پیروزی شکننده کروز و کلینتونسندرز بالاتر از هر دو
مهدي دل روشن: همین اول کاری این را بگویم که فکر میکنم نامزد پیروز در این دور از کارزارهای انتخاباتی، بدون شک برنی سندرز بود، چه بین جمهوریخواهان و چه بین دموکرات ها. درست است که هیلاری توانست به لطف چند صدم درصد، ظاهراً پیروز شود اما این موقعیت و شهرت او با برنی سندرز …
مهدي دل روشن: همین اول کاری این را بگویم که فکر میکنم نامزد پیروز در این دور از کارزارهای انتخاباتی، بدون شک برنی سندرز بود، چه بین جمهوریخواهان و چه بین دموکرات ها. درست است که هیلاری توانست به لطف چند صدم درصد، ظاهراً پیروز شود اما این موقعیت و شهرت او با برنی سندرز قابل مقایسه نیست.
هیلاری از دهه 90 که بانوی اول آمریکا بود تا همین سه سال پیش که سکاندار وزارت خارجه آمریکا بود، پیوسته رسانه ها را معطوف خود کرده بود و با نوشتن کتاب زندگینامه اش، اعتبار و نامی برای خودش دست و پا کرده بود پس نباید او را پیروز بدانیم؛ درواقع ، پیروز کسی است که بدون این موقعیت ها و حتی رانت های سیاسی، اینچنین در عرض چند ماه، توانسته دل طرفداران آمریکایی را به دست آورد. در اردوگاه جناح مخالف نیز، رقابت اصلی بین تد کروز و دونالد ترامپ بود که نهایتاً ، تد، مرد اول آیوا شد.
با توجه به اینکه او سناتور مشهوری محسوب می شود و ترامپ بنگاه چی هم به لطف دلارها و سخنان عجیب و غریبش ، اسم در آورده است، باید این را پذیرفت که برنی سندرز بدون داشتن هیچ یک از امتیازها، توانسته دانه،دانه رأی جمع کند و به مردی محبوب تبدیل شود. پیشتر درباره محاسن برنی نسبت به دیگر نامزدهای احتمالی در همین صفحه، تحلیلی ارائه شد اما حالا نتیجه انتخابات آیوا نشان داد که سندرز شانس بالایی دارد که رئیس جمهور آمریکا شود.
مردی ساده زیست که واقعیت های طبقه متوسط و تهیدست آمریکا را درک می کند و مثلاً با پیشنهاد آزاد کردن ماری جوانا، به کاندیدای محبوبی بین جوانان تبدیل شده است. او حتی، این پتانسیل را دارد که آرای خاموش را جلب کند، مثلاً آن جوانانی که در دوره های پیشین اصلاً پای صندوق ها حاضر نمی شدند، می توانند به عشق سندرز، زحمت رأی دادن به این مرد را بپذیرند!
حالا برویم سر نتایج به دست آمده در انتخابات آیوا؛ شمارش آرا نشان داد که سناتور تد کروز با کسب 7/27 درصد آرا برنده رقابت جمهوریخواهان شده است. دونالد ترامپ با 3/24 درصد آرا دوم و سناتور مارکو ربیو با 1/23 درصد سوم شد.
در رقابت های مقدماتی حزب دموکرات فاصله هیلاری کلینتون وزیر خارجه سابق و سناتور برنی سندرز بسیار اندک بود.
دیگر نامزد دموکرات ها مارتین اومالی، فرماندار سابق مریلند میزان بسیار کوچکی از آرا را به دست آورد و شخصا مبارزات خود را به حالت تعلیق درآورده است. در میان جمهوریخواهان هم مایک هاکبی پایان مبارزاتش را اعلام کرد.
نظرسنجی های پیش از شروع رای گیری نشان می داد که دونالد ترامپ به فاصله کمی از سناتور تد کروز پیش است اما هر دو فاصله زیادی با بقیه جمهوریخواهان دارند. با این حال این پیش بینی درست از کار در نیامد و به علاوه عملکرد سناتور روبیو هم خیلی بهتر از پیش بینی ها بود.برندگان رقابت های مرحله مقدماتی احزاب جمهوریخواه و دموکرات که تا چند ماه دیگر ادامه خواهد داشت، در ماه نوامبر به عنوان نامزدهای دو حزب به مصاف هم خواهند رفت تا رئیس جمهور بعدی آمریکا مشخص شود.
میزان مشارکت جمهوریخواهان در انتخابات آیوکم سابقه توصیف شده است. رای گیری آیو در ساعت هفت بعد از ظهر دوشنبه به وقت محلی (۰۱:۰۰ صبح سه شنبه به وقت گرینویچ) شروع شد و مبارزات تا آخرین لحظه ادامه داشت.
انتخابات آیو کلیدی محسوب می شود چون پیروزی در آن می تواند سکوی پرش بلندی برای برندگان شود. هواداران نامزدهای اصلی در آیو دلایل متفاوتی برای حمایت از آنها دارند. در سیستم انتخاباتی غیرمعمول آیو اعضای حزب در خانه های خصوصی، مدارس و ساختمان های دولتی جمع می شوند و رای گیری می کنند.
پس از آیو ۴۹ ایالت دیگر در مرحله مقدماتی برای تعیین نامزد هر حزب رای خواهند داد اما همه آنها نقش مهمی نخواهند داشت.نامزد هر حزب در تابستان مشخص خواهد شد. به هر حال، تا اینجای کار، هیلاری و ترامپ، خیلی ضعیف تر از پیش بینی ها ظاهر شده اند. شاید آخر سراز اردوگاه دموکرات ها، سندرز و از اردوگاه جمهوریخواهان، کروز به کاندیداهای نهایی تبدیل شوند.
179/