اتميها در نوبت صلح نوبل
سينا رحيم پور: از ابتداي روي كار آمدن دولت يازدهم تلاشها براي حل مناقشات ظالمانه هسته اي آغاز شد و تيمي به مديريت محمد جواد ظريف براي حل اين مناقشه تشكيل شد و پرونده از شورايعالي امنيت ملي گرفته و به وزارت خارجه سپرده شد. ظريف، متخصصاني را با خود همراه كرد كه هركدام از …
سينا رحيم پور: از ابتداي روي كار آمدن دولت يازدهم تلاشها براي حل مناقشات ظالمانه هسته اي آغاز شد و تيمي به مديريت محمد جواد ظريف براي حل اين مناقشه تشكيل شد و پرونده از شورايعالي امنيت ملي گرفته و به وزارت خارجه سپرده شد. ظريف، متخصصاني را با خود همراه كرد كه هركدام از انها سفيراني براي صلح و دوستي بودند و در نهايت تيم مذاكره كننده هسته اي بدون جنگ ودرگيري مناقشه اي را به اتمام رساندند كه موارد مشابهش به جنگ ختم شده بود. مذاكرات ديپلماتيك ايران و 6 قدرت جهاني در دو بخش برگزار ميشد؛ بخش اول رايزنيهاي ديپلماتيك براي پايان تحريمهاي ايران و بخشي ديگر به حل مسائل و سوءتفاهمها از نظر فني در بحث مسائل هسته اي بود. علي اكبر صالحي در كنار همتايان خود به ويژه ارنست مونيز آمريكايي هماهنگي خوبي را براي حل مسائل فني زيرنظر يوكيا آمانو داشتند و يك پاي صلح و توافق ايران و 1+5 اين دو نفر بودند. حال صالحي و مونيز به پاس تلاشهاي خودشان در راه رسيدن به توافق و حل مناقشه هسته اي كه یکی از مهمترین توافقهای بین المللی در چند دهه گذشته محسوب ميشد، كانديداي جايزه صلح نوبل، معتبر ترين جايزه صلح در دنيا شدند.
دانشمندان نخبه، مذاكره كنندگان فني
علی اکبر صالحی و ارنست مونیز دیپلماتهای اتميهستند که به طیف گسترده مسائل فنی رسیدگی كردند که موجب اختلافات سیاسی شده بود.مونیز اواسط دهه 1970 فردی آتیه دار در موسسه تکنولوژی ماساچوست و تحصیلکرده رشته علوم هستهاي بود.علی اکبر صالحی نیز دانشجویی ممتاز بود که پایان نامه اش در مورد رآکتورهای نوترون سریع در مراحل نهایی قرار داشت.این دو نفر یکدیگر را نميشناختند اما زمانی که دانشگاه را ترک کردند مسیرهایی مشابه را دنبال کردند. مونیز به یکی از مورد احترام ترین فیزیکدانان هستهاي آمریکا تبدیل شد و در حال حاضر وزیر انرژی باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکاست. صالحی که یکی از آخرینايرانیانی بود که به انجام مطالعات هستهاي در دانشگاههای مهم آمریکا پرداخت نیز در زمان انقلاب بهايران بازگشت و در اين زمينه مسئوليتهاي مختلفي را عهده دار شد.
مذاكرات جدي در سايه دوستي
مونیز و صالحی، مذاکره کنندگان شماره دوي کشورهای خود محسوب ميشدند.اين دو نفر، دیپلماتهای اتميهستند که به طیف گسترده مسائل فنی رسیدگی ميكردند كه موجب اختلافات سیاسی شده بود. نقش مونیز و صالحی به عنوان نمایندگان مذاکره کنندگان ارشد یعنی جان کری و محمد جواد ظریف نشان ميداد دو طرف با سخت ترین مسائل در مورد نوع زیر ساختهای هستهاي روبهرو هستند. مونیز در زمان مذاكرات در رابطه با رابطه اش با علي اكبر صالحي گفته بود:« ما رابطه خوبی با هم داریم، آقای صالحی رسميبودن خود را کنار گذاشته است.» مونيز در جريان مذاكرات صالحي را علي صدا مي زد و اين دو نفر همزمان ، ساعتها ناپدید ميشدند و در اتاقهای کنفرانس محل برگزاری مذاکرات با هم گفتوگو ميكردند.
مردان علم، پيام آور صلح
اكنون بعد از گذشت سه هفته از لغو رسمي تحريمها، موسسه تحقیقات صلح نوبل صالحي و مونيز را به پاس تلاشهايشان براي به سر انجام رسيدن يك توافق بزرگ شايسته دريافت جايزه صلح دانسته است. در اين رابطه رئیس موسسه تحقیقات صلح نوبل اعلام کرد که دو نفر از مذاکره کنندگان پرونده هستهایايران، علی اکبر صالحی وارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا در لیست احتمالی نامزدهای جایزه صلح نوبل سال ۲۰۱۶ قرار دارند.کریستین برگهارپ ویکن، رئیس موسسه تحقیقات صلح نوبل مستقر در اسلو امروز اعلام کرد ناظراناين موسسه پیشبینی میکنند که اساميمذاکرهکنندگان پرونده برنامه هستهایايران از جمله علی اکبر صالحی نیز امسال (2016) در لیست نامزدهای دریافتاين جایزه بینالمللی باشد.وی اعلام کرد: امسال اساميمذاکره کنندگان هستهایايران و گروه 5+1 از جمله ارنست مونیز و علی اکبر صالحی، نیز دراين لیست قرار دارند.پیشتر، طارق رئوف مدیر برنامه خلع سلاح و منع گسترش هستهایاين موسسه بین المللی تحقیقات صلح مستقر در استکهلم در سوئد نیز در 24 تیر امسال به نقل از رئیساين موسسه، جواد ظریف و جان کری را به دلیل آنچه «نقش آفرینی در انعقاد توافق تاریخی هستهای» خوانده بود، به عنوان نامزد دریافت جایزه صلح نوبل سال 2016 معرفی کرد. رئوف که پیشتر رئیس اداره هماهنگی سیاستهای راستی آزمایی و امنیتی آژانس بین المللی انرژی اتميبوده، یادآور شده بود که نتیجه مذاکرات وین اعطای جایزه صلح نوبل 2016 را به جان کری و محمد جواد ظریف
مسلم میکند.
179/