برنامه های مخترع وب برای حل مشکل حریم شخصی کاربران
مخترع وب این روزها به شدت نگران نقض حریم شخصی کاربران اینترنت توسط شرکت هایی مانند گوگل، فیس بوک و مایکروسافت است.
موبنا – وی که نقش مهمی در تسهیل ارتباطات جهانی بازی کرده، حالا از اینکه شاهد دسترسی غیرمجاز غول های فناوری به انبوه اطلاعات کاربران است، احساس ناراحتی می کند.
با گذشت ۲۸ سال از تولد وب و گسترش اینترنت، برنرز لی طرح متن باز جدیدی به نام سولید راه اندازی کرده که هدف از پیگیری آن جلوگیری از جمع آوری انبوهی از اطلاعات خصوصی کاربران و انتقال این اطلاعات به شرکت های ثالث است.
وی در تشریح علت اجرای این طرح گفته است: من معتقدم که وب برای همه است و به همین علت من و دیگران برای حفاظت از آن می جنگیم. تحولاتی که ما به وجود آورده ایم دنیایی بهتر و مرتبط تر به وجود آورده است. اما وب به موتوری برای نابرابری و تقسیم هم مبدل شده و نیروهای قدرتمند از آن برای پیشبرد دستور کار خود بهره می گیرند. ما امروز به نقطه حساسی رسیده ایم و تغییرات جدی ضروری است.
به گفته وی با اجرای طرح سولید مدل فعلی انتقال داده های خصوصی کاربران به شرکت های بزرگ فناوری تغییر می کند تا منافع آنها تامین شود و اشخاص بتوانند بر روی داده های خود کماکان کنترل کنند.
در قالب این طرح برخی تغییرات فنی به صورت ماژولار و چند بخشی بر روی فناوری های پرکاربرد وب مانند HTTP, REST, HTML اعمال می شود که استفاده از وب به صورت فعلی را مختل نمی کنند، اما کنترل داده های فردی و حفظ حریم شخصی را تسهیل می کنند.
با اجرای این طرح به هر کاربر وب یک شناسه یا وب آی دی تعلق می گیرد تا او بداند چه داده هایی در ارتباط با او بر روی سایت های مختلف میزبانی می شود و بتواند در آنها تغییرات ایجاد کند. هنوز مشخص نیست طرح یادشده چه زمانی عملیاتی می شود.
منبع: مهر