مذاكره براي صلح سوريه مجددا آغاز شد
مهدي دل روشن: ژنو 3 ، قبل از برگزاری اش هزار و یک حاشیه را تجربه کرده است. از تحریم نشست توسط برخی طرف های درگیر در سوریه گرفته تا اخراج کردها از این دورهمی دیپلماتیک و سیاسی. دیروز خبر رسید که یکی از سخنگویان مخالفان گفته است که قبل از شرکت در هر گونه …
مهدي دل روشن: ژنو 3 ، قبل از برگزاری اش هزار و یک حاشیه را تجربه کرده است. از تحریم نشست توسط برخی طرف های درگیر در سوریه گرفته تا اخراج کردها از این دورهمی دیپلماتیک و سیاسی.
دیروز خبر رسید که یکی از سخنگویان مخالفان گفته است که قبل از شرکت در هر گونه مذاکره سیاسی قصد دارند تا درباره مسائل مربوط به حقوق بشر گفتوگو کنند.
مذاکرات صلح سوریه از دو روز پیش(جمعه) ۲۹ ژانویه، آغاز شد.
دیروز هم ا ستفان دی میسترا، نماینده سازمان ملل در امور سوریه با هیأتی که از سوی بشار اسد به ژنو آمده بودند، دیدار و گفتوگو کرد.
حسن عبدالعظیم، از چهره های بانفوذ مخالف دولت سوریه گفته است که بسیاری از گروههای مخالف برای شرکت در مذاکرات به ژنو سفر کرده اند.
این در حالی است ک پیشتر برخی از گروههای مخالف تهدید کردند که تا زمان دستیابی به توافقی مبنی بر متوقف شدن بمباران غیرنظامیان در این مذاکرات شرکت نمی کنند.
استفان دی میسترا، نماینده سازمان ملل در امور سوریه در پیامی ویدئویی به مردم سوریه گفته است نباید اجازه داده شود که این مذاکرات شکست بخورد.
در مذاکرات ژنو ۳، همچنان همان مشکلی وجود دارد که دو سال پیش در مذاکرات سوریه ۲ وجود داشت؛ اینکه مخالفان مذاکره کننده دارای نقش تعیین کنندهای در جنگ سوریه نیستند. نقش تعیین کننده را گروههای مسلح دارند که یا اصلا به مذاکرات دعوت نشدهاند یا دولتهای حامی مذاکرات همچون روسیه با حضورشان مخالفت کردهاند.
حتی حزب اتحاد دموکراتیک که کنترل مناطق کردنشین سوریه را در دست دارد و به عنوان گروهی که در حال نبرد با داعش است نقش مهمی ایفا میکند، به مذاکرات دعوت نشده است.
بنابراین هر نوع توافقی از جانب مخالفان مذاکرهکننده الزاما به این معنی نیست که گروههای دیگری که نقش تعیین کننده در سوریه دارند، از این توافق پیروی کنند.
به نظر می رسد بیش از دو هیات مذاکرهکننده دولتی و مخالف سوری، باید چشم به دولتها و قدرتهایی دوخت که از طرفهای درگیر در سوریه حمایت میکنند و اینکه آنها در نهایت بین خود آیا به تفاهم و توافقی بر سر سوریه خواهند رسید یا نه.
در مذاکرات جاری، گروههای شرکت کننده در اتاقهای جداگانه حضور خواهند داشت و مذاکرات با میانجیگری مقامات سازمان ملل انجام خواهد شد. انتظار میرود که این دور مذاکرات تا 6 ماه ادامه یابد.
برقراری آتش بس، ارسال کمکهای بشردوستانه و مقابله با تهدیدات داعش از جمله اولویتهای فوری در این مذاکرات است. اما هدف نهایی برقراری صلح است که شامل ایجاد دوره ای انتقالی و برگزاری انتخابات در سوریه است.آخرین بار در فوریه سال ۲۰۱۴ بود که مذاکرات برای پایان دادن به جنگ در سوریه پس از دو دور بدون دستیابی به نتیجه پایان یافت.
سازمان ملل دولت سوریه را به این دلیل که حاضر نشد درباره خواسته مخالفان برای کنارهگیری بشار اسد از قدرت مذاکره کند، در شکست این گفتوگوها مقصر دانست.
به هر حال به نظر می رسد که پیششرط موفقیت مذاکرات صلح برای سوریه، نابودی داعش باشد. این موضوع نیز با توجه به اختلافات روسیه و آمریکا شاید به این زودیها میسر نشود. خیلی روشن و مبرهن است که در عالم سیاست هم داستان دو آشپز و آش شور یا بی نمک مصداق دارد. شاید اگر مسکو و واشنگتن، فکرهایشان را روی هم بریزند و توان تهاجمی خود در مقابل داعش را هماهنگ کنند، داستان ادامه دار داعش خیلی زود به سکانس پایانی خود برسد و از آن طرف، سوریه بتواند قدم در مسیر صلح و آرامش بگذارد.داعش که نابود شود، ناآرامی و خشونت و
نا امنی هم نابود خواهد شد. امیدواریم تمام گروههای شرکت کننده در نشست ژنو 3، به فکر مردم سوریه باشند که خیلی هایشان کشته و تعداد زیادی نیز آواره کشورها و حتی قاره های دیگر شده اند.
179/