ابهامات تعريف جرم سياسي و دايره شمول آن
الهام رستمي:همان طور كه به ياد داريم طرح تعریف جرم سیاسی در مجلس ششم مطرح شده بود و با انتقاد حقوقدانان، از دستور کار مجلس خارج شد. در سال 87 نيز به دستور آيتا…هاشمي شاهرودي، رئيس وقت قوهقضاييه ، جرم سياسي مورد بحث و بررسي قرار گرفت كه در نهايت مسئولان در تبيين ماده چهارم …
الهام رستمي:همان طور كه به ياد داريم طرح تعریف جرم سیاسی در مجلس ششم مطرح شده بود و با انتقاد حقوقدانان، از دستور کار مجلس خارج شد. در سال 87 نيز به دستور آيتا…هاشمي شاهرودي، رئيس وقت قوهقضاييه ، جرم سياسي مورد بحث و بررسي قرار گرفت كه در نهايت مسئولان در تبيين ماده چهارم لايحه قانون مجازات اسلامي جرم سياسي و مجازاتهاي مرتبط با آن را تصويب كردند. در حاليكه این اقدام قوهقضاییه به نوعی برداشتن نخستین گام به سمت تعریف جرم سیاسی در کشور محسوب میشد، بعد از 6 سال تعريف جرم سياسي و تعيين مصاديق آن در كميسيون حقوقي مجلس مورد بررسي قرار گرفت؛ در نهايت بعد از مدت ها نمایندگان مجلس دوره نهم کلیات طرح جرم سیاسی را به تصویب رساندند. در جریان بررسی این کلیات معاون پارلمانی رئیس جمهور مجید انصاری نیز ضمن اعلام موافقت دولت با این طرح گفت که نظر دولت به این موضوع مثبت است اما این طرح دارای نواقصی است که باید برطرف شود . اين طرحي كه بعد از سالها كلياتش به تصويب رسيد آيا باز هم نواقص دارد؟ آيا جامع است و دايره شمول گسترهاي دارد؟ آيا روزنامهنگاران هم جزومجرمان سياسي محسوب ميشوند؟ جايگاهي براي روزنامهنگاراني كه اصولا براي انتقاد از مسئولان پايشان به اوين باز شده در اين طرح در نظر گرفته شده است يا خير؟
علي نجفي توانا در گفت و گو با «قانون» در رابطه با تصويب طرح جرم سياسي گفت: جرم سياسي امروزه، در بسياري از كشورهاي جهان به صورت مفهومي مورد تعريف قرار گرفته يا آنكه همراه با تعريف مصاديق آن بيان شده است. اصولا جرم سياسي، جرم افرادي است كه با انديشه مقابله با بخشي يا تمام مديريت جامعه مبادرت به انجام اقدامات يا انتشار مطالبي ميكنند كه با هدف تغيير حاكميت يا اصلاح بخشي از حاكميت انجام ميشود.
اين حقوقدان عنوان كرد: در رابطه با تعريف جرم سياسي در اكثر نظامهاي حقوقي وحدت نظر وجود ندارد بلكه جز در مورد تقابل با بخشي يا تمام حاكميت با تكيه بر انگيزه اصلاح امور، درخصوص مصاديق و تجلي جرم سياسي، اختلافنظر قابل توجهي وجود دارد؛ به گونهاي كه برخي اعتقاد دارند هر جرمي كه با انگيزه مقابله با حاكميت، اصلاح امور با هدف شرافتمندانه انجام شود جرم سياسي است چرا كه تغذيه كننده آن فكر و انديشه اصلاح امور است.
راهپيمايي ،جرم سياسي محسوب ميشود
وي ادامه داد: طبق اين نظر حتي اقدامات مسلحانه يا توسل به فعاليتهاي منجر به تخريب، قتل، ضرب و جرح نيز جرم سياسي محسوب ميشود. برعكس عدهاي ديگر معتقدند جرم سياسي هرچند با انديشهاي شرافتمندانه انجام ميشود اما مربوط به اقداماتي است كه عليه تمام يا قسمتي از حاكميت به منظور اصلاح امور بدون توسل به اقدامات خشونتآميز منجر به تخريب، ضرب و جرح و … صورت گيرد.
اين استاد دانشگاه خاطر نشان كرد: البته نگاه سومي هم وجود دارد و آن اين است كه، جرمسياسي ميتواند اقداماتي مانند راهپيمايي، تظاهرات و هر اقدامي كه براي تغيير حاكميت لازم باشد بدون اينكه جان و مال مردم را به خطر بيندازد و جنبه تروريستي داشته باشد، تلقي شود.
بررسي جرم سياسي در قالب جرايم امنيتي
نجفي توانا تصريح كرد: اقدام مربوط به جرم سياسي در كشور ما برمبناي قانون اساسي، يك تكليف حاكميتي است كه تاكنون تعطيل شده است و اگر اين جرم تعريف ميشد شايد بخشي از جرايم عليه امنيت كشور به جاي اينكه جرم عليه امنيت تلقي شود ميتوانست جرم سياسي باشد.
وي افزود: اقداماتي هم در سالهاي گذشته در چارچوب طرح يا لايحه انجام شد ولي به نتيجه نرسيد. طرحي كه هماكنون كلياتش مورد تصويب قرار گرفته در ادامه مسير قديمي است كه دير هنگام اما به عنوان يك گام مثبت ميتواند بخشي از نيازهاي تقنيني كشور را مرتفع و در مسير، تعيين سياست جناحي مشخصي در داخل و خارج، نموداري از رويكرد حاكميت را از بعد تقنيني ، قضايي و اجرايي در رابطه با جرم سياسي تعيين كند.
حق دسترسی به کتب، نشریات، رادیو و تلویزیون درطول مدت حبس براي مجرمان سياسي
اين حقوقدان عنوان كرد: طرح حاضر داراي بخشهاي شاخصي است.
به طور مثال امتيازات مربوط به مجرمان سياسي كه در واقع مانند همان چيزي است كه در كشورهاي ديگر به خصوص فرانسه براي اينگونه مجرمان درنظر گرفته شده و از نکات مثبت این طرح محسوب می شود. مانند ماده 6 اين قانون از قبيل ممنوعیت از پوشاندن لباس زندان در طول دوران بازداشت و حبس، حق دسترسی به کتب، نشریات، رادیو و تلویزیون درطول مدت حبس و … .
نجفي توانا خاطر نشان كرد: در اين زمينه به نظر ميرسد بايد اقدامات جديدتري پيشبيني ميشد؛ زيرا قانون مجازات اسلامي سال 92 با پيشبيني مكانيزمهاي تعويق صدور حكم، جايگزينهاي حبس و تدرج در نوع جرايم، رويكرد علميتري را در برخورد با پديده بزهكاري در جامعه نشان داده است و جا داشت كه مقنن در زمينه جرايم سياسي نيز امتيازات ارفاقآميزي در نظر ميگرفت كه صرفا جنبه ايستايي نداشته باشد و با نگاه تحولآميز براي اصلاح مجرمان يا تدابير جايگزين متناسب موثرتر ميبود. زيرا مجرمان سياسي افرادي هستند كه با انديشه شرافتمندانه و در راستاي منافع عمومي اقدام ميكنند.
مجرمان سياسي نسبت به مجرمان عادي امتيازات بيشتري دارند
اين استاد دانشگاه توضيح داد: به همين جهت در قوانين دنيا از جمله طرح پيشنهادي، مجرمان سياسي نسبت به مجرمان عادي از امتيازات بيشتري برخوردارند. اما در خصوص جرم سياسي به نظر ميرسد كه متن پيشنهادي حداقل قلمرو لازم را براي اقداماتي كه جرم سياسي تلقي ميشود، مدنظر قرار داده است.
وي ادامه داد: در اين متن هرچند با تكيه بر انديشه و فكر در خصوص اصلاح امور يا تقابل بخشي از حاكميت با كل حاكميت مدنظر قرار گرفته است اما لازم است به طور مصداقي اموري مورد اشاره قرار گيرد كه دست قاضي در زمان رسيدگي به گونهاي باز شود كه بتواند بسياري از جرايمي كه امروز جرايمي عليه امنيت داخلي و خارجي ناميده ميشود مورد پوشش قرار دهد.
جرم سیاسی استانداردهای جهانی دارد
نجفي توانا عنوان كرد: جرايمي مانند تشكيل جمعيت، عضويت در جمعيتها يا شعب جمعيتها، تبليغ عليه نظام، موضوع ماده 498 به بعد تعزيرات يا هر نوع جرايمي كه بدون توسل به اقدامات تروريستي صرفا بر اساس انديشه واقع ميشود بايد در چارچوب اين تعريف قرار گيرد. اين امر ميتواند در تطبيق با قانون اساسي و اسرار بين المللي كه كشور ما به آن ملحق شده است و همچنين بايدها و نبايدهاي حقوق بشر مطابقت داشته باشد. ضمن اينكه امتيازات پيشبيني شده در فرآيند دادرسي مانند علني بودن، استفاد از وكيل و حضور هيات منصفه، تزيينات كافي براي دادرسي منصفانه را به همراه خواهد داشت.
اين حقوقدان در پايان ذكر كرد: ما در شرايطي قرار داريم كه بايد با تدبير در برخورد با پديدههايي مانند جرمسياسي به گونهاي عمل كنيم كه كمتر مورد نقد قرار گيريم، البته با توجه به اين مطلب كه تقنين مربوط به هر قانون در هر جامعه و همچنين تصويب آن در هر جامعه متناسب با ويژگيهاي تاريخي، ايدئولوژيكي، جغرافيايي و اجتماعي خواهد بود. فراموش نكنيم كه استانداردهاي شناخته شده و مقبول در دنيا بايد در قانونگذاري مورد اجرا و احترام باشد.
در جرايم عمومي و امنيتي نيت و انگيزه بزهكار مطرح است
پيمان حاج محمود عطار، وكيل دادگستري در رابطه با طرح جرم سياسي و حضور روزنامه نگاران در اين طرح گفت: اصل 168 قانون اساسي تاكيد دارد كه رسيدگي به جرايم سياسي و مطبوعاتي بايد در دادگاههاي عمومي و با حضور هيات منصفه انجام پذيرد. در بين صاحب نظران حقوق كيفري و علوم سياسي، جرايم سياسي و مطبوعاتي بهويژه جرايم سياسي از نظر جرم بودن و مستوجب كيفر بودن يك نوع جرم محسوب ميشود ولي تفاوت اساسي اينگونه جرايم با جرايم عمومي و جرايم امنيتي عنصر رواني جرم و انگيزه شرافتمندانه و خيرخواهانه مرتكب از ارتكاب آن است.
وي ادامه داد: بدين صورت كه در جرايم عمومي و امنيتي نيت و انگيزه بزهكار عبارت است از انگيزه غيرانساني و غير اخلاقي و مادي به قصد تصاحب مال، جان يا نفس ديگري و سلب امنيت و آسايش كشور به قصد منفي و مجرمانه است.
علت جرم سیاسی خیر خواهانه است
اين وكيل دادگستري عنوان كرد: در جرايم سياسي نيت شخص مرتكب انگيزه مجرمانه به معني عام كلمه و منافع شخصي يا گروهي خود نيست بلكه افرادي كه مرتكب جرايم سياسي ميشوند ضمن علاقه و وابستگي به كشور، ملت و دولت خود به جهت نيت خيرخواهانه و شرافتمندانه به منظور اصلاح رفتار حاكمان و كارگزاران و پيشرفت و توسعه كشور و رفاه و آسايش مردم اقدام به رفتارهايي ميكنند كه اين رفتارها و اعمال از ديدگاه مسئولان و سياستگذاران اجرايي و قانونگذاري ممكن است جرم تلقي شود.
عطار خاطر نشان كرد: قانونگذار اصول قانون اساسي ما، باید براي پيش بيني اين موضوع و ايجاد حد فاصل بين جرايم عمومي كه به نيت پليد انجام ميپذيرد با جرايم سياسي ( كه به نيت شرافتمندانه و اصلاح جامعه) ارتكاب مييابد معياري تعيين كند؛ اختيار جرم انگاري اينگونه جرايم را از مقام قضايي( اعم از دادستان و قاضي دادگاه ) سلب و تشخيص نوع نيت و انگيزه مجرم را در پليد بودن يا شرافتمندانه بودن آن به هيات منصفه واگذار كرده است.
وي تصريح كرد: اعضاي هيات منصفه دادگاههاي جرايم سياسي و مطبوعاتي به عكس قاضي و دادستان كه صرفا به جهت داشتن تحصيلات حقوقي موظف به انطباق رفتار متهم با عناوين مجرمانه هستند، از بين پيشهها، مشاغل و اصناف مختلف جامعه برگزيده ميشوند. به عبارت سادهتر هيات منصفه جرايم سياسي و مطبوعاتي بايد از بين كارگران، فرهنگيان، روحانيون، دانشگاهيان و ساير اقشار عمومي جامعه كه آشنا به مشكلات و ايرادات و نواقص اداره جامعه و حكومت هستند انتخاب شوند.
جرم عمومي يا امنيتي با حضور هياتمنصفه رسيدگي ميشود
اين وكيل دادگستري بيان كرد: در اين شرايط اگر شخصي كه متهم به جرايم سياسي است و از سوي ديگر مقامات اجرايي جرم او را جرم عمومي يا امنيتي ميدانند نخست در دادگاه ويژه جرايم سياسي با حضور هيات منصفه به اتهام اين فرد رسيدگي میشود. مسلما قصد و نيت و انگيزه وي در فاسد بودن نيت يا شرافتمندانه بودن آن توسط اعضاي هيات منصفه كه آگاه به مشكلات جامعه هستند مشخص خواهد شد.
عطار تصريح كرد: افرادي كه به كرات از سوي مقامات قضايي و امنيتي رفتارهاي آنان به عنوان جرم عمومي( افترا، نشر اكاذيب و سلب امنيت) يا جرم امنيتي ( اخلال در امنيت، فعاليت تبليغي عليه نظام و… ) تلقي شده در حالي كه نيت و انگيزه اين افراد نيت خير خواهانه و به قصد اصلاح جامعه و رفتار كارگزاران بوده است جامعه مطبوعات، رسانهها، خبرنگار و ارباب جرايد بودهاند. وي در پايان خاطر نشان كرد: هنگامي كه به موضوع جرم سياسي دقت بيشتري كنيم متوجه ميشويم كه در شرع مبين اسلام در 1400 سال پيش در قالب تاسيس مترقي فقهي امر به معروف و نهي از منكر و قاعده «النصیحه لائمه المسلمین»بر تك تك آحاد مسلمانان تكليف شده است كه به قصد اصلاح جامعه و رفتار حاكم هر گونه اظهار نظري، انتقاد و پيشنهادي دارند به حاكم و امام حكومت بيان كنند در همين راستا اصل 8 قانون اساسي به اين فرضیه الهي تاكيد كرده است كه از جمع بندي اصول 8 و 168 قانون اساسي به لزوم اجراي اين اصول در قالب تشكيل دادگاههاي جرايم سياسي با حضور هيات منصفه منتخب مردم براي تشخيص نيت و انگيزه متهم به مجلس شوراي اسلامي تاكيد وافر ميشود.
179/