حيوان آزاري مصداق بد اخلاقی اجتماعی است
فهيمه محمدخاني: نامهربانی با حیوانات موضوع جدیدی نیست و انتشار فیلم کشته شدن توله خرسهای قهوهای در شهرستان سمیرم،انتشار فیلم کشتار وحشیانه یک الاغ به دست چند نفر به وسیله پتک و شادی آنان از این اقدام در یکی از روستاهای کشور، فیلمهای مشابه دیگری از سوزاندن یک الاغ، پرتاب یک الاغ از ارتفاع و …
فهيمه محمدخاني: نامهربانی با حیوانات موضوع جدیدی نیست و انتشار فیلم کشته شدن توله خرسهای قهوهای در شهرستان سمیرم،انتشار فیلم کشتار وحشیانه یک الاغ به دست چند نفر به وسیله پتک و شادی آنان از این اقدام در یکی از روستاهای کشور، فیلمهای مشابه دیگری از سوزاندن یک الاغ، پرتاب یک الاغ از ارتفاع و کشتار گسترده سگ و گربه از سوی شهرداریها در مدیریت شهری و حال حمله وحشیانه و اذیت و آزار یک سگ از سوی یک آدم نما در استان گلستان .
نظیر چنین صحنههایی را بارها و به شکلهای مختلف در جامعه شاهد بوده ایم که در این زمینه میتوان به کشتن سگهای ولگرد توسط ماموران شهرداری به بهانه ایجاد مشکل برای شهروندان و همچنین آزار و اذیت حیوانات شهری توسط کودکان اشاره کرد. در برخی باغ وحشهای کشور، حیوانات محبوس در شرایط بسیار بدی نگهداری میشوند و هر روز و هر ثانیه در رنج و عذاب بی پایان هستند.
هزینه میلیاردی سگ کشی از سوی شهرداریها
برآوردهای غیر رسمينشان ميدهد سالانه حدود 50 هزار سگ در شهرهای مختلف ایران کشته ميشوند. شهرداریها در سراسر کشور ارقام میلیاردی برای سگ کشی هزینه ميکنند ولی چاره ای برای ساماندهی پسماندها و از بینبردن کانونهای افزایش سگها نمياندیشند، گویا باید این چرخه سگ کشی ادامه داشته باشد تا پیمانکاران و سگ کشها و کسانی که از راه سگها به پول ميرسند هیچ وقت بیکار نشوند.
چنین اقداماتی موضوعی وهنآمیز بوده و حقیقت این است که قدمت تاریخی ایران و ایرانیان این بوده که آنان همواره نسبت به محیط طبیعی و جانوران مهربان بوده و در واقع در ایران قبل و بعد از اسلام همواره بر این اصل توصیه شده است.ریشههای بروز چنین مسائلی فرامنطقهای است و باید ریشههای این رفتار را در پسزمینههای اخلاقی جامعه جستوجو کرد زیرا حیوان آزاری هم یکی از انواع بد اخلاقیهای اجتماعی است.
رئیس هيات مدیره انجمن حمایت از حیوانات در رابطه با انتشار تصاویر دردناک حیوان آزاری در گفتوگو با« قانون» تاکید کرد: متاسفانه علی رغم وجود روایات و احادیث بسیار در خصوص لزوم رعایت حقوق حیوانات در دین اسلام هیچگونه قانونی در حمایت از حیوانات در کشور وجود ندارد و تا زمانی که این خلاء قانونی به چشم ميخورد شاهد افزایش این حوادث ناگوار خواهیم بود.
جاوید آل داود ادامه داد: تنها قانونی که درباره حمایت از حیوانات وجود دارد مربوط به سال 1328 است که به تصویب رسید و در آن اشاره شده که اگر کسی مرغی را پشت و رو بگیرد 2 ریال جریمه ميشود. اما متاسفانه بعد از انقلاب قانونی در خصوص حقوق حیوانات در مجلس در اولویت قرار نگرفت .
پیش نویس قانون حمایت از حیوانات
در انتظار تصویب
وی گفت : انجمن حمايت از حيوانات با تشكيل یک تیم حقوقی تحقیقاتی در خصوص قوانین بین المللی حمایت از حقوق حیوانات انجام دادند و تیميهم در خصوص مباحث اسلاميو احادیث و کتب شیعی مرتبط با موضوع تشکیل شد و در نهایت 48 ماده واحده با استناد به احادیث مختلف تنظیم شد و پیشنویس قانون حمایت از حیوانات با استفاده از منابع داخلی و خارجی تدوین و به مجلس ششم ارائه شد که متاسفانه به دلیل آنچه نمایندگان، عدم وجود بستر اجتماعی مناسب عنوان کردند موفق به دریافت امضای مورد نیاز برای قرار گرفتن در دستور کار مجلس نشد و در جواب گفتند مشکلات جامعه تمام نشده که به حقوق حیوانات رسیدگی شود و باید بستر جامعه آماده شود حال این بستر آماده شده و همه متوجه نقض قانون مرتبط با حیوانات شدند و امیدواریم با امضای 15 نفر از اعضا قانون حمایت از حیوانات به تصویب برسد .وی گفت : با توجه به افزایش آمار حیوانآزاری، انتشار تصاویر این جنایات که بیشک، عاملی برای رقابت و تکرار این خشونتها در میان برخی بیماران روانی به شمار ميرود. ایجاد حساسیت نسبت به آزار حیوانات نه تنها در سطح کشور بلکه در عرصههای بین المللی و همچنین ایجاد رعب و وحشت در سطح جامعه از اینکه قربانیان بعدی این جنایات، انسانها باشند از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلاميخواستاریم، جهت تدوین قانون حمایت از حیوانات در ایران که قطعا با استقبال هموطنان و ایجاد جایگاهی ویژه در جامعه جهانی نسبت به کشورمان همراه خواهد بود یاریمان کنند.
حيوان آزاران تهديدي براي جامعه انساني
عضو هيات علميدانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران تصریح کرد: ما تحقیقات و مطالعات روانشناسی زیادی داشتیم و در مهدکودکها بحث حیوان آزاری را مطرح کردیم چرا که کسی که حیوان آزار است ممکن است به انسان آزاری هم بینجامد و از مهد کودکها باید آموزش داده شود .همچنین تحقیقات انجام شده در مجامع بین المللی حاکی از وجود ارتباط مستقیم میان حیوان آزاری و اختلالات روانی است و حیوان آزاران عملا تهدیدی جدی برای جامعه انسانی محسوب ميشوند چرا که آزار و کشتن حیوانات به تدریج با ایجاد «قساوت قلب» و از بین بردن قبح کشتار، زمینه را برای آزار و کشتار همنوعان فراهم ميآورد کما اینکه چند سال پیش در کشور خودمان با بررسی پرونده قاتل زنجیره ای کودکان از سوی “بی جی”، سابقه کشتار حیوانات شهری مشاهده شد.
توقع فرهنگ سازی از صدا و سیما نداریم
وی افزود: محدودیتهایی در رسانههای ما وجود دارد که معمولا به مباحث فرهنگ سازی در خصوص حیوانات نميپردازند و تصورشان این است که اگر به این موضوعات پرداخته شود مردم به داشتن حیوانات خانگی تشویق ميشوند و به همین دلیل در این مورد موضع ميگیرند حتی در کارتونها ميبینیم که حیوانات را از کنار بچهها سانسور ميکنند . ما توقعی از صدا و سیما در زمینه فرهنگ سازی در این خصوص نداریم .
سخن آخر
اگر بخواهیم نگاهی احساسی به مسئله حقوق حیوانات داشته باشیم نتیجه این ميشود که چند روزی موضوع شکنجه سگ در استان گلستان نقل رسانهها ميشود ولی پس از آن روز از نو روزی از نو که این اتفاق در زمانی که بحث کشته شدن خرسهای سمیرم داغ بود، اتفاق افتاد.
برخورد ریشه ای با این حوادث در چهار قالب از جمله تدوین قانون حمایت از حیوانات و برخورد قضایی موثر با حیوان آزاران، ترویج فرهنگ مقابله با حیوان آزاری و گسترش این تفکر که حیوان آزاری نظیر دزدی، دروغگویی و انسان آزاری یک ضد ارزش است، حذف مظاهر حیوان آزاری از شهرها و روستاهای کشور، نظیر آنچه در باغ وحشها ميبینیم یا کشتار حیوانات ولگرد شهری و در نهایت تقویت و حمایت از سازمانهای مردم نهاد زیست محیطی و به ویژه گروههای مدنی فعال در زمینه حقوق حیوانات امکانپذیر خواهد بود. هرچند واکنشهای خوبی نزد افکار عمومی، رسانهها و شبکههای مجازی وتحصن برای این حیوانآزاریها صورت گرفته ولی قانونی برای مقابله با حیوان آزاری تصویب نشده و مظاهر حیوان آزاری در سطح شهرها حتی از سوی شهرداریها تقلیل پیدا نکرده است، بنابراین هر روز و هر ساعت باید منتظر چنین فیلمهایی باشیم.
179/