۳ راهکار ارتقای اجرای سیاست‌های ارزی بانک مرکزی

مدیرعامل بانک توسعه صادرات ایران سه راهکار به‌ منظور اجرای بهتر سیاست‌های جدید ارزی بانک مرکزی پیشنهاد کرد.

موبنا – به گزارش موبنا به نقل از روابط عمومی بانک توسعه صادرات، دکتر علی صالح‌آبادی در خصوص تحریم‌ها و تغییراتی که باید در سیاست‌های ارزی کشور ایجاد شود، اظهار داشت: در حوزه ارز در کشور چند بحث مطرح بوده که یکی حواله‌های ارزی و دیگری اسکناس ارزی است. از اینرو در حوزه حواله‌های ارزی، سامانه نیما راه‌اندازی شده که راهکار خوبی برای عرضه ارز صادرکنندگان غیرنفتی و خرید آن از سوی واردکنندگانی است که در اولویت دوم قرار دارند.
وی با بیان اینکه البته کالاهای اساسی و دارو نیز با ارز ۴۲۰۰ تومانی که ارز نفت است، تامین می‌شود، یادآور شد: در حوزه اسکناس‌های ارزی که در بازار آزاد خرید و فروش می‌شود، بانک مرکزی موارد مصرف و میزان آن را به‌ صورت مشخص اعلام کرده و مستندات آن نیز تعیین‌ شده است.
صالح‌آبادی افزود: قیمت حواله‌های ارزی در حدود ۸ هزار تومان و حجم عمده معاملات و بیش از ۹۰ درصد آن، با این نرخ انجام می‌شود و در حدود ۳ درصد معاملات ارزی به‌ صورت اسکناس انجام می‌شود.
تعادل در بازار ارز با اطلاع رسانی از درصد حجم معاملات در سامانه نیما
مدیرعامل بانک توسعه صادرات خاطرنشان کرد: بهترین راهکار در این شرایط به‌ منظور ایجاد تعادل در بازار و متعادل شدن قیمت کالاها این است که درصد حجم معاملاتی که در سامانه نیما انجام می‌شود به همراه قیمت‌های آن، به‌ صورت شفاف به مردم اعلام و در کنار آن درصد حجم معاملات با اسکناس ارز و نرخ آزاد نیز به مردم اطلاع‌رسانی شود.
صالح‌آبادی گفت: با این رویکرد مردم مطلع می‌شوند که تخصیص ارز برای واردات عمده کالاها به کشور با ارز ۴۲۰۰ تومانی و یا ارز در حدود ۸ هزارتومانی است و این آگاهی به‌ طور قطع بر نرخ دلار آزاد و همچنین قیمت کالاها در بازار تاثیرگذار است و آن را کاهش می‌دهد.
فروش بخشی از ارز سامانه نیما به‌صورت اسکناس به بانک‌ها و صرافی‌ها
وی پیشنهاد داد: به‌ منظور ایجاد تعادل در نرخ‌ها در بازار اگر بخشی از ارز غیرنفتی که در سامانه نیما عرضه می‌شود، از سوی بانک‌ها و صرافی‌ها خریداری و معادل آن اسکناس به داخل کشور آورده و به نرخ آزاد در بازار آزاد عرضه شود نقش موثری در کاهش قیمت‌ها دارد و نرخ‌ها به‌مرور و در ظرف چند روز روند کاهشی در پیش می‌گیرد.
صالح‌آبادی در پاسخ به این پرسش که چه راهکاری برای ورود ارزهای خانگی به بازار وجود دارد، گفت: شکل‌گیری سپرده‌های ارزی در بانک‌ها با ضمانت بانک مرکزی و اختصاص سود ارزی به این سپرده‌ها بهترین راهکار در این بخش است.
مدیریت ورودی و تقاضای ارز در بازار
مدیرعامل بانک توسعه صادرات در خصوص شدت گرفتن تحریم‌ها و تغییرات لازم در سیاست‌های ارزی گفت: مدیریت ورودی ارز و تقاضا برای آن در بازار با شدید شدن تحریم‌ها علیه ایران از اهمیت بیشتری برخوردار می‌شود.
وی افزود: به‌ منظور تحقق این هدف، باید در بخش‌هایی که کالای ایرانی تولید می‌شود، واردات کالاهای لوکس خارجی ممنوع شود و بر روند این کار نیز نظارت دقیقی برای وارد نشدن کالاهای غیرضروری به کشور صورت گیرد.
صالح‌آبادی تصریح کرد: یکی از مزیت‌های کشور، تولید داخلی در حوزه‌های غذایی، کشاورزی، لوازم‌خانگی و سایر بخش های موردنیاز مردم است از اینرو باید واردات منحصر به کالاهای اساسی، دارو و مواد اولیه کارخانه‌های داخلی شود. زیرا با توجه به تولیدات داخلی باید واردات کالاهای غیرضروری را محدود کرد و با این رویکرد، میان عرضه و تقاضای ارز تناسب ایجاد و آن را مدیریت کرد.
وی تصریح کرد: در چند سال گذشته و قبل از برجام، تحریم‌هایی مشابه آنچه قرار است اعمال شود، بر کشور حاکم بود و تحریم‌های جدید مشابه آنچه است که در سال ۹۰ و ۹۱ بر کشور اعمال‌شده بود. زیرا بر اساس مصوبات قرار است همان تحریم‌هایی که قبل از برجام بود، دوباره اجرایی شود.
مشارکت بخش خصوصی در صادرات نفت
صالح‌آبادی با اشاره به سازوکارهایی که در آن دوران مورد استفاده قرار می‌گرفت، اظهار داشت: با اعمال سازوکارهای مشابه البته با تغییراتی که در سطح دنیا اتفاق افتاده، می‌توان کشور را در این شرایط به نحو مناسب اداره کرد. یکی از این سازوکارها در حوزه نفت با توجه به اینکه برخی از کشورهای خریدار نفت ایران، حجم خرید خود را کاهش داده‌اند، مشارکت بخش خصوصی در صادرات نفت است.
مدیرعامل بانک توسعه صادرات یادآور شد: یکی از ظرفیت‌هایی هم که در دوره گذشته از آن استفاده نشد، بحث بورس انرژی است که با فروش نفت از طریق بورس انرژی به بخش خصوصی، صادرات نفت می‌تواند با سازوکارها و ارتباطات این بخش در شرایط تحریم تسهیل شود.
سوآپ نفتی با کالاها
وی افزود: سوآپ نفتی با یکسری کالاها در برخی از کشورها راهکار دیگری است که می‌تواند مورد توجه قرار گیرد. همچنین سازوکارهایی برای فروش محصولات ایران در خارج از کشور در دوران تحریم نیز وجود دارد.
جایگزینی ابزارهای دیگر با مبادلات بین‌المللی با قطع سوئیفت
وی همچنین در خصوص بسته شدن سوئیفت و راهکارهای جایگزین آن، خاطرنشان کرد: ابزارهای مختلفی برای جایگزینی با سوئیفت مانند تابلوهای رمزدار، تلکس و سایر ابزارها وجود دارد که با ورود فناوری‌های نوین مانند بلاک‌چین، به‌ طور یقین قطع سوئیفت نمی‌تواند خللی در معاملات ایران با کشورهای خارجی ایجاد کند.
مدیرعامل بانک توسعه صادرات یادآور شد: نهادهای ذیربط در حال بررسی فناوری بلاک چین و کاربرد آن در معاملات بین‌المللی هستند. از اینرو با تشدید تحریم‌ها علیه ایران و محدودیت‌هایی که ایجاد می‌شود، ایران بازهم می‌تواند به فعالیت‌ها و مراودات خود با دیگر کشورها از جمله کشورهای اروپایی ادامه دهد و تنها شرایط برای این تعاملات سخت‌تر می‌شود.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا