ضرر اپراتورها از بسته شدن بستر USSD
یک کارشناس حوزه بانکداری الکترونیک با اشاره به رو به رشد بودن استفاده از بستر USSDها بر ناامن بودن این بستر برای پرداختهای کارتی تاکید کرد.
موبنا – محمد جلالیان، با بیان اینکه محدود شدن بستر USSD چند سالی است که در برنامههای بانک مرکزی مطرح شده است، گفت: اساسا بستر USSD یک ابزار و کانال پرداخت اصلی در سیستمهای اپراتوری و مخابراتی برای خود آنها و نه مجرایی برای پرداختهای دیگر است.
وی با تاکید بر اینکه زیرساخت USSD زیرساخت امنی نیست، ادامه داد: کسانی خارج از مجموعه بانکی که در این حوزه فعالیت دارند، میتوانند اطلاعات را رصد کنند و از آن در جهت اهداف مجرمانه استفاده کنند. در بحث پرداخت از بستر USSD وقتی شماره کارت و رمز دوم حسابهای بانکی رد و بدل میشود یک خلأ امنیتی به وجود میآید که باعث میشود امکان تقلب بالاتر برود، هرچند این اتفاق خوشبختانه به صورت فاجعهباری تا حالا اتفاق نیفتاده است.
او با بیان اینکه استفاده از USSD در سالهای اخیر رو به رشد بوده است، اضافه کرد: البته بانک مرکزی سیستمها را به گونهای طراحی کرده است که اگر اتفاقی هم بیفتد ابعاد گستردهای پیدا نمیکند. با افزایش ضریب نفوذ اینترنت در کشور و آشنایی بیشتر شهروندان با آن میتوان به تدریج USSDها را به طور کامل کنار زد.
جلالیان با بیان اینکه بانک مرکزی در سالهای اخیر برخی تراکنشها و اعلام موجودی از طریق این بستر را ممنوع کرده بود، گفت: محدود کردن سرویس USSD البته غیرقابل پیشبینی نبود. به این خلأ امنیتی باید زیادهخواهی اپراتورها در استفاده از سرویس USSD را اضافه کرد. آنها با فروش شارژ از این مجرا میزان توزیع و درآمدشان بیشتر شده است ضمن اینکه دیگر هزینه بالای چاپ و توزیع کارتهای کاغذی شارژ را هم متحمل نمیشوند.
این کارشناس حوزه بانکداری الکترونیکی ادامه داد: اگر بستر USSD برای اپراتورها فراهم نبود آنها هزینه بیشتری را باید برای توزیع شارژ متحمل میشدند، اما آنها علاوه بر این کارمزد فروش شارژ خود را از طریق بستر USSD از شبکه بانکی هم دریافت میکنند که عملا باعث میشود که خود شرکتها و اپراتورها هزینه توزیع شارژ را پرداخت کنند، بانکها این هزینه را متقبل شوند.
جلالیان با اشاره به همزمانی اجرای دو طرح تسویهحساب ۲۴ ساعت یکبار تراکنشها با حذف USSDها، گفت: احتمال میرود این همزمانی باعث شود تا برای مدت کوتاهی مقوله USSDها از توجه خارج شود، اما واقعیت این است که بانک مرکزی در اجرای طرح حذف USSDها جدی است و بعد از اینکه مسائل مربوط به پذیرندههای کارتهای بانکی حل شود دوباره توجهها به سمت USSD جلب شود.
منبع: ایسنا