برترین «فناوریهای نوظهور» در سال 2019 (+عکس)
این فناوری ها با توجه به ظرفیت اثرگذاری آنها بر جوامع و اقتصادها طی 5 سال آینده و جذابیتی که برای سرمایه گذاری دارند، انتخاب شده اند.
مجله آنلاین موبنا؛ مازیار دانیالی – مجمع جهانی اقتصاد به رسم دوره های گذشته، اقدام به انتشار لیستی از برترین فناوری های نوظهور در سطح بین المللی کرده است که توسعه و تکامل آنها نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی جوامع بشری خواهد داشت.
فناوری های مورد اشاره با توجه به ظرفیت اثرگذاری آنها بر جوامع و اقتصادها طی 5 سال آینده و جذابیتی که برای سرمایه گذاری دارند، انتخاب شده اند.
بایوپلاستیک برای اقتصاد دورانی
برای تاکید بر اهمیت بایوپلاستیک در زندگی آینده انسان، فقط کافی است نگاهی به آمار سال 2014 داشته باشیم که براساس آن 311 تن بایوپلاستیک در کره زمین تولید شده که این رقم برای سال 2050 میلادی رشد 3 برابری خواهد داشت و عمق فاجعه زمانی مشخص می شود که بدانیم؛ فقط 15 درصد از عدد مورد اشاره قابلیت بازیافت دارد!
بنابراین استفاده گسترده از بایوپلاستیک با پایه زیست توده نقش مهمی در اقتصاد دورانی خواهد داشت.
ربات های اجتماعی
امروزه ربات ها قابلیت تشخیص صدا، چهره و درک احساسات را دارند. با قابلیت تفسیر گفتار و حرکات طرف مقابل می توانند به نشانه ای کلامی و غیرکلامی پاسخ دهند. حوزه هایی که می توان از ربات در آنها بهره گرفت مانند آموزش کودکان، مراقبت از سالمندان و … روز به روز گسترده تر می شود و تمامی اینها از ویژگی های ربات های اجتماعی است.
متالنزها
در یک تعریف ساده باید گفت: این لنزها در واقع سطح صافی هستند که در آنها از نانوساختارها برای متمرکز کردن نور استفاده شده است بنابراین یک سطح صاف می تواند جایگزین لنزهای منحنی بزرگ شود.
لنزهای مبتنی بر متاماده انقلابی در پزشکی و ساخت سنسورهای مینیاتوری ایجاد کرده اند. با استفاده از فناوری متالنز می توان مشکلاتی مانند آستیگماتیسم، دوربینی یا نزدیک بینی چشم انسان را در مراحل پیشرفته ای از درمان قرار دارد. این فناوری همچنین می تواند اساس ساختاری میکروسکوپ های اپتیک، دوربین، عینک های واقعیت مجازی و … را متحول کند.
مطالعه “پروتئین های ذاتا نامنظم(IDP)” با هدف درمان بیماری ها
با وجود عدم بهره مندی از یک ساختار پایدار، این پروتئین ها در یک کلاس عملکردی مهم از خانواده بزرگ پروتئین ها جای می گیرند. برای مثال آی دی پی ها پس از اتصال به دیگر ماکرو مولکول ها می توانند به ساختار سه بعدی ثابت دست یابند و وظایف ارزشمندی را در عملکرد سلول، ساختار، توالی ژنتیکی و خود تنظیمی عهده دار شوند. گفتنی است که اتصال تصادفی این پروتئین ها به یکدیگر می تواند منجر به تحریک رشد سلول های سرطانی و یا بیماری های قلبی- عروقی نیز بشود. اما از طرفی همین عدم برخورداری از ساختار منظم مطالعه دقیق آنها را با چالش های مختلفی رو به رو ساخته است. امروزه با کمک تکنولوژی روز می توان دانش بیشتری از این پروتئین ها داشت زیرا همانطور که عنوان شد؛ توالی تغییر یافته آی دی پی ها با بیماری های بسیاری ارتباط دارد.
دورحضوری با واقعیت مجازی
ویدئو کنفرانس ها به لطف فناوری وارد سطح جدیدی از کیفیت و امکانات خواهند شد. کنفرانسی ویدئویی را تصور کنید که تمامی جزئیات یک نشست واقعی مانند سایر شرکت کنندگان، خبرنگاران و … را داشته باشد. این آینده ای است که با پیشرفت تکنولوژی واقعیت مجازی قابل لمس خواهد شد.
کود هوشمند
طی سال های اخیر بیشترین پیشرفتی که در زمینه کود کشاورزی شکل گرفته مربوط به تولید انواع هوشمند آن می شود! استفاده از مفهوم هوشمند بدین جهت کاربرد دارد که این کود می تواند تشخیص دهد یک گیاه در چه زمانی به چه نوع مواد مغذی نیاز دارد و در زمان معین آن ماده را برای استفاده گیاه آزاد خواهد کرد.
یکی از مطرح ترین کودهای هوشمند برای نخستین بار در جهان توسط آمریکا معرفی شد. این کود بر پایه زئولیت شکل گرفته که می تواند جایگزین کودهای حیوانی و شیمیایی رایج شود. کود مذکور بوی نامطبوع کودهای رایج را ندارد و نیترات موجود در محصول را به میزان زیادی کاهش می دهد. بواسطه خاصیت جذبی بسیار زیاد، موجب افزایش آب در خاک شده و کیفیت خاک از نظر رطوبت را بهبود می بخشد. جالب آنکه استفاده از کود هوشمند برای دو تا سه سال مواذ مغذی خاک را تامین می کند و دیگر نیاز به کوددهی نیست.
البته هنوز این حوزه نیازمند تحقیق و توسعه است زیرا کودهای هوشمند هنوز دارای مقادیر قابل توجه ای از آمونیاک، اوره وپتاس هستند.
بسته بندی پیشرفته مواد غذایی
صنعت بسته بندی در حوزه تولید مواد غذایی یکی از حساس ترین و مهمترین قسمت های زنجیره را به خود اختصاص داده است. امروز دیگر منظور از بسته بندی تنها یک پوسته فیزیکی نیست که مواد غذایی را درون خود دارد بلکه پیشرفت فناوری مسیر را به سویی هدایت می کند که حضور سنسورها در بسته بندی، اطلاعات دقیق و کاربردی مانند وضعیت مواد موجود، زمان باقی مانده تا فساد و … را در اختیار مصرف کننده قرار دهد. با این رویکرد میزان تقلب در تغییر اطلاعات روی جلد نیز به میزان زیادی کاهش می یابد. کاهش میزان تولید زباله و آسیب های خطرناکی که از مصرف مواد غذایی فاسد ایجاد می شود نیز از دیگر ویژگی های این بسته بندی ها هستند.
مدتی قبل در انگلیس سنسورهایی برای استفاده در بسته بندی مواد غذایی تولید شد که بصورت برچسب های رنگی روی سطح بسته بندی نصب شده و پس از مدتی و به آرامی رنگ خود را با افزایش عمر محصول از دست می دهند. توجه به این نشانگرهای رنگی اطلاعات مفیدی از کیفیت لحظه ای ماده غذایی را در اختیار مصرف کننده قرار خواهد داد.
راکتورهای اتمی ایمن
نیروگاه اتمی را شاید بتوان یک بمب اتمی توصیف کرد که بوسیله میله های مهارکننده و تخلیه دمای داخلی با کمک خنک کننده هایی مانند آب و گاز تحت کنترل قرار دارد. اگر زمانی این میله ها و یا پمپ انتقال دهنده مواد خنک کننده وظیفه خود را به درستی انجام ندهند فجایع جبران ناپذیری شکل می گیرد. به رغم پیشرفت تکنولوژی هنوز هم تلاش ها ادامه دارد تا این چرخه به گونه ای مدیریت شود که دمای کمتری تولید کرده و تولید هیدروژن در آن به صفر نزدیک شود.
ذخیره سازی اطلاعات در دی ان ای
در مطالعات روی ماموت ها، دی ان ای آنها از 60000 سال پیش بازیابی شده است این میزان از مقاومت در برابر کهنگی و فرسایش نشانگر اهمیت دی ان ای در ذخیره اطلاعات زیستی توسط طبیعت محسوب می شود. با توجه به همین ویژگی محققان بدنبال آن هستند تا از دی ان ای برای ذخیره سازی اطلاعات استفاده کنند. هم اکنون کمپانی های مختلفی روی این فناوری تمرکز کرده اند حتی مایکروسافت نیز از تولید دستگاهی که بتواند بطور خودکار اطلاعات دیجیتالی را به رشته های دی ان ای تبدیل(و برعکس) کند، حمایت کرده است. تصور کنید با این تکنولوژی می توان اطلاعات نگهداری شده در یک مرکز دیتا به بزرگی یک انبار را در یک مکعب با ضلع های 10 سانتیمتری ذخیره کرد.
کمپانی کاتالوگ که در حوزه بیوتکنولوژی(بوستون/آمریکا) فعالیت دارد نیز بدنبال آن است تا هزینه رمزگذاری اطلاعات روی دی ان ای را کاهش دهد. برای مثال رمزگذاری یک گیگابایت اطلاعات روی دی ان ای چند میلیون دلار هزینه دارد که در اهداف کاتالوگ کاهش آن تا 10 دلار مدنظر است. هر چند 10 دلار نیز برای یک کاربر عادی با یک هارد متعارف هزینه ای بسیار زیاد است اما فراموش نکنید وقتی صحبت از ذخیره سازی حجم عظیمی از اطلاعات در میان باشد مساله فضا و طول عمر اطلاعات نیز مطرح می شود که آن هنگام ارزش ذخیره سازی در دی ان ای ویژگی های خود را نمایان می کند.
باتری
باتری لیتیوم-یون حداقل برای 10 سال آینده فناوری غالب حوزه خود خواهد بود و پیشرفت فناوری در آن به تولید باتری های با عملکرد بهتر در ذخیره انرژی منتج می شود که از این باتری ها می توان برای ذخیره انرژی تولیدی توسط پنل های خورشیدی (و استفاده از آن بویژه در ساعات پرمصرف عصر و شب) بهره برداری کرد.
منبع: عصرایران