آزمایش طول عمر پانل خورشیدی ماهواره با موفقیت انجام شد
پانل خورشیدی طراحی و ساخته شده در پژوهشکده مواد و انرژی پژوهشگاه فضایی ایران، به عنوان نخستین نمونه پانل خورشیدی در کشور، آزمونهای طول عمر را با موفقیت چشمگیر پشت سرگذارد.
مجله آنلاین موبنا – به گزارش موبنا به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، سعید اصغری، رییس پژوهشکده مواد و انرژی پژوهشگاه فضایی ایران درباره پانل خورشیدی ساخته شده در این پژوهشکده، گفت: در جهت تعیین میزان موفقیت پانل خورشیدی در طول دوره ماموریت در فضا، از پانل خورشیدی ماهواره سها که متشکل از سلولهای گالیوم آرسناید است، بهعنوان نمونه، آزمایش استفاده شده که نتایج آزمایشها موفقیتآمیز بوده است و بدینترتیب، اطمینان لازم برای استفاده از این محصول در هر ماهوارهای را فراهم میسازد.
رییس پژوهشکده مواد و انرژی در خصوص تولید پانل خورشیدی در این پژوهشکده گفت: از آنجا که ساخت و پرتاب یک ماهواره با هزینهها و ریسک زیاد همراه است، تلاش برای ساخت و توسعه محصول با قابلیت اطمینان و طول عمر بالا، مطابق با استانداردهای جهانی در صنعت فضایی، بیش از سایر صنایع اهمیت دارد.
وی افزود:پژوهشکده مواد و انرژی پژوهشگاه فضایی ایران، در راستای افزایش قابلیت اطمینان محصولات، فعالیت جدی دارد و بهخصوص تولید پانل خورشیدی فضایی با طول عمر بالا در برنامه طراحی و ساخت محصولات این پژوهشکده گنجانده شده است.
اصغری تصریح کرد: ترکیب کیفیت محصول در ابتدای ساخت، افت نامحسوس پس از انجام آزمونهای کیفی و همچنین تضمین توان محصول در انتهای عمر با توان بالاتر از مقدار الزامات ماهواره، میتواند این محصول را بهعنوان محصولی شاخص در مجموعه فعالیتهای فضایی کشور مطرح کند.
وی راجع به اهمیت پانلهای خورشیدی در ماهوارهها، افزود: توجه به اطلاعات آماری در مأموریتهای فضایی در جهان، نشاندهنده قابلیت اطمینان ذاتی پایین پانلهای خورشیدی ماهواره است و مطالعات در این خصوص نشان میدهد که در یک بازه زمانی مورد مطالعه، ۳۸ درصد از موارد شکست یا بروز مشکل در سیستمهای ماهوارهای، به دلیل خرابی ناشی از پانلهای خورشیدی است.
اصغری تاکید کرد: در واقع، پانل خورشیدی متشکل از قطعات بسیار حساسی است که در بدترین شرایط محیطی قرار میگیرند.
رییس پژوهشکده مواد و انرژی: شکست یک پانل خورشیدی میتواند به دو صورت شکست کامل بهمعنای وجود اختلال در یک جزء پانل و از دست رفتن توان آن بهطور کلی و یا شکست بر اثر کاهش توان رخ دهد. بنابراین، اتخاذ تمهیدات خاص جهت رفع مشکلات احتمالی و افزایش طول عمر آن الزامی است.
وی درباره تست طول عمر پانل خورشیدی ساخته شده در این پژوهشکده گفت: برای تعیین میزان موفقیت پانل خورشیدی در طول دوره ماموریت در فضا، از پانل خورشیدی ماهواره سها که متشکل از ۹۰ سلول گالیوم آرسناید است، بهعنوان نمونه آزمایش استفاده شد و این پانل خورشیدی تمامی آزمونهای ارتعاشی، خلا حرارتی و سیکل حرارتی را در مجموعه آزمونهای کیفی با موفقیت پشت سر گذاشت.
اصغری تصریح کرد: از آنجا که آزمون محیطی طول عمر پانل، مستلزم قرارگیری در معرض حرارت به مدت طولانی است، با افزایش محدوده دما و با استفاده از فاکتورهای شتابدهی، زمان انجام آزمون از ۳ سال به ۱۲ روز کاهش یافته است. با اندازهگیری توان پنل در زمانهای مختلف و رسم نمودار توان نسبت به زمان، میزان افت توان آن در طول عمر مداری ۳ ساله ماهواره سها محاسبه شده است.