قلعه دوره سلجوقی را سند زدند!
موبنا – اما جالبتر از هر چیز سند مالکیت قلعه است که بهرهبردار اصفهانیِ کوه موسوم به «قلعه سموران» در منطقه عنبرآباد جیرفت در استان کرمان، در مقابل اعتراضها به تخریب این قلعه تاریخی، آن را رو میکند، انگار اینبار میخواهد خودِ قلعه را برای مالکیتاش سورپرایز کند. به گزارش ایسنا، برجهای دیدهبانی، فضاهای تراشیده …
موبنا – اما جالبتر از هر چیز سند مالکیت قلعه است که بهرهبردار اصفهانیِ کوه موسوم به «قلعه سموران» در منطقه عنبرآباد جیرفت در استان کرمان، در مقابل اعتراضها به تخریب این قلعه تاریخی، آن را رو میکند، انگار اینبار میخواهد خودِ قلعه را برای مالکیتاش سورپرایز کند.
به گزارش ایسنا، برجهای دیدهبانی، فضاهای تراشیده شده در سنگ، تعدادی گور، یک کورهپخت آجر و قطعات پرشمار سفال بدون لعاب و لعابدار ساده و منقوش و ساختارهای معماری باقیمانده از دور سلجوقی در این قلعه تاریخی حالا وضعیتی نامشخص دارند، آنهم از زمانی که بهرهبردار معدن سنگ که حالا لودر و پتکهایش را در عرصه و در وسط قلعه جاسازی کرده، اجازه ورود هیچکس را به این قلعه تاریخی نمیدهد. و پیامکهایی که خبر از تخریب بیش از یک ساله قلعه سلجوقی میدهند، اتفاقی که به نظر میرسد دیگر چیزی از این بنای تاریخی باقی نگذاشته است. پیامکهایی با این محتوا که «اگر میراث فرهنگی نتواند جلوی این تخریب واضح و آشکار و غیرقانونی را بگیرد، باید به عزای میراث فرهنگی نشست.»
«سالار سالاریفر»، از دوستداران میراث فرهنگی شهرستان عنبرآباد کرمان در این زمینه به ایسنا میگوید: وزارت صنایع و معادن مجوز فعالیت معدن سنگ آقای … را حدود سه سال پیش صادر کرد، مجوزی که اگر مانند دیگر مجوزهای سازمان صنایع و معادن باشد، اعتبار آن 5 ساله است و این یعنی تا حدود 2 سال آینده با وضعیت کنونی بهرهبرداری از سنگهای کوه «قلعه سموران» دیگر چیزی از این بنای تاریخی که روزگاری امنترین مکان برای سربازان در زمان جنگ بود، باقی نمیماند.
او با بیان اینکه وزارت صنایع و معادن با صدور مجوز به یک شخص حقیقی و بدون استعلام از میراث فرهنگی استان کرمان، امکان بهرهبرداری از کوه نزدیک قلعه سموران که در واقع در عرصه این قلعه تاریخی است را صادر کرده تا سنگهایی که به اصطلاح «تراورتن» نامیده میشوند، برای ساختمانسازی بهرهبرداری شوند، ادامه میدهد: مالک کنونی معدن در سال 1392 و قبل از ثبت ملی «قلعه سموران» کوهها و زمینهای اطراف قلعه را به نام خود ثبت کرد!
وی با تشریح وضعیت قلعه که آن در دو بخش کوچک و بزرگ شکل گرفته و بخش کوچک آن به نظر یک برج دیدهبانی بوده است، میافزاید: تا امروز میدانیم که این بخش از قلعه، آخور و اصطبل اسبها به طور کامل تخریب شدهاند تا سنگ از دلِ کوه به دست آورند و حالا در عرصه قلعه در حال استخراج سنگ هستند. از سوی دیگر، با تخریب قلعه کوچک یک جاده ایجاد کردهاند تا مسیر دسترسی به نقاط بالاتر و حتی قلعه اصلی «سموران» به راحتی فراهم شود. همچنین در بالای قلعه سنگهای باارزش و بزرگ را نابود کردند و برجک و دیوارِ دور تا دور قلعه را از بین بردند. او با تاکید بر اینکه قلعه «سموران» در معرض تخریب جدی است، ادامه میدهد: با توجه به اینکه قلعه درست بالای مکان اصلی معدن و در فاصله 10 متری دیوار قلعه است، در حالت کلی شاکله قلعه از بین رفته است، اما هنوز مسئولان نتوانستهاند جلوی کار را بگیرند. البته به جز تلاشهای دوستداران میراث فرهنگی منطقه عنبرآباد و هشدارها و نگرانیهایی که برای تخریب این بنا دارند، اقدامات دیگری نیز برای جلوگیری از تخریب بیشتر قلعه انجام دادهاند، اقداماتی قابل ستایش چون تجمع مردم بومی منطقه، پیگیری برای تشکیل نهادی مردمی تا به هر نحو از تخریب بیشتر آن جلوگیری کنند، شکایت به مقامات قضایی و حتی برگزاری دادگاه و نوشتن نامهای اعتراضی به رئیس جمهور و طومار 13 متری که در نماز جمعه توسط معترضان به امضا رسیده است.
179/