آینده ماه عسل بورس وبرجام زندگی یا
علی طجوزی: همه آنچه این روزها در بازار سرمایه شاهد هستیم، تاثیر اجرایی شدن برجام است و اگر چه بنا به گفته برخی کارشناسان لغو تحریم ها هنوز آثار عملی نداشته اما جو روانی مثبت موجب اقبال به بازار سرمایه شده و اگر آنطور که گفته می شود بازار سرمایه را دماسنج اقتصاد بدانیم، به …
علی طجوزی: همه آنچه این روزها در بازار سرمایه شاهد هستیم، تاثیر اجرایی شدن برجام است و اگر چه بنا به گفته برخی کارشناسان لغو تحریم ها هنوز آثار عملی نداشته اما جو روانی مثبت موجب اقبال به بازار سرمایه شده و اگر آنطور که گفته می شود بازار سرمایه را دماسنج اقتصاد بدانیم، به نظر می رسد که این وضعیت بازار سرمایه نشانه خروج اقتصاد از رکود در آینده خواهد بود.
حالاکمتر از 40 روز به پایان سال 94 باقی مانده و در حالی که بازار سرمایه حدود 10 ماه از سال را با رکود روبهرو بوده، این روزها زمستان خوبی را می گذراند و با اقبال روبه رو شده است، هفته گذشته بود که شاخص رکورد سال 94 را شکست و وارد کانال 78 هزار واحدی شد.
اعتماد واحتیاط
درباره وضعیت این روزهای بازار سرمایه، افشین بیرامی، سرپرست واحد تامین مالی کارگزاری بهمن معتقد است که به صورت عملی قبل و بعد از اجرای برجام، اتفاقی که بر روی سرمایه شرکت ها تاثیرگذار باشد رخ نداده است و تنها نکته این است که اعتمادی که از بین رفته بود مجددا ایجاد شده است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه پیش از اجرایی شدن برجام بسیاری از حقوقی ها فروشنده بودند و اجازه حرکت بازار را نمی دادند،تصریح کرد:با اجرایی شدن برجام، بازار سرمایه تاثیر اتفاقاتی را که در عمل میتوانست رخ دهد، پیش خور کرد، به عنوان مثال درست است که پژو با ایران خودرو قرارداد بسته اما به جز غرامتی که باید بگیرد، تاثیر عملی این قرارداد از سال آینده قابل مشاهده است.
سرپرست واحد تامین مالی کارگزاری بهمن با تاکید بر اینکه آثار اقدامات انجام شده پس از برجام در بلند مدت قابل مشاهده است، اظهار کرد: حجم معاملات افزایش یافته و شاهد ورود نقدینگی جدید به بازار هستیم.
بیرامی با بیان اینکه در بلند مدت بازار روند رو به رشد خواهد داشت، افزود: تاثیرگذاری در صورت های مالی شرکت ها به زودی قابل مشاهده نخواهد بود.
وی با بیان اینکه شرایط سهام برخی شرکت ها در شرایط تحریم بهتر شد و اقبال نسبت به آنها افزایش یافت، اظهار کرد:در شرایط پس از برجام ممکن است ریسک سرمایه گذاری در این شرکت ها افزایش یابد.
سرپرست واحد تامین مالی کارگزاری بهمن با بیان اینکه بازار آینده خوبی خواهد داشت، اضافه کرد:ممکن است در شرایطی بازار منفی شود اما به صورت کلی میتوان گفت که شرایط بازار سرمایه بهبود یافته و به آرامی به رشد ادامه خواهد داد.
بیرامی با بیان اینکه البته هنوز اعتماد به طور کامل به بازار باز نگشته و فضای احتیاطی وجود دارد، ادامه داد:به عنوان مثال در هفته گذشته که هسته معاملاتی مشکل پیدا کرد صف خرید به صف فروش رسید که نشان از ترس برخی از فعالان بازار دارد.
سرعت حرکت سرمایه
یاسر شریعت،مدیر سرمایه گذاری شرکت ارزشآفرینان فدک، نیز در این باره با اشاره به اینکه پیش بینی کرده بودم که از اواسط آذر شاهد حرکت در بازار سرمایه باشیم، گفت:اجرایی شدن برجام باعث شد که این روزها شرایط متفاوت تری را نسبت به گذشته در بازار سرمایه شاهد باشیم.
وی افزود:البته نمی توان انتظار داشت اقتصادی که دوسال رکود تورمی داشته یک دفعه وارد رونق شود.
شریعت به لغو تحریم سوئیفت، قراردادهای شرکتهای خودرویی و همچنین اتفاقاتی که در بطن صنایع در حال رخ دادن است، اشاره و خاطرنشان کرد:باید توجه کرد که زمان لازم است تا تاثیر این اتفاقات در متغیرهای خرد اقتصاد دیده شود. مدیر سرمایه گذاری شرکت ارزش آفرینان فدک با بیان اینکه انتظار داریم که سال آینده برای اقتصاد سال متفاوتی نسبت به سال های 93 و 94 باشد، تصریح کرد:برآورد من این است که اواسط سال 95 شاهد تغییرات عملیاتی باشیم.
وی با اشاره به اینکه رشد و افت بازارها در گذشته همزمان با اقتصاد نبوده است، ادامه داد:بازار سرمایه حدود 6 ماه جلوتر از اقتصاد حرکت می کند.پیشبینی کرده بودم که رشد شاخص سود بانکی را رد کند، بنابراین اگر رشد 25 درصدی را در نظر بگیریم، تا پایان سال می توان انتظار داشت که شاخص به محدود 78 تا 80 هزار واحد برسد.
شریعت با اشاره به اینکه اگر شاخص از محدوده 80 هزار واحد عبور کند می توان گفت وارد فاز هیجانی شده است، اظهار کرد:رشد های اتفاق افتاده در بازار به صورت همگن و برابر نبوده است و تعدادی از گروه ها پیشرو بودهاند، به عنوان مثال گروه های خودرویی رشدی بیش از متوسط بازار داشتند و گروههای شیمیایی و معدنی رشدی کمتر.
مدیر سرمایه گذاری شرکت ارزش آفرینان فدک با تاکید بر اینکه برای کلیت بازار نمی توان حکم صادر کرد، تاکید کرد:با گذر از فاز هیجانی فعلی فعالان بازار به سمت تحلیل می روند و به اعتقاد من رشد برخی گروه ها که بیشتر از متوسط بازار بوده در جایی متوقف خواهد شد و به اصطلاح استراحت خواهد کرد.
بازار حبابی نیست
علی اسلامی بیدگلی، رئیس هیات مدیره شرکت سرمایه گذاری آرمان آتی، وضعیت فعلی بورس را مورد توجه قرار داد و گفت: با توجه به اینکه بعد از توافق هستهای یک ریسک سیستماتیک قابل توجه از بازارهای مالی کشور حذف شده است، لذا پس از توافقات بینالمللی و بهبود شرایط سیاسی کشور بهبود وضعیت بازار سرمایه انتظار غیرمنطقی نبود.
وی افزود: به همین دلیل سرمایهگذاران بعد از مدتها غیبت در بازار سرمایه اقدام به سرمایهگذاری مجدد کردند که این امر منجر به ورود نقدینگی قابل توجهی به این بازار شد، زیرا بدیهی است که وقتی عدم تعادل بین تقاضای خرید سهام و میزان عرضه در بازار ایجاد شود قیمت سهام رشد مییابد.
وی در عین حال از سرعت رشدی که اکنون در بازار سرمایه در حال اتفاق افتادن است، ابراز نگرانی کرد و گفت: سرعت رشد بورس شاید اندکی لجام گسیخته باشد ولی نمی توان گفت که بازار سرمایه دچار حباب شده است. اسلامی ادامه داد: زمانی بورس دچار حباب میشود که ارزش بازاری شرکتها نسبت به ارزش جایگزینی آنها تفاوت معناداری داشته باشد که ما هنوز با چنین پدیدهای در بازار مواجه نیستیم. ولی طبیعتا رشد روزهای گذشته بسیار نامتعارف است و در بلندمدت بورس تهران نمیتواند رشد اینچنینی را تجربه کند، لذا باید این سرعت را کنترل کرد.
وی افزود: به دلیل انتظار کاهش بهره و نرخ تورم، سرمایهگذاران از بازار بورس به عنوان بازار رقیب خارج شدند و به سمت بازار سرمایه حرکت کردند و همین اتفاق موجب شده است که در همین یک ماه اخیر نقدینگی زیادی وارد بورس شود.
رئیس هیات مدیره شرکت سرمایه گذاری آرمان آتی خطاب به مسئولان گفت: مسئولان بازار سرمایه باید بتوانند بسترهای مناسبی برای افزایش حجم نقدینگی فراهم کنند که یکی از این بسترها پذیرش شرکتهای جدید در تابلوی بورس است و راهکار دیگر تسریع در فرآیند افزایش سرمایه شرکتها است. وی ادامه داد: این دو اتفاق میتواند موجب شود تا منابع جدیدی که وارد بازار سرمایه شده، صرف افزایش قیمت سرمایه شرکتهای پذیرفته شده در بورس شود، لذا با توجه به رشد قابل توجه برخی شرکتها در بازار سرمایه سرمایهگذاران باید با دقت بیشتری نسبت به سرمایهگذاری اقدام کنند و علاوه بر این به برخی مخاطرات بورس هم توجه بیشتری داشته باشند. به گفته وی این مخاطرات میتواند شامل کاهش قیمت نفت و درآمدهای احتمالی دولت و نیز ورود رقبای خارجی در بازارهای ایران باشد همچنین در حاشیه سود برخی بنگاهها نیز تاثیرگذار است، علاوه بر اینکه تک نرخی شدن ارز نیز میتواند در برخی صنایع اثرگذار باشد.
به هر حال این روزها نوبت ورود نقدینگی ها به بازار سرمایه رسیده و به نظر می رسد تا پایان سال این روند ادامه داشته باشد، این در حالی است که تحلیلگران بازار سرمایه ورود و خروج هیجانی از این بازار را توصیه نمی کنند و معتقدند افراد باید با آگاهی کامل به این بازار وارد شوند و اگر به دنبال کسب سود هستند برای دوره بلند مدت در بازار حضور پیدا کنند.
179/