غیرمجازها، بلای جان لیزینگ های بانکی
یک فعال صنعت لیزینگ با بیان اینکه حدود 46 درصد از فعالیت صنعت لیزینگ کشور در اختیار لیزینگ های بانکی است، گفت: لیزینگ های غیر مجاز با مشارکت در پولشویی و کلاهبرداری به اعتماد عمومی نسبت به این صنعت لطمه وارد کرده اند.
مجله آنلاین موبنا – محمد سبزوی در نشست خبری با تشریح فعالیت های لیزینگ های بانکی، افزود: حدود 50 شرکت لیزینگ از بانک مرکزی مجوز دارند و طبق مقررات فعالیت می کنند.
وی به نقش لیزینگ ها در بازار پول و سرمایه کشور اشاره کرد و ادامه داد: حدود 46 درصد از فعالیت صنعت لیزینگ کشور در اختیار لیزینگ های بانکی است، همچنین ارزش بازار لیزینگ ها در بازار بورس به حدود 25 هزار میلیارد تومان رسیده است.
مدیرعامل لیزینگ بانک کارآفرین به مقررات بانک مرکزی برای فعالیت لیزینگ های بانکی اشاره کرد و اظهار داشت: در اساسنامه های جدید لیزینگ های دارای مجوز از بانک مرکزی که توسط این بانک ابلاغ شده، محدودیت ها و فرصت هایی برای آنها تعیین شده است.
وی اضافه کرد: بر این اساس، لیزینگ ها می توانند در خرید و فروش اوراق بهادار اسلامی فعالیت داشته باشند. همچنین لیزینگ ها می توانند در فروش اقساطی و اجاره به شرط تملیک مشارکت کنند.
سبزوی به تفاوت عملکرد بانک ها و لیزینگ های بانکی اشاره کرد و افزود: تنها تفاوت مهم بانک ها با لیزینگ ها این است که بانک ها می تواند از مردم سپرده جذب کنند، اما لیزینگ امکان آن را ندارند.
وی ادامه داد: همچنین بانک ها باید بر اساس مقررات بانک مرکزی 18 درصد سود بپردازند اما لیزینگ ها می توانند تا سه درصد بیشتر سود بدهند.
این فعال صنعت لیزینگ به رشد استانداردهای صنعت لیزینگ در کشور اشاره کرد و اظهار داشت: به تازگی گواهینامه های ایزو 10014 و ایزو 31000 توسط اروپایی ها به کشور اعطا شده که نشان دهنده ارتقای جایگاه این صنعت است.
وی ادامه داد: برنامه ریزی برای افزایش سرمایه، ورود به مناطق آزاد و اعطای تسهیلات در بخش کالاهای مصرفی با دوام از جمله برنامه های در دست اجراست.
سبزوی گفت: در بخش لیزینگ برای تجهیزات بیمارستانی، املاک و مستقلات، بخش عمران و … تسهیلات داده می شود؛ همچنین با توجه به رکود بازار خودرو، برای خرید خودروهای نو و کار کرده تسهیلات واگذار می شود.
وی با اشاره به برنامه ورود لیزینگ بانک کارآفرین به بورس گفت: به زودی سهام این شرکت در بورس عرضه خواهد شد.
این فعال صنعت لیزینگ با انتقاد از فعالیت گسترده لیزینگ های غیرمجاز، گفت: لیزینگ های قانونی در فرایندی سخت و طاقت فرسا از بانک مرکزی مجوز اخذ می کنند و همه تغییرات و حسابرسی آنها باید با تایید بانک مرکزی باشد.
مدیرعامل لیزینگ بانک کارآفرین ادامه داد: اما لیزینگ های غیرمجاز بدون هیچ محدودیتی به فعالیت و اخذ پول از مردم اقدام می کنند و هیچ نظارتی بر آنها وجود ندارد.
وی اضافه کرد: لیزینگ های غیرمجاز به اعتماد عمومی نسبت به صنعت لیزینگ خدشه وارد می کنند و بی اعتمادی ایجاد کرده اند. واقعیت این است که لیزینگ های غیر مجاز در فعالیت های مربوط به پولشویی دست داشته و شماری از آنها نیز اقدام به کلاهبرداری کرده اند.
سبزوی یادآور شد: برخی لیزینگ های غیرمجاز به ثبت نام خودرو و سایر تجهیزات اقدام کرده بودند اما پس از گران شدن خودرو و سایر کالاها از عمل به تعهدات خود خودداری کردند که این موضوع لطمه زیادی به جایگاه این صنعت وارد کرده است.
منبع: ایرنا