شفافيت مالي زمينهساز رشد اقتصادي است
حسن تویسرکانی: شفاف سازي اطلاعات و خدماترساني به ارباب رجوع به صورت روشن در برخي كشورها باعث كاهش رانتهاي اداري و افزايش سلامت اداري شده است. اين مسئله در دهه اخير نيز مورد نظر دولتها بوده و براي دستيابي به چشماندازي روشن، قوانين و آييننامههايي براي اين بخش به تصويب رسيده است. اولين گام براي …
حسن تویسرکانی: شفاف سازي اطلاعات و خدماترساني به ارباب رجوع به صورت روشن در برخي كشورها باعث كاهش رانتهاي اداري و افزايش سلامت اداري شده است. اين مسئله در دهه اخير نيز مورد نظر دولتها بوده و براي دستيابي به چشماندازي روشن، قوانين و آييننامههايي براي اين بخش به تصويب رسيده است. اولين گام براي دستيابي به دولت شفاف و شيشهاي اجراي دولت الكترونيك است. شروع اين هدف با تصويب آييننامه اجرایی تحقق دولت الکترونیک در سال 1381 بوده است. با تصويب اين قانون راه براي ارائه لوايحي به دولت براي اجراي دولت الكترونيك باز شد. بر اساس اين آييننامه بهمنظور استقرار سیستمهای مکانیزه در زمینه فعالیتهای اختصاصی دستگاههای اجرایی، سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور از طریق کمیسیون اتوماسیون نظام اداری 10 فرآیند اختصاصی دستگاههای اجرایی را از نظر حجم فعالیتها، گستره جغرافیایی، جامعه تحت پوشش، میزان ارتباط و ارائه خدمات به مردم احصا و به دستگاههای اجرایی ذیربط اعلام كرده است تا نسبت به بازبینی، اصلاح، مهندسی مجدد فرآیندها و مکانیزه كردن مراحل آن اقدام شود. با تصويب اين آييننامه، قانوني با عنوان تجارت الكترونيك نيز در سال 1382 به تصويب مجلس شوراي اسلامي رسيد. بر اساس ماده 1 اين قانون داده پيام به معناي اين است كه هرنمادی از واقعه، اطلاعات یا مفهوم است که با وسایل الکترونیکی، نوری و یا فناوریهای جدید اطلاعات تولید، ارسال، دریافت، ذخیره یا پردازش میشود. ماده 6 اين قانون نيز درباره موارد تجارت الكترونيك ميگويد: هرگاه وجود یک نوشته از نظر قانون لازم شود، «داده پیام» در حکم نوشتهاست مگر در موارد: اسناد مالکیت اموال غیرمنقول، فروش مواد دارویی به مصرفکنندگان نهایی، اعلام، اخطار، هشدار و یا عبارات مشابهی که دستور خاصی برای استفاده کالاصادر و یا از به کارگیری روشهای خاصی به صورت فعل یا ترک فعل منع میکند.
با تصويب قانون تجارت الكترونيك مركزي زير مجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت تاسيس شد كه به منظور نظارت بر حُسن اجرای قانون تجارت الکترونیکی، استقرار، پیادهسازی و توسعه تجارت الکترونیکی در کشور با استفاده از ابزارها و استانداردهای ملی و بینالمللی و با عنایت به فرهنگ ایرانی و اسلامی و حمایت از فعالیتهای تجارت الکترونیکی و ارتقای سطح کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در اقتصاد و بازرگانی، مرکز توسعه تجارت الکترونیکی تاسيس شد كه از تجمیع مرکز ملی شمارهگذاری کالا و خدمات، مرکز دولتی صدور گواهی الکترونیکی ریشه و کمیته ملی ادیفکت تشکیل و تمامی وظایف، اختیارات، داراییها، تعهدات و نیـروی انسانی وزارت بازرگانی در حوزه تجارت الکـترونیکی به مرکز تجارت الكترونيك منتقل شد.
از جمله وظايف اين مركز عبارتند از: بهرهبرداری از بسترها، راهبردها و نوآوری تجارت الکترونیکی در سطح کشور، ارائه تسهیلات و حمایت از ایجاد و توسعه زیرساختهای فنی، سرمایههای انسانی، قانونی، حاکمیتی و امنیتی توسعه تجارت الکترونیکی، فرهنگسازی و آموزش جهت توسعه و ترویج استفاده از تجارت الکترونیک در فرآیندهای کسب و کار مبتنی بر استانداردهای ملی و بینالمللی، توسعه کاربردها و نوآوریها در جهت دستیابی به منافع تجارت الکترونیکی در اقتصاد کشور، توسعه فعالیتهای تدارکاتی و معاملاتی به صورت تجارت الکترونیکی، استانداردسازی فعالیتهای اطلاعرسانی تجاری، حمایت از گسترش بازارهای داد و ستد الکترونیکی، ساماندهی فعالیت ایستگاههای تجارت الکترونیکی کشور، فراهمسازی زمینه تعاملات ملی و بینالمللی در تجارت الکترونیکی، تسهیل تجارت از طریق استفاده از ابزارها، مدلها و استانداردهای تجارت الکترونیکی ملی و بینالمللی و ایجاد پنجره واحد تجاری.
با تصويب اين مقررات زمينه براي شكلگيري دولت الكترونيك فراهم شد. سازمانها و دستگاههاي دولتي مكلف شدند براي شفاف سازي اقدامات و اطلاعرساني در جهت كاهش ارباب رجوع و شيشهاي كردن اقتصاد سامانههاي اينترنتي را راهاندازي كنند. با راهاندازي اين سيستمها بسياري از فعاليتهاي اقتصادي و مبادلاتي كه در گمركات و بانكها و ساير نهادهاي مالي و تجاري انجام می شد تحت شبكه اطلاعات قرار گرفت. شبكهاي كه در آن هر دستگاه براي ايجاد امنيت شبكه داخلي خود تلاش كرده است. در سايه اين تغيير، معاملات بورس نيز به صورت شفاف درآمد و بسياري از نهادهاي مالي صورتهاي مالي خود را براي اطلاع عموم مردم در سايتهاي اينترنتي خود قرار دادند.
اين مجموعه اقدامات سبب ميشود تا بسياري از نهادهاي مالي كه به حياط خلوت برخي از وزارتخانهها تبدیل شده بود از بين رود. اين شركتها قبلاً شاخصهاي مالي خود را در اختيار عده معدودي قرار ميدادند كه اين روند تغيير كرد. با تصويب قوانين و مقررات دولت الكترونيك بسياري از رانتهاي دولتي نيز حذف ميشود و همه افراد ميتوانند امتيازات دولتي براي سرمايهگذاريها را به صورت شفافتري مدنظر قرار دهند. با تغيير شكل نظارت بر عملكرد و رويه تجاري بسياري از نهادهاي مالي و موسسات تجاري بايد پيشبيني كرد روند رشد اقتصادي افزايش پيدا كند.
179/