تولید ارزهای مجازی قانونی می شود
تا سه ماه دیگر و حتی زودتر وضعیت ارزهای مجازی مشخص میشود و هواداران آن میتوانند قانونی کار خود را ادامه دهند و از طرفی کسانی که ماینرهای شان (دستگاههای تولیدکننده بیتکوین) جمع و به آنها لقب قاچاقچی داده شده بود رفع اتهام میشوند و میتوانند در چارچوب قانون فعالیت کنند. این گفتهها ماحصل جلسهای بود که روز گذشته وزرای اقتصاد، نیرو، صنعت، ارتباطات و رئیس کل بانک مرکزی در کمیسیون اقتصادی مجلس داشتند.
مجله آنلاین موبنا – جلسهای که قرار بود تکلیف ارزرمزها مشخص شود و همه بهصورت شفاف بدانند که نظر دولت نسبت به ارزهای مجازی و شاخصترین آن بیتکوین چیست. بر اساس آمارهای غیررسمی، بیتکوین 11770 دلار در ایران در روزهای اخیر معامله شد که 38 درصد در همین ماه و بیش از 200 درصد بهصورت سالانه افزایش داشت، بدین جهت استخراج هر واحد بیتکوین 8300 دلار یا بهعبارتی 108میلیون تومان در ایران درآمد دارد.
احد انارکی محمدی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتوگویی با «ایران» خلاصهای از نتایج جلسه مشترک برخی از اعضای دولت با کمیسیون اقتصادی مجلس را با ما در میان گذاشت و گفت: اعضای اقتصادی کابینه دوازدهم با ارزمجازی موافق است و این همان رویکردی است که نمایندگان مجلس نسبت به این مقوله دارند. از آنجا که در رمز ارز بین دولت و مجلس اتفاق نظر وجود دارد تصور میکنم با سرعت موضوع رمز ارزها به نتیجه برسد.
وی خاطرنشان کرد: در جلسه مشترک با اعضای دولت قرار شد تمام دستگاههای مرتبط با ارزمجازی تا سه ماه آینده نتیجه گزارشهای خود را به کمیسیون اقتصادی دولت ارائه کنند و این کمیسیون که مسئول سیاستگذاری در این حوزه شده است موضوع ارز دیجیتال را نهایی میکند.
وی تأکید کرد: با مشخص شدن وضعیت رمز ارزها در دولت فعالیت در حوزه ارزهای مجازی آزاد خواهد شد و دیگر فعالان این حوزه لقب قاچاقچی نمیگیرند.
سیاستگذار
سازوکار استخراج رمز ارزها نهایی میشودفرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی در حاشیه جلسهای که در کمیسیون اقتصادی مجلس برگزار شد به صداوسیما گفت: استخراج رمز ارزها در کمیسیون دولت بهعنوان یک صنعت شناخته شده است و پیشنهاد شده برق مصرفی آن با تعرفه متوسط صادراتی محاسبه شود.
وی افزود: مجوزهای مربوطه از طرف وزارت صمت صادر خواهد شد و ما با این موضوع برخورد فعال داریم و این در حالی است که استفاده از این رمزارزها در برخی از کشورها ممنوع است. دژپسند گفت: محدودیتهای دیگری از جمله محدودیت در زمان اوج مصرف برق برای استخراج رمزارزها در نظر گرفته شده است.
وزیر اقتصاد افزود: احتمالاً تا هفته آینده این موضوع در دولت مطرح و پس از تصویب جزئیات سازوکار استخراج رمزارزها ابلاغ خواهد شد؛ بنابراین گزارش در جلسه کمیسیون اقتصادی، اعضای این کمیسیون به فرصتها و تهدیدهای استخراج رمزارزها پرداختند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: در این جلسه بانک مرکزی مصر بود که ارز مجازی حاصل از فعالیت دستگاههای ماینر به کشور بازگردد ولی برخی نقد کردند که چنین امری امکانپذیر نیست چرا که ارز حاصل از آن نوسان دارد بدین جهت نمیتوان با ارزش ارزی که در کشور وجود دارد نسبت به بازگشت ارز آن اقدام کرد و اگر چنین امری قانونی شود هیچ فعالی نسبت به فعالیت در تولید ارزمجازی استقبال نمیکند.
وی ادامه داد: با این توضیحات بانک مرکزی پذیرفت که نمیتوان با ارزش ارز موجود کشور خواهان برگشت ارز حاصل از بیت کوین شد، به همین دلیل قرار است در سازوکار دیگری بانک مرکزی در این حوزه ورود و نظارت کند. اگر قرار است اتفاقی هم رخ دهد باید با توجه به قیمت ارز در خارج از کشور باشد.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه جمعبندی درباره رمز ارزها با محوریت بانک مرکزی خواهد بود و این مجموعه گزارشهای لازم را به کمیسیون اقتصادی دولت میدهد، اذعان داشت: آنگونه که وزیر صمت اعلام کرد آنها آماده ارائه مجوز و پروانه به فعالان ارز مجازی اند و موافق اجرایی شدن این فعالیت جدید اقتصادی هستند.
وی گفت: وزارت نیرو هم هیچ مخالفتی با ارز دیجیتال نداشت، ولی خواسته آنها این بود که قیمت برق آنها مشخص شود و هر واحد فرد یا واحد تولیدی که میخواهد در تولید ارز مجازی فعالیت کند از وزارت نیرو مجوز بگیرد. در این باره موضوع شناور بودن قیمت برق هم مطرح شد. همچنین تا زمانی که قیمت ارز در سایر کشورها کاهشی بوده است، وزارت نیرو هم با شناور کردن قیمتها تعرفه خود را برای ماینرداران کم کند.
وی توضیح داد:خواسته دیگر وزارت نیرو این بود که در زمان پیک مصرف برق، دستگاههای ماینر خاموش تا فشار برق کاسته شود و مردم با قطعی برق مواجه نشوند.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس عنوان کرد: تنها مشکل وزارت نیرو با دارندگان ماینر این است که آنها با برق یارانهای نسبت به تولید بیتکوین اقدام کردند لذا با اعلام نوع فعالیت و گرفتن مجوز از وزارت نیرو مانند سایر صنایع میتوانند در این حوزه فعالیت کنند که البته قیمت برق برای آنها با قیمت صادراتی یا شناور (بعد از تصویب کمیسیون اقتصادی دولت) محاسبه خواهد شد.
انارکی محمدی در ادامه گفتوگویش درباره دیدگاه وزارت اقتصاد نسبت به رمزارزها اذعان داشت: این وزارتخانه جزو موافقان ارز دیجیتال است اما در مورد نرخ برق و استاندارد بودن ماینرها نظرات مهمی داشت. آنها خواهان این بودند که سازمان ملی استاندارد در مورد دستگاههای تولیدکننده ارز دیجیتال دستورالعمل داشته باشد. وقتی ماینرهای استاندارد وارد کشور شود مصرف برق هم کاهشی میشود.
وی گفت: دولت میخواهد با سرعت وضعیت ارز دیجیتال را مشخص کند تا فعالان این عرصه از بلاتکلیفی خارج شوند و دیگر با فعالان این بخش برخورد غیرقانونی صورت نگیرد. متأسفانه به جهت نداشتن قانون در زمینه ارز دیجیتال با تولیدکنندگان بیتکوین برخورد شده و برخی از آنها جنبه سوءاستفاده داشته است.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: ورود به ارز دیجیتال به نفع اقتصاد کشور است و ما نباید در این بخش کوتاهی و سهلانگاری کنیم. ما بشدت مخالف گرفتن و توقف فعالیت فعالان ارز مجازی هستیم و دولت هم با ما همسو است. بههمین دلیل وضعیت بازداشت شدگان باید زودتر مشخص و دستگاهها ماینر آنها برگردانده شود، این توافقی است که روز گذشته با اعضای دولت صورت گرفت. طبق توافق صورت گرفته قرار نیست دیگر با دارندگان ماینر برخورد شود.
وی تصریح کرد: استفاده از دستگاههای ماینر غیرمجاز نیست و تنها مسأله تأمین برق آنها است که به طور قطع بزودی با سازوکار جدید تکلیف آن مشخص میشود.
انارکی محمدی تأکید کرد: مجلس و دولت با کلیت استخراج رمزارزها موافق هستند، اما باید سازوکار آن به طور دقیق مشخص شود تا فعالان این حوزه در شفافیت قانونی بتوانند فعالیت کنند.
منبع: روزنامه ایران