كارخانهاي با چرخ اميد و سرمايه خدا
باقر بهبودی: همانهايي که گاهي دلشان از درد آنچنان پاره پاره ميشود که آرزوی مرگ برايشان ميشود بزرگ ترين آرزو، همانهايي که از ترس بي دارويي، بيپولي، خونريزیهای شديد، بيدرآمدی، بي شغلي، معلوليت و درد و مشکلات فراوان، رنجها ميبرند و انگار گوشي برای شنيدن دردهای بيپايانشان نيست. درست است، در کنار ما بيماراني زندگي …
باقر بهبودی: همانهايي که گاهي دلشان از درد آنچنان پاره پاره ميشود که آرزوی مرگ برايشان ميشود بزرگ ترين آرزو، همانهايي که از ترس بي دارويي، بيپولي، خونريزیهای شديد، بيدرآمدی، بي شغلي، معلوليت و درد و مشکلات فراوان، رنجها ميبرند و انگار گوشي برای شنيدن دردهای بيپايانشان نيست. درست است، در کنار ما بيماراني زندگي ميکنند که دل پر دردی دارند و کوله باری از گلايه؛ بيماراني که به يکي از سختترين بيماریهای خاص به نام هموفيلي دچار شدهاند و با عارضههايي همچون معلوليت، از حرکت بازايستادن مفاصل و از طرفي فقر و محروميت، افت تحصيلي و هزينههای درماني که گاهي مرز يک ميليارد تومان را هم رد ميکند، دست و پنجه نرم ميکنند اما در ميان همه اين درد و رنجها، سالها قبل شرکتي تاسيس شد تا مرهم و نقطه اميدی برای کمر خم شده بيماران هموفيلي زير بار غم و اندوه اين بيماری باشد. شرکت تعاوني که از همان ابتدا قرار شد سهامداران و هيات مديره اش بيماران همو فيلي باشند و حالا سهامداران آن از 251 نفر در سال 76 به 600 نفر در سال 94 رسيده است.
ابوالفضل از کارکنان يکي از دو کارخانه مرتبط با اين شرکت است که رنگ رخسار و دستهای کبودش از بيماری خاص او حکايت ميکند. از سختيهای زندگي يک بيماری هموفيلي ميگويد. ابوالفضل از فوايد و مضرات کار کردن برای بيماران هموفيلي سخن به ميان ميآورد و اين که تا چه اندازه کار کردن، از يک طرف ميتواند باعث افزايش اميد به زندگي و بهبود روند بيماری شود و از طرف ديگر تا چه اندازه مدت زمان فعاليت بيماران هموفيلي به علت وضعيت خاص جسماني آنها کوتاه است. کمبود دارو، بي اطلاعي برخي پزشکان از اين بيماری، دوران کودکي سخت، نحوه برخورد و نگرش آزاردهنده کادر پزشکي، فشارهای روحي و مالي، فرآوردههای خوني آلوده فرانسوی، داروهای داخلي بي کيفيت، هزينههای بالای زندگي، بي اطلاعي مردم از اين بيماری و هزار و يک غم و مشکل ديگر، فقط بخشي از درددلهای ابوالفضل بود که به زبان آمد تا در نهايت به اين سخن ختم شود که بيماران هموفيلي چشم انتظار حمايت دولت و مسئولان هستند.
صبری نقاشيان، مديرعامل اين شرکت تعاوني معتقد است بيمار هموفيلي درصورتي که در خانه استراحت کند، ممکن است در هفته يکي دو مرتبه خونريزي و هر بار 30 ميليون تومان دارو مصرف کند اما درصورتي که همين بيمار هموفيلي کار، امنيت شغلي و دفترچه بيمه داشته باشد و در نهايت احساس امنيت کند، ممکن است در ماه خونريزی نداشته باشد که البته اين موضوع از رابطه بين ذهن و جسم حکايت ميکند چراکه اگر شايع شود کمبود دارو وجود دارد، تعداد خونريزیها افزايش مييابد.
وی ادامه ميدهد : اين اتفاق ميتواند از خارج شدن ميلياردها تومان پول از جيب دولت جلوگيری کند و همين امر ميطلبد که مسئولان با درک اين موضوع و حمايت، شرايط را برای اشتغال بيماران هموفيلي بيشتری فراهم کنند.
نقاشيان با بيان اين که هر کسي با هر شرايطي بايد نقشي در سازندگي کشورش داشته باشد، ميافزايد: بر همين اساس با اين فرضيه که اگر بيماران هموفيلي يک شرکت داشته باشند و احساس کنند مالک آن هستند اين امر ميتواند در کاهش مشکلات جسميو افزايش اميد به زندگي آنها موثر باشد. اين شرکت تعاوني را، که همه اعضا و سهامداران آن از جمله هيات مديره آن بيماران هموفيلي هستند، با سهامداری 251 نفر به صورت رايگان تاسيس کرديم و از آن سال تاکنون با راه اندازی دو واحد صنعتي، علاوه بر اثبات اين فرضيه، متخصصين بسيار خوبي تحويل جامعه داده شده است.
اين شرکت تعاوني راکه به راحتي و با توکل به خدا توانسته است با اهداف خير خدمات اقتصادی مختلفي را به جامعه ارائه دهد و منافع آن را در اختيار افراد دارای بيماریهای خاص قرار دهد، بدون شک ميتوان يک خيريه اقتصادی دانست. مديرعامل اين شرکت نيز اين مطلب را تأييد ميکند و با بيان اين که در اين تعاوني، مالکان و سهامداران حتي اعضای هيأت مديره، سهام و رأی برابر دارند، ميگويد: ويژگي شرکت ما نسبت به خيريههای اقتصادی اين است که بيماران و جامعه هدف به طور مستقيم سهامدار و صاحبان شرکت هستند. همچنين از سال 81 بازرس و حسابرسان از قويترين موسسات حسابرسي با ما همکاری ميکنند. نقاشيان ادامه ميدهد: البته در شرايط اختصاصي اساسنامه شرکت قيد شده است که عضويت و سهامدار شدن منحصر به بيماران هموفيلي است که در 3 استان اصفهان، چهارمحال و بختياری و لرستان ساکن باشند و البته هم اکنون هم درصورتي که بيماری به ما مراجعه کند با همان شرايط سهامدار ميشود.
اشتغال 180 بيمار هموفيلي
زماني که ميخواستم اين شرکت را تاسيس کنم، سرمايه ای در حدود 2 ميليون و 510 هزار تومان داشتم؛ بر همين اساس با اقتصاددانان بسياری مشورت کردم اما همه پيش بيني ميکردند که اين کار شدني نيست چراکه هم سرمايه بسيار کميبود و هم اين که به توانايي فکری و جسميسهامداران هموفيلي برای اداره شرکت ايمان نداشتند اما با وجود اين باورها، اين کار را با صفر ريال و يک مکان و البته تلاش و پشتکار شروع کرديم و در آن زمان برای 251 نفر اعضای اوليه، برای هر نفر 10 هزار تومان، سهام کنار گذاشتيم.
نقاشيان با بيان اين مطالب قابل تأمل ميگويد: در واقع سرمايه اوليه اين شرکت يک باور و اعتقاد برای انجام يک کار خير بود که من اسم اين سرمايه اوليه را سرمايه خدا گذاشتم و اعتقادم بر اين بود که همين سرمايه به ما برکتي ميدهد تا به موفقيت برسيم که البته ديگران اين آرمانها را رويايي بيش نميديدند. وی ادامه ميدهد: در ابتدا با کارهای اقتصادی کوچک سرمايه جمع آوری کرديم و دقيقاً طي مدت 10 سال پس از تأسيس، به همه آرمانهايمان رسيديم چراکه از 3 نفر اشتغال در آن سال، هم اکنون به 180 نفر اشتغال بيمار هموفيلي، خانوارها و سايرين رسيديم.
مديرعامل اين شرکت تعاوني باز هم تاکيد ميکند : اعتقاد من بر اين است که مهم تر از سرمايه اوليه، ايمان و باور به راهي است که ميخواهيم شروع کنيم که اگر در راستاي منافع مردم باشد، خدا هم کمک خواهد کرد.
متخصصان هموفيلي درانتظار احوالپرسي دولت
بر اساس اظهارات مسئولان سازمان بهداشت جهاني و فدراسيون جهاني هموفيلي، ساختار چنين شرکتي که بيش از 600 سهامدار هموفيلي داشته باشد نه تنها در ايران منحصر به فرد است بلکه در دنيا هم بي نظير است اما متاسفانه در ايران آنچنان که بايد به اين موضوع اهميت داده نشده است. ضمن اين که حمايت از بخش تعاون هميشه در حد شعار بوده و تاکنون از آن به طور واقعي حمايت نشده است. درصورتي که بخش تعاون با نگاه توام اجتماعي و اقتصادی ميتواند راهگشای بسياری از مسائل اقتصادی و اجتماعي کشور باشد.
نقاشيان با تأييد اين مطلب و با بيان اين که در تمام دنيا برای مجموعههای اينچنيني امتيازات خاصي قائل هستند، ميگويد: باور من در ابتدا اين بود که با حمايت دولت ميتوانيم برای همه بيماران هموفيلي اشتغال ايجاد کنيم اما متاسفانه چنين نشد؛ اين درحالي است که اگر اين اتفاق بيفتد نفع آن در درجه اول به خود دولت برميگردد چراکه ميتواند در کاهش مصرف داروها به دولت کمک کند اما متاسفانه اين تفکر در مسئولان دولتي ما وجود ندارد و اين شرکت تعاوني بدون هيچ امتيازی و با وجود محدوديت اعضا و مشکلات بسياری که پيش روی صنعت و توليد وجود دارد به اين موقعيت که حرفي برای گفتن داشته باشد، رسيده است. وی با بيان اين که دستاوردهايي که در اين سالها به دست آمده ميتواند به راحتي در شرايط کنوني و البته درصورتي که از آنها حمايت نشود از بين برود، ادامه ميدهد: ما از بيماران هموفيلي در اين مجموعه،متخصص ساخته ايم اما کسي تاکنون حال آنها را هم نپرسيده است.
نقاشيان ميافزايد: همه ما از لحاظ معنوی به علت کار خيری که انجام ميدهيم رضايت خاطر داريم اما از لحاظ مادی مشکلات فراواني داريم . اگر دولت حمايت کند، اين پتانسيل وجود دارد که ظرفيت کنوني را افزايش دهيم و برای ديگر بيماران هموفيلي که برخي از آنها وضعيت روحي و رواني بدی دارند، شغل ايجاد کنيم.
بدون شک اين جملههای کوتاه فقط بخشي از مشکلات جامعه دردمند هموفيلي بود که در حاشيه يک کار خير اقتصادی بي حمايت بيان شد اما اين بيماران خاص همچنان در انتظار شنيدن و اجابت خواستههايشان ميمانند تا روزی روزگاری التيام بخش درد سنگين بيماريشان شود و البته به اميد آن روز که به اعتقاد خود بيماران هموفيلي، پيشگيری از تولد نوزادان مبتلا به بيماریهای خاص، به يکي از مهم ترين دغدغههای مسئولان تبديل شود.
179/