و حمل ورقهای عریض فولادی API» این شرکت از آن تاریخ امکان تولید ورق لولههای انتقال نفتترش را داشته است.
اکنون بعد از 5 سال و درحالیکه بخش زیادی از کار جلو رفته است، قراردادی از شرکت فولاد اکسین با یک مشاور به بیرون درز کرده که حکایت از قرارداد برای فاز مطالعاتی ساخت لولهترش دارد!؟ در همین حال اخبار منتشره نشان میدهد که این قرارداد به دو شرکت دیگر دخیل در پروژه گوره به جاسک یعنی فولاد مبارکه و لولهسازی اهواز، تحمیل شده که ظاهراً یکی از این شرکتها نیز به اعمال قرارداد تمکین کرده است.
خبرنگاران رسانههای جمعی در توئیت های خود این عمل را اقدامی آمیخته به فساد و سومدیریت خوانده و از نهادهای نظارتی و بخصوص وزارت کار که عمده سهام شرکتهای مربوطه را عهده دارد است، خواستهاند که به این ماجرا ورود کند.
در همین رابطه علیرضا شاکر روزنامهنگار، در رشته توئیت های خود نوشت: اینروزها که دولت برای تأمین مایحتاج کشور به پیشفروش نفت روی آورده، در خبرها میخوانیم که میلیونها یورو برای فاز مطالعاتی پروژهای که نیمی از آن اجرا شده، پرداخت میشود.
او در ادامه ماجرا را اینگونه توضیح داده است: 5 سال پیش سه شرکت فولاد مبارکه، فولاد اکسین و لولهسازی اهواز، تولید لوله سازگار با نفت ترش را برای استفاده در پروژه ملی گوره_جاسک آغاز کردند. حالا دو شرکت از این سه شرکت، تازه قرارداد مشاوره برای فاز مطالعاتی منعقد کردند، آنهم به مبلغی بالغ بر 720 میلیارد ریال!
این روزنامه نگار با طرح این پرسش که «چطور ممکن است، برای کاری که پنجم تیرماه جاری با حضور ویدئو کنفرانسی رئیسجمهوری عملیات احداث خط لوله آن آغاز شده، قرارداد مطالعاتی بست؟» آورده است: چرا میخواهند از شرکتی از رومانی تائیدیه بگیرند، مگر رئیسجمهوری نگفت که گوره به جاسک پروژهای ملی است و به گفته رهبری، استراتژیک ترین پروژه این دولت است؟
در ادامه واکنشها مهدیه شاهمرادی، فعال رسانهای با اشاره به انعقاد قرارداد بعد از چند سال، دو گزاره را مطرح کرده و آورده است: یا آنچه در این سه سال تولید شده بدون تحقیق بوده و محصول بیکیفیت تولیدشده که خسارت آن میلیاردی است یا آنکه قرارداد مذکور نوعی پولشویی یا تبانی برخی از مدیران است که نیاز به پیگیری قانونی دارد.
مدیرمسئول پایگاه خبری فرهنگیان پرس، ادامه داد: قطعاً توضیحات شرکتهای فولاد مبارکه و اکسین، همچنین سازمانهای بازرسی دو وزارتخانه کار و نفت میتواند شبهههای موجود را برطرف کند.
استاندار هرمزگان در چهارم تیرماه جاری درباره پروژه گوره به جاسک گفته بود: این طرح تا امروز، 29 درصد پیشرفت داشته شامل 860 کیلومتر عملیات مسیرسازی، 440 کیلومتر ساخت لوله، 350 کیلومتر لوله حمل شده به کارگاه و 260 کیلومتر نیز عملیات جوشکاری است.
دو روز بعد از سخنان استاندار هرمزگان، مدیرعامل شرکت لولهسازی اهواز در سخنانی گفت که شرکتشان توانسته 70 درصد از کل تعهدات را تولید و تولیدات را به صورت مستقیم برای لولهگذاری در طرح ارسال کند.
شاهمرادی با اشاره این خبرها، میپرسد: چگونه میشود که پس از ساخت440 کیلومتر لوله، قراردادی بسته میشود که در مورد کم و کیف ساخت لوله کار تحقیقاتی و مشاورهای انجام شود!
شاهرخ صالحی کرهرودی دیگر روزنامهنگاری است که در واکنش به این ماجرا توئیت کرد. او نوشت: «بنظرتون 72 میلیارد تومان فقط برای بررسی کیفی خطوط انتقال نفت ترش، آنهم در شرایطی که کیفیت خطوط تائید شده و 40 درصد کار هم پیش رفته، یه کمی زیاد نیست؟»
این روزنامهنگار، ادامه میدهد: پروژه انتقال هزار کیلومتری نفت از گوره به جاسک با اتکا به توان داخلی واقعاً غرورانگیز است اما چرا باید وقتی پروژه 40 درصد پیشرفت دارد، بعد از 4 سال تازه مشاور مطالعاتی خارجی برای این پروژه گرفته شود، آنهم با قیمت گزاف! چه کسانی در مملکت از این مطالعات الکی نون میخورند؟
مجید غمخوار روزنامهنگار اجتماعی با هشتک«#به_همین_سادگی» به استقبال این خبر رفت و نوشت: «پروژه خط لوله گوره جاسک یکساله عملیاتی شده، تازه رفتن قرارداد 72 میلیاردی با یک شرکت خارجی بستن برای انجام مطالعات پروژه»
محمد جعفری خبرنگار سیاسی هم به درآمدهای کشور اشاره کرده و آورده است: «در حالی که به گفته نوبخت، تنها 6 درصد از درآمدهای نفتی محقق شده و اقتصاد کشور در شرایط کرونایی و تحریمها رو به احتضار رفته، 72 میلیارد ناقابل صرف قرارداد برای انجام فاز مطالعاتی پروژهای شده که عملیات اجرایی آن رو به پایان است!»
توئیت های انتقادی از قرارداد فولاد اکسین با هشتکهایی همچون #مجلس_انقلابی، #نه_به_فساد، #نظارت_پروژه_جاسک_گوره، #نظارت_به_فولاد_اکسین و #حمایت_از_تولید_ملی همراه بوده است.
منبع: آفتاب آنلاین