دانستنی‌هایی درباره گلودرد میکروبی

در صورت عدم درمان مناسب، گلودرد استرپتوکوکی می تواند موجب بروز برخی عوارض شود. به عنوان مثال، شما می توانید تب روماتیسمی را تجربه کنید که مفاصل و سییستم عصبی را تحت تاثیر قرار می دهد.

مجله آنلاین موبنا؛ محمدمهدی حیدرپور – گلودرد میکروبی یا گلودرد استرپتوکوکی یک عفونت باکتریایی است که می تواند موجب احساس درد و خراشیدگی در گلو شود.

در صورت عدم درمان، گلودرد استرپتوکوکی می تواند به عوارضی مانند التهاب کلیه یا تب روماتیسمی منجر شود. تب روماتیسمی نیز می تواند به ملتهب و دردناک شدن مفاصل، بروز راش پوستی، یا آسیب دریچه قلب منجر شود.

گلودرد استرپتوکوکی بیشتر در کودکان شایع است اما می تواند افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار دهد. اگر شما یا فرزندتان با نشانه ها یا علائم گلودرد استرپتوکوکی مواجه هستید برای بررسی دقیق شرایط و دریافت درمان باید به پزشک مراجعه کنید. در ادامه با این بیماری بیشتر آشنا می شویم.

گلودرد استرپتوکوکی مشابه سرماخوردگی یا آنفلوآنزا نیست

اگرچه گلودرد استرپتوکوکی دارای برخی علائمی مشابه با علائم سرماخوردگی یا آنفلوآنزا است، اما عوامل بیماری‌زای متفاوتی موجب هر یک از این بیماری ها می شوند. به عنوان مثال، بیشتر موارد سرماخوردگی از راینوویروس ها یا کروناویروس ها ناشی می شوند. همچنین، دانشمندان می توانند سویه های آنفلوآنزا را جدا کنند و بر همین اساس قادر به تولید واکسن آنفلوآنزا هستند.

گلودرد استرپتوکوکی، به ویژه در صورت عدم درمان، همانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا بسیار واگیردار است. چهار سویه اصلی از استرپتوکوک وجود دارند که شامل گروه های A، B، C و G می شوند. شما احتمالا باید بیشتر نگران گروه A باشید که موجب علائم تنفسی فوقانی و تب مرتبط با گلودرد استرپتوکوکی می شود. این در شرایطی است که گروه B موجب بیماری می شود که خطرات جدی برای جنین زنان باردار را موحب می شود. اگر باردار هستید باید برای حصول اطمینان از سلامت نوزاد آزمایش های لازم را طی این دوران انجام دهید.

یک سیستم ایمنی ضعیف می تواند شما را در معرض خطر قرار دهد

عوامل مختلفی در ابتلا به گلودرد استرپتوکوکی نقش دارند که مهم‌ترین آن قرار گرفتن در معرض میکروب است. با این وجود، سلامت کلی شما نیز نقش مهمی در ابتلا به بیماری ایفا می کند. همچنین، شرایط سلامت شما بر طول دوره بیماری نیز تاثیرگذار است.

به عنوان مثال، اگر سیستم ایمنی بدن شما به واسطه ویروس اچ‌آی‌وی یا اختلالی دیگر در معرض خطر قرار گرفته باشد، ممکن است هرچه بیشتر مستعد ابتلا به گلودرد استرپتوکوکی باشید. همچنین، سیستم ایمنی ضعیف و در معرض خطر قرار گرفته احتمال ابتلا به گلو درد ناشی از یک عفونت قارچی را افزایش می دهد.

گلودرد استرپتوکوکی به سرعت وارد عمل می شود

اگر به گلودرد استرپتوکوکی مبتلا شوید، میکروب ها در ارسال پیام خود تاخیر نخواهند داشت. گلو درد معمولا به سرعت شکل می گیرد. همچنین، فرد تورم و قرمزی لوزه ها همراه با لکه ها یا رگه هایی سفید رنگ از چرک را تجربه خواهد کرد.

البته، ممکن است شما این علائم را تجربه کنید اما به گلودرد استرپتوکوکی مبتلا نباشید. ذکر این نکته اهمیت دارد زیرا افراد بسیاری به پزشک خود اصرار می کنند تا برای درمان بیماری آنها آنتی بیوتیک تجویز کند. در شرایطی که آنتی بیوتیک می تواند با استرپتوکوک که یک باکتری بیماری‌زا است مقابله کند اما تجویز آنتی بیوتیک در مواردی که فرد با سرماخوردگی یا آنفلوآنزا با منشا ویروسی مواجه است کمکی به درمان بیماری نخواهد کرد. مصرف بی دلیل و بیش از حد آنتی بیوتیک ها می تواند به شکل گیری سویه های مقاوم‌تر میکروب ها منجر شود.

دانستنی‌هایی درباره گلودرد میکروبی

علائم شامل حالت تهوع و استفراغ می شوند

گلودرد استرپتوکوکی می تواند هر فردی در هر سنی را تحت تاثیر قرار دهد اما این بیماری بیشتر بین کودکان شایع است. توسعه پادتن ها برای مقابله با باکتری ها در کودکان همچنان تکمیل نشده است. در نتیجه، آنها اغلب علائم شدیدتری مانند حالت تهوع و استفراغ را تجربه می کنند.

تامین آب مورد نیاز بدن زمانی که بیمار حالت تهوع و استفراغ را تجربه می کند از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به دلیل احساس درد در گلو ممکن است تمایلی به مصرف غذا و نوشیدنی نداشته باشید اما باید تعادل مایع در بدن خود را حفظ کنید. کم آبی بدن می تواند احساس بدتری در شما ایجاد کند.

احتمالا با تب مواجه خواهید شد

بیمار مبتلا به سرماخوردگی کمتر تب می کند اما این علامت در عفونت های استرپتوکوکی شایع است. همانند گلو درد، این تب نیز معمولا سریع ظاهر می شود. تب ممکن است از مرز 101 درجه فارنهایت (38 درجه سانتیگراد) عبور کند، از این رو، باید به دمای بدن توجه داشته باشید. دمای بالای بدن می تواند به عوارض سلامت دیگر منجر شود.

اگر تب به 103 درجه فارنهایت (39.4 درجه سلسیوس) یا بیشتر رسیده است باید کمک پزشکی فوری دریافت کنید.

گلودرد استرپتوکوکی به راحتی پخش می شود

آیا هنگام سرفه یا عطسه همچنان با دست جلوی دهان خود را می گیرید؟ اگر این گونه است، هر چیزی که لمس می کنید می تواند با میکروب ها آلوده شود. گلودرد استرپتوکوکی بسیار واگیردار است، از این رو، باید از روش های مناسب برای پیشگیری از پخش شدن آن استفاده کنید.

هنگام عطسه و سرفه از یک دستمال برای پوشاندن دهان و بینی خود استفاده کنید. اگر دستمال در دسترس شما نیست از آستین لباس نزدیک شانه و نه دست خود استفاده کنید. از این طریق احتمال انتقال میکروب ها به فرد دیگر کاهش می یابد.

دانستنی‌هایی درباره گلودرد میکروبی

یک دستگاه رطوبت‌ساز می تواند مفید باشد

دستگاه های رطوبت‌ساز می توانند به شکل گیری احساس بهتر در فرد بیمار به واسطه مرطوب نگه داشتن مسیرهای بینی و گلو کمک کنند. استفاده از این دستگاه ها در وهله نخست ممکن است از ابتلا به بیماری نیز پیشگیری کند. بینی نخستین خط دفاعی در برابر میکروب ها است و زمانی که مسیرهای بینی بسیار خشک هستند، محیط بهتری برای ورود و فعالیت میکروب ها فراهم می شود.

دستگاه های رطوبت‌ساز دارای اسانس سوز می توانند فواید بیشتری را نیز ارائه کنند. روایحی مانند وینترگرین و نعناع بیابانی گیرنده های بو در بینی را تحریک می کنند. از آنجایی که ذهن به بدن شما می گوید چه کاری انجام دهد، پژوهشگران بر این باورند که آروماتراپی یا رایحه درمانی می تواند به تقویت سیستم ایمنی نیز کمک کند.

بستنی یخی مصرف کنید

به دلیل احساس درد در گلو، فرد مبتلا به گلودرد استرپتوکوکی ممکن است تمایل چندانی به غذا خوردن نداشته باشد. اما بدن برای مبارزه با عفونت به کالری نیاز دارد. مصرفی بستنی یخی می تواند به تسکین گلودرد و دریافت مقداری مواد مغذی کمک کند. اگر یک سبک زندگی بدون لبنیات را دنبال می کنید می توانید از بستنی های وگان استفاده کنید.

افزون بر این، نوشیدنی های گرم ممکن است به تسکین گلو درد و تقویت سیستم ایمنی کمک کنند. انواع مختلف چای حاوی آنتی اکسیدان هایی برای مبارزه با رادیکال های آزاد و کمک به بهبودی هستند. برخی پژوهش ها نشان داده اند که کاتچین های موجود در چای می توانند به نابودی برخی ویروس ها کمک کنند. اگرچه گلودرد استرپتوکوکی منشا باکتریایی دارد، شما می توانید از این طریق خطر ابتلا به یک عفونت ثانویه را کاهش دهید.

از مصرف آب پرتقال پرهیز کنید

در شرایطی که آب پرتقال حاوی سطوح بالای ویتامین C است، اما اسید سیتریک موجود در آن می تواند دیواره داخلی گلو را تحریک کند. اگر قصد دارید مصرف ویتامین C خود را افزایش دهید بهتر است تا زمان بهبودی کامل گلودرد استرپتوکوکی از مکمل ها استفاده کنید.

افزون بر این، کپسایسین موجود در غذاهای تند نیز می تواند موجب تحریک مسیرهای هوایی متورم بیمار شود. در زمان ابتلا به گلودرد استرپتوکوکی بهتر است غذاهایی ساده و با چاشنی کم مصرف کنید. یک کاسه سوپ سبزیجات می تواند بدون تشدید درد گلو برخی مواد مغذی را نیز در اختیار بدن شما قرار دهد.

باید در خانه بمانید

اگر ابتلا به گلودرد استرپتوکوکی در شما تشخیص داده شده است، پس از آغاز دوره مصرف آنتی بیوتیک باید حداقل برای 24 ساعت نخست در خانه بمانید. در غیر این صورت، خطر انتقال بیماری به دیگران وجود دارد.

همچنین، استراحت کافی به تسریع روند بهبودی کمک می کند. اعمال فشار بیش از حد به بدن می تواند به تشدید بیماری منجر شود و زمان بیشتری را دور از مدرسه یا محل کار خود سپری کنید.

دانستنی‌هایی درباره گلودرد میکروبی

دست های خود را به طور منظم شسته و از محصولات ضد عفونی کننده استفاده کنید

شستشوی منظم دست ها و ضدعفونی کردن آنها یکی از بهترین اقدامات برای پیشگیری از سرایت بیماری به دیگران است. پیش از این که آبکشی را انجام دهید، دست های خود را حداقل 15 تا 20 ثانیه با صابون بشویید.

اگر به آب و صابون دسترسی ندارید می توانید از محصولات ضد عفونی کننده دست برای پیشگیری از پخش شدن میکروب ها استفاده کنید. دست های خود را تا زمانی که ژل ضد عفونی کننده را تا زمانی که به خوبی جذب شده و خشک شود به هم بمالید.

شما می توانید با عوارض گلودرد استرپتوکوکی مواجه شوید

در صورت عدم درمان مناسب، گلودرد استرپتوکوکی می تواند موجب بروز برخی عوارض شود. به عنوان مثال، شما می توانید تب روماتیسمی را تجربه کنید که مفاصل و سییستم عصبی را تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین، گلودرد استرپتوکوکی می تواند موجب آسیب بلند مدت به قلب و دریچه های آن شود، از این رو، دریافت درمان مناسب اهمیت دارد.

از دیگر عوارض گلودرد استرپتوکوکی می توان به اوتیت مدیا یا گسترش عفونت به گوش میانی اشاره کرد. این بیماری می تواند موحب بروز مشکلاتی در تعادل و هماهنگی بیمار شود. همچنین، احتمال ابتلا به سینه پهلو یا سندرم شوک سمی وجود دارد. در برخی موارد، آبسه های دردناک در گلو شکل می گیرند.

اگر فکر می کنید به گلودرد استرپتوکوکی مبتلا شده اید برای بررسی دقیق شرایط به پزشک مراجعه کنید. شما می توانید با یک دوره مصرف آنتی بیوتیک و استراحت کافی، بهبودی سریع را تجربه کرده و به روند عادی زندگی خود بازگردید.

 منبع: عصرایران

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا