فرار از حبس محوري
نفيسه صباغي: مجازاتهاي جايگزين حبس كه در قانون مجازات جديد مورد توجه قانونگذار قرار گرفته، هم ميتواند از تبعات حبس و تاثيرات منفي مجازات زندان بكاهد هم اينكه فرد مجرم ميتواند در كنار خانواده از اين مجازاتها استفاده كند و باعث حفظ كانون خانواده شود. اما مجازاتهاي جايگزين حبس شامل چه مواردي هستند؟ اين مجازات …
نفيسه صباغي: مجازاتهاي جايگزين حبس كه در قانون مجازات جديد مورد توجه قانونگذار قرار گرفته، هم ميتواند از تبعات حبس و تاثيرات منفي مجازات زندان بكاهد هم اينكه فرد مجرم ميتواند در كنار خانواده از اين مجازاتها استفاده كند و باعث حفظ كانون خانواده شود. اما مجازاتهاي جايگزين حبس شامل چه مواردي هستند؟ اين مجازات ها شامل چه مجرماني ميشود؟ «قانون» در اين زمينه نظرات صاحبنظران و كارشناسان را جويا شد.
محمدرضا گودرزي وكيل دادگستري در مورد مجازاتهاي جايگزين حبس به «قانون» گفت: سالهاست كه بحث مجازاتهاي جايگزين در محافل حقوقي و دانشگاها مورد نقد و بررسي قرارگرفتهاست و لوايح مختلفي از سوي قانونگذار در اين زمينه تنظيم شده كه نهايتا بخشي از اين مجازاتها در قانون مجازات اسلامي 1392 ذكر شده است. هدف قانونگذار از مجازاتهاي جايگزين، كاهش استفاده از كيفر سلب آزادي و مجازات حبس و جلوگيري از ورود نامتناسب و نامتوازن افراد به زندانها و همچنين گسترش مجازات حبس است.
اين وكيل دادگستري با اشاره به اينكه در قانون مجازات اسلامي مجازاتهاي جايگزين در چند طيف به كار برده شده است، خاطرنشان كرد: در اين راستا قانونگذار ابتدا در مورد محاكمات كيفري، جايگزينهايي مانند قضازدايي و ارجاع امر به رسيدگيهاي اداري پيشبيني كرده است. اما در مورد خود محاكمه رسمي در دادگاه نيز جايگزينهايي درنظر گرفته شده از جمله مكانيزمهايي مانند تعويق محاكمه و تعويق مجازات استفاده شدهاست.
وي ادامه داد: اما زماني كه محكوميت شخص قطعي شد قانونگذار مجازاتهاي جايگزيني مانند كيفركار عامالمنفه و خدمات عمومي، كيفر نظارت الكترونيكي و كيفر جزاي نقدي روزانه را پيشبيني كرده است. بدين صورت كه فرد محكوم به كار مشغول ميشود و جزاي نقدي را به صورت روزانه به حساب دولت واريز ميكند.
گودرزي تصريح كرد: البته لازم است در اين زمينه ساختارهايي ايجاد شود، همچنين بايد تشكيلات مناسبي هم در درون قوهقضاييه و در بخش اجرايي بهوجود آيد تا از ورودي افراد به زندانها جلوگيري شود. رئيس سازمان زندانها قطعا اطلاعات و آماري دقيقتر و جامعتر در اين زمينه دارد.
وي با اشاره به يكي از مشكلات بزرگ زندانهاي كشور تصريح كرد: يكي از مشكلات زندانهاي كشور ازدياد وروديهايي است كه به طور ميانگين كمتر از 10 روز، تحت عنوان بازداشت موقت به زندان و بازداشتگاهها وارد ميشوند. اين افراد در حد نيمي از زندانيان را تشكيل ميدهند و زندان در عمل هيچ برنامهاي هم براي اين افراد نميتواند داشته باشد؛ پس برنامهريزي هم براي اصلاح تربيت وكارآفريني نميشود براي اين افراد داشت.
گودرزي خاطرنشان كرد: مشكل ديگر اين است بيش از نيمي يا 60 درصد زندانيان (بنابر برخي از آمارها) مربوط به بازداشتيها و متهماني است كه منتظر محاكمه يا بازداشتيهايي هستند كه زندان نميتواند براي آنها برنامههاي اصلاحي، كارآفريني، تربيتي، حرفهآموزي و اشتغال و…داشته باشد و استفاده از نظارت الكترونيكي، يا استفاده از جزاهاي نقدي روزانه، استفاده از كارهاي عامالمنفعه و استفاده از جزاي نقدي روزانه براي اين افراد ميتواند نقش موثري در كاهش ورودي به زندان و كاهش آسيب مجازات حبس داشته باشد.
هدف از مجازات اصلاح و تربیت زندانی
در اين راستا رئیس سازمان زندانها در خصوص مجازات های جایگزین حبس،گفت: این موضوع یکی از مهمترین شیوهها در کاهش جمعیت کیفری و همچنین اجرای مجازاتها است. از آنجا که هدف از مجازات در کشور ما اصلاح و تربیت زندانی است در برخی موارد میتوان از مجازاتهای جایگزین استفاده كرد چرا که اثرات خوبی در پی خواهد داشت. علی اصغر جهانگیر با اشاره به آثارو تبعات زندانی شدن افراد برای خانوادههایشان،گفت: با زندانی شدن فرد،خانواده او به طور مضاعف دچار آسیب و بحران میشوند. یکی از اهدافی که ما در حوزه اقدامات تامینی و تربیتی سازمان زندانها دنبال میکنیم توسعه حمایتهای معنوی و کاهش آسیبهای ناشی از زندان در خانواده های زندانیان است که از طریق انجمن حمایت از خانوادههای زندانیان آن را پیگیری میكنيم.
آسیبهای اجتماعی ،خانواده زندانیان را تهدید میکند
وي افزود: عدم نظارت سرپرست بر خانواده، کاهش درآمد خانواده و روی آوردن آنها به مشاغل کاذب ، افت تحصیلی فرزندان و رها کردن تحصیل و قرار گرفتن افراد خانواده در معرض ناهنجاریهای مختلف از جمله آسیبهای ناشی از زندانی شدن افراد است.
رئیس سازمان زندان ها تصریح کرد: آنچه در اجرای مجازاتهای جایگزین به عنوان پیش زمینه مطرح است اصلاح قوانین و تغییر نگرش در قوانین قضایی است. باید نگاه حبسزدا را جایگزین نگاه حبس محور و حبسزا كنيم .آنچه در این میان اهمیت دارد نگاه قضات و فرهنگ سازی در این خصوص است.
جهانگیر تاکید کرد:در مجازاتهای جایگزین هدف کاهش آسیبهای زندان و تاثیرگذاری بیشتر در راستای تربیت و بازسازی شخصیت فرد است. قطعاً اگر استفاده از مجازاتهای جایگزین با این نگاه و با مدیریت خوب و برنامهریزیهای دقیق ، همانگونه که ریاست قوه قضاییه اخیرا به آن اشاره كردند صورت بگیرد تأثیر بسزایی در عدم بازگشت فرد مجرم به سوی جرم و بزه خواهد داشت .
دادگاه نمیتواند به بیش از دو نوع از مجازاتهای جایگزین حکم دهد
در اين زمينه عبدالصمد خرمشاهي با بيان اينکه امروزه کاهش جمعيت کيفري و آسيبهاي اجتماعي زندان يکي از مسائلي است که مسئولان را به اين فکر وا داشته تا به اين هدف مهم دست يابند، خاطرنشان كرد: اصولا کیفر و مجازات در لغت به معنای عقوبتی براي کسی است که خلاف قانون یا اخلاق یا عرف و عادت رفتار کرده و مرتکب عمل بد شده باشد.اين وكيل دادگستري افزود: وقتی صحبت از مجازات میشود عده بسیار زیادی از افراد جامعه و حتی حقوقدانان ابتدا حبس را به یاد میآورند که یکی از دلایل آن این است که از بدو اسلام تا به امروز به شکلهای مختلفی اجرا میشده است.
وي ادامه داد:در فصل نهم قانون مجازات اسلامي جديد طی مواد ۶۳ الی ۸۶ با عنوان مجازاتهای جایگزین حبس، به طور مفصل مباحث مربوط به این موضوع ارائه شده است.در ماده ۶۳ مقرر شده مجازاتهای جایگزین حبس، عبارت است از دوره مراقبت، خدمات عمومی رایگان، جزای نقدی روزانه و محرومیت از حقوق اجتماعی که در صورت گذشت شاکی و وجود جهات تخفیف با ملاحظه نوع جرم و کیفیت ارتکاب آن، آثار ناشی از جرم، سن، مهارت، وضعیت، شخصیت و سابقه مجرم، وضعیت بزهدیده و سایر اوضاع و احوال تعیین و اجرا میشود.در تبصره این ماده مقرر شده که دادگاه نمیتواند به بیش از دو نوع از مجازاتهای جایگزین حکم دهد. همچنين درماده ۶۴ تأکید شده که مرتکبان جرايم عمدی که حداکثر مجازات قانونی آنها ۳ ماه حبس است به جای حبس به مجازات جایگزین حبس محکوم میشوند.
آموزش تعليمات بزهكاري در زندان
بر اساس اين گزارش بايد گفت فلسفۀ مجازات اصلاح بزهکار است ولی با نگاهی به زندانهاي كشور متوجه میشویم که نه تنها اصلاحی صورت نمیگیرد بلکه زندانيان به انواع راهکارهای جدید برای جرايم آینده دست مييابند.زندانياني براي اولين باربه محيط زندان وارد ميشوند تحت تعليمات ويژه بزهكاري قرار ميگيرند تا پس از خروج از زندان بتوانند از آنها براي جرايم جديد استفاده كنند به عبارت ديگر شخصی که برای بار اول وارد زندان میشود به تدریج با محیط و اشخاص و نوع رابطه خو گرفته و همانند یک مجرم حرفهای که برای جرايم آینده برنامهریزی و حرفهایگری هاي بیشتری دارد از زندان بیرون میرود.
179/