اقدامات مهم درحوزه رمزارزها درجریان است
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه خرید دلار سرمایه گذاری خوبی نیست، گفت: موج جدید تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران نتیجه مطلوبی برای آمریکایی ها نخواهد داشت.
موبنا – عبدالناصر همتی در مصاحبه با این خبرگزاری این نکته را مورد ارزیابی قرار داد که آیا موج بعدی تحریم های ترامپ پس از ۵ نوامبر خواهد توانست نظام بانکی جمهوری اسلامی را در هم بشکند.
طبق ارزیابی عبدالناصر همتی، از ۴ نوامبر که امریکا موج دوم تحریم های یکجانبه خود علیه صنعت نفت و گاز و بخش بانکی ایران را به مرحله اجرا خواهد گذاشت، فاجعه رخ نخواهد داد چون تحریم های آمریکا نتیجه مطلوبی نخواهد داشت.
همچنین رئیس کل بانک مرکزی ایران درباره وضعیت در بازار ارز ایران، آینده ارزهای رمزی در این کشور و چشم اندازهای همگرایی میر و شتاب سیستم های پرداخت های بانکی روسیه و ایران صحبت کرد.
متن مصاحبه اسپوتنیک با رئیس کل بانک مرکزی ایران چنین است:
– واشنگتن قول داده از روز ۴ نوامبر تحریم هایی علیه ایران اعمال کند که در چارچوب آن جلو عملیات مالی در رابطه با بانک مرکزی ایران گرفته خواهد شد. بانک مرکزی ایران چه تدابیر ضد تحریمی را اتخاذ کرده یا خواهد کرد؟
– اولا خدمت شما عرض کنم که دولت آمریکا هرکاری که می خواست انجام داد. آمریکا شبانه روز کار می کند تا جلوی فعالیت های مالی ایران و همچنین صادرات نفت ایران را بگیرد. به نظر من، دیگر بعد از ۴ نوامبر اتفاق خاصی نخواهد افتاد. می توانم بگویم که نتوانستند محدودیت هایی برای مبادلات مالی و صادرات نفتی داشته باشند و زمینه ای برای موفقیت آنها وجود ندارد. و تلاش دولت جمهوری اسلامی ایران برای یافتن راههایی برای حل این مشکل به نتیجه رسیده و اتفاق مهمی در نوامبر نخواهد افتاد و آثاری اگر می خواستند در اقتصاد ایران به وجود بیاورند انجام دادند و به نظر من خیلی موفق نبوده است.
– شما در اجلاس تهران گفتید که تهران، مسکو و آنکارا درباره تعدادی از تدابیر اقتصادی همچون عدم استفاده از دلار امریکا در معاملات مشترک در چارچوب گسترش روابط تجاری خود با وجود فشار امریکا به توافق رسیده اند. ایران برای عدم استفاده از دلار در معاملاتش با روسیه و ترکیه کدام گام های مشخص را برداشته یا خواهد برداشت؟
– من با بانک مرکزی ترکیه و امروز هم با رئیس محترم بانک مرکزی روسیه ملاقات داشتم و توافقات خوبی کردیم برای اینکه بتوانیم دلار را حذف بکنیم و بر اساس پول ملی مبادله بکنیم. خوشحال هستم بگویم که نزدیک ۳۰ درصد مبادلات بین ایران و روسیه به پول ملی است و امیدواریم که روز به روز افزایش پیدا بکند. اراده بانک مرکزی روسیه و ایران این است که این روند را توسعه بدهیم و گسترش بدهیم. با ترکیه هم به توافقات اولیه دست یافتیم و در عمل هم بتوانیم آن را به نتیجه برسانیم.
ـ درباره ایجاد ارز رمزی روسیه و ایران به عنوان گزینه ای برای دوری از دلار و دلارزدایی در تجارت دو کشور گزارش های بسیار زیادی موجود است. اما آخر استفاده از ارزهای رمزی در ایران ممنوع است. آیا ایران واقعا بطور جدی در حال بررسی استفاده از ارز رمزی به عنوان وسیله محاسبات متقابل است؟ اگر چنین است، مسئله قانونی کردن ارز رمزی در ایران چگونه حل شده یا خواهد شد؟
ـ در مورد ارز رمزی بحث های مفصلی هم در بانک مرکزی، هم دولت و هم در مجلس در جریان است. الان هم در کمیسیون اقتصاد دولت موضوع ارز رمزی بطور جدی در حال بحث است. نتایج آن را در صورتی که به جمع بندی برسد به اطلاع مردم خواهیم رساند. قطعا ما در این زمینه به فکر انجام و اقدام هستیم و جمع بندی ما به زودی اعلام خواهد شد.
– وضعیت ارزی در ایران چگونه است؟ دلیل سقوط شدید نرخ دلار چیست؟
ـ دلیلش به نظر من یک مقداری روانی بود، آثار روانی که ایجاد کرده بودند. خوشبختانه کنترل شده و ما برنامه هایی داریم برای کنترل بیشتر ارزش پول ملی. ظرف چند روز گذشته بانک مرکزی اقداماتی را شروع کرده است. ما آمادگی این را داریم که به تدریج کنترل لازم را انجام بدهیم. من فکر می کنم آن تلاشی که آمریکا به اتفاق متحدینش برای ضربه زدن به ارزش پول ملی انجام داد، نتیجه مطلوبی نخواهد داشت.
– ایرانیان معمولی و ساده در شرایط نوسانات فعلی در نرخ ارزها در کشورشان چگونه باید رفتار کنند؟
– مردم عزیز ما بالاخره باید توجه بکنند که خرید دلار و ارزهای خارجی، سرمایه گذاری خوبی نیست. امیدواریم وارد این سرمایه گذاری ریسکی نباشند. ما در حال طراحی برنامه ریزی های خوبی هستیم تا مردم بتوانند آلترناتیوهای بهتری برای سرمایه گذاری داشته باشند، از جمله جذاب کردن بازار بورس و ارائه محصولاتی از بانک مرکزی که بتواند جایگزین در واقع بهتری برای سرمایه گذاری باشد و مردم بتوانند با ریسک کمتری در آنها سرمایه گذاری بکنند.
– سیستم پرداختی میرـ شتاب کی راه اندازی خواهد شد؟
– این نیاز به زیرساخت هایی دارد. مباحث جدی بین دو کشور انجام شده است. ما امیدواریم که بتوانیم به نتایج خوبی در این زمینه برسیم. این کاری شدنی است و می توانیم عملیاتی اش بکنیم. و لازمه اش این است که ما می خواهیم بانک های دو کشور از نظر نرم افزارهای خود بتوانند به توافق برسند. یکی از دلایلی که این موضوع به عقب افتاده است، بحث اختلاف نظری بود که بین سیستم دو بانک مرکزی وجود داشته است. امیدواریم بتوانیم این اختلاف نظر را به سمت همگرایی بیشتر حل کنیم.
ـ اکنون چه مشکلاتی برای راه اندازی سیستم پرداخت های بانکی وجود دارد؟
– نه خیر مشکلی وجود ندارد. تنها مشکل، نرم افزاری است که اگر آن حل بشود، این سیستم راه خواهد افتاد.
– همگرایی سیستم پرداختی تا چه حد فشار تحریمی امریکا را کمتر خواهد کرد؟
– ما می دانیم که هر چقدر ما بتوانیم با کشورهای همسایه از جمله روسیه روابطمان را گسترش بدهیم و روابطمان بر مبنای دلار و ارزهای غیر ملی نباشد، حتما می توانیم بر این نوع تحریمات تفوق پیدا کنیم. الان هم با رئیس بانک مرکزی روسیه به توافق رسیدیم. با کشورهای دیگر هم داریم همین کار را می کنیم. امیدواریم بتوانیم با ارزهای ملی خودمان مبادله انجام بدهیم. نکته ای را رئیس جمهور پوتین تأکید فرمودند که آمریکا عملا با این تحریماتی که شروع کرده است، خودش دارد به حذف دلار از معاملات بین المللی کمک می کند. و ما از این استقبال می کنیم.
– آیا راه اندازی سیستم پرداختی جدید حجم مبادله کالا بین روسیه و ایران را افزایش خواهد داد؟
-حتما افزایش خواهد داشت. توافقاتی در تهران بین دو رئیس جمهور انجام شد، یک مراحلی و یک اقداماتی و یک مبادلاتی پیش بینی شده است که این مبادلات حتما بزودی عملیاتی خواهد شد. من مطمئن هستم که با عملیاتی شدن این پیش بینی هایی که در واقع در باره گسترش روابط مبادلاتی است، بتدریج حجم مبادلات دو کشور افزایش جدی پیدا خواهد کرد.
ـ آیا احتمال قاچاق ارز از افغانستان به ایران بعید است؟
– قاچاق ارز را نمی دانم. خود دولت افغانستان باید تشخیص بدهد که این قاچاق است یا نه. ولی بالاخره حجم عظیمی از کالاها دارد بین دو کشور مبادله می شود. بنابراین الان مبادله کالایی بین ایران و افغانستان خیلی گسترده است. در سال چند میلیارد دلار دارد مبادله کالایی انجام می شود. بنابراین کسانی که در آنجا صادرات می کنند طبیعی است که دلارهایشان را برگردانند. نمی توان گفت قاچاق. ما هم در ایران اجازه دادیم که ورود ارز به کشور آزاد باشد فقط با رعایت مقررات پولشویی. اگر اینها را وارد کشور بکنند در واقع در مقابل کالاهایی که دارند به آن کشور می برند؛ در واقع هم عراق و هم افغانستان به کالاهای ایران نیاز دارند و این مبادله در سال در حد ۱۰ میلیارد دلار دارد بین ایران و افغانستان و عراق اتفاق می افتد. بنابراین به تصور من ورود ارز از آن کشورها به ایران تصورم نیست که قاچاق باشد. ولی بهرحال اینکه از آن طرف چگونه بیاید بستگی به تدابیر خودشان و بانک مرکزی افغانستان دارد که تشخیص بدهند کدام درست است و کدام درست نیست. ولی از نظر ما بیشتر در مقابل کالاهایی است که دارد به آن کشورها صادر می شود.
منبع: مهر