2015 ؛ سال جنگ وصلح بود
۷ ژانویه (۱۷ دی) حمله مسلحانه به دفتر هفتهنامه فکاهی «شارلی ابدو» و یک سوپرمارکت در پاریس، ۱۷ کشته و ۲۲ زخمی بر جای میگذارد.۳ عامل این حملات خونین نیز که مسئولیتش را گروه القاعده برعهده میگیرد، کشته میشوند. ۲۳ ژانویه (سوم بهمن) ملک «عبدا… بن عبدالعزیز آل سعود» ششمین پادشاه عربستان سعودی بعد از …
۷ ژانویه (۱۷ دی)
حمله مسلحانه به دفتر هفتهنامه فکاهی
«شارلی ابدو» و یک سوپرمارکت در پاریس، ۱۷ کشته و ۲۲ زخمی بر جای میگذارد.۳ عامل این حملات خونین نیز که مسئولیتش را گروه القاعده برعهده میگیرد، کشته میشوند.
۲۳ ژانویه (سوم بهمن)
ملک «عبدا… بن عبدالعزیز آل سعود» ششمین پادشاه عربستان سعودی بعد از ۹ سال سلطنت در سن ۹۰ سالگی فوت میکند.جمعی از رهبران و مقامات برای مراسم تشییع جنازه ملک عبدا… به عربستان سفر میکنند.
۲۴ ژانویه (۴ بهمن)
حمله راکتی به شهر استراتژیک «ماریوپُل» در شرق اوکراین ۳۰ کشته و بیش از یکصد زخمی بر جای میگذارد.مقامات اوکراین، شورشیان جداییطلب و ارتش روسیه را مسئول این حمله میدانند در حالی که جداییطلبان نقش خود در این حمله را تکذیب میکنند.
۱۱ فوریه (۲۲ بهمن)
در حالی که تلفات و ویرانی های جنگ در منطقه «دُنباس» در شرق اوکراین میان جداییطلبان طرفدار روسیه و نیروهای اوکراین هر روز بیشتر میشود، رهبران اوکراین، روسیه، فرانسه و آلمان طی نشستی در «مینسک» با مجموعه اقداماتی جهت فرونشاندن جنگ در شرق اوکراین موافقت میکنند.این گفتوگوها که سازمان امنیت و همکاری اروپا بر آن ناظر است در واکنش به نقض مقررات آتشبس و با هدف احیاي پروتکل مینسک برگزار میشود.
۲۷ فوریه (۸ اسفند)
«بوریس نمتسوف» از سیاستمداران مخالف ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، در مرکز مسکو در نزدیکی کاخ کرملین به ضرب چند گلوله به قتل میرسد.سخنگوی ریاست جمهوری روسیه از جانب پوتین سوءقصد به جان نمتسوف را که از رهبران حزب «آزادی مردم» و در گذشته معاون نخست وزیر و نایب رئیس دومای کشوری بود محکوم میکند.
۲۴ مارس (۴ فروردین)
هواپیمای مسافربری شرکت هوایی
«ژرمن وینگز» با ۱۵۰ سرنشین و خدمه در مسیر بارسلون به دوسلدورف در دامنه کوه های آلپ در فرانسه سقوط میکند.در این سانحه تمامی سرنشینان و خدمه هواپیما کشته میشوند و عامل سقوط، کمک خلبان هواپیما با سوابقی از بیماری افسردگی شناخته میشود.
۲۵ آوریل (۵ اردیبهشت)
زمینلرزه مهیبی به شدت 8/7 ریشتر در نپال، بیش از ۹ هزار کشته و بالغ بر ۲۳ هزار مصدوم بر جای می گذارد.بر اثر این زمینلرزه، صدها هزار تن بیخانمان میشوند.
۱۵ مه (۲۵ اردیبهشت)
داعش شهر رمادی در مرکز عراق را اشغال میکند.تهاجم داعش با توسل به خودروهای بمبگذاریشده، گلولههای خمپاره و پرتابگرهای راکت صورت میگیرد.
۲۴ مه (۳ خرداد)
پناهجویان غالبا سوری از ترکیه به وسیله قایقهای کوچک خود را به جزیره «خیوس» یونان میرسانند.
جریان حرکت پناهجویان از ترکیه به یونان ادامه و گسترش مییابد.
۱۳ ژوئن (۲۳ خرداد)
بر اثر سیل رودخانه «ور» در تفلیس، پایتخت گرجستان، دستکم ۲۰ تن جان خود را از دست میدهند.در جریان سیل، نیمی از حیوانات باغ وحش تفلیس تلف میشوند و نیمی سرگردان در خیابان های شهر به راه میافتند.
۲۶ ژوئن (۵ تیر)
در حمله حداقل دو مرد مسلح به ساحل شهر توریستی «سوسه» در تونس دستکم ۳۷ تن از جمله ۲۰ گردشگر خارجی و یکی از مهاجمان کشته میشوند.گروه تروریستی داعش مسئولیت این حمله را بر عهده میگیرد.
۱۴ جولاي (۲۳ تیر)
توافقنامه جامع و نهایی بر سر برنامه هستهای ایران با عنوان برنامه جامع اقدام مشترک «برجام» بهدنبال تفاهم هستهای لوزان، در وین میان ایران، اتحادیه اروپا و گروه ۱+۵ شامل آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین؛ پنج عضو دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد و آلمان منعقد میشود. این توافقنامه بهدنبال توافق موقت ژنو، پس از نزدیک به دو سال مذاکرات رسمی حاصل میشود. بهدنبال اعلام نهاییشدن توافق، ایرانیان بسیاری به صورت خودجوش در سراسر کشورمان به شادی میپردازند.
۲۱ آگوست (۳۰ مرداد)
حمله مسلحانه در قطار مسافربری سریعالسیر آمستردام – پاریس، سه زخمی بر جای میگذارد.مهاجم با شلیک چند گلوله، بهدست تعدادی مسافر که یکی از آنان را چاقو میزند دستگیر میشود.
۳۱ آگوست (۹ شهریور)
اعتراضات در برابر پارلمان اوکراین در «کییف» بهدنبال رای پارلمان به اعطای خودمختاری بیشتر به مناطق شرقی، یک کشته و بیش از یکصد زخمی بر جای میگذارد.یک مامور گارد ملی اوکراین بر اثر اصابت ترکش نارنجک جان میبازد و حدود ۳۰ نفر از معترضان دستگیر میشوند.
۲ سپتامبر (۱۱ شهریور)
تصاویر پیکر یک کودک ۳ ساله که دریا به ساحل میآورد جهان را تکان میدهد و موجی از
واکنشها را در سطح دنیا به دنبال دارد.«آلان کردی» یا آیلان، زاده شهر کوبانی در راه جزیره «خیوس» یونان همراه مادر و برادر ۵ سالهاش در دریای مدیترانه غرق میشوند و فقط پدرش زنده میماند.
۳ سپتامبر (۱۲ شهریور)
قطاری حامل انبوهی از پناهجویان که سرانجام از ایستگاه مرکزی بوداپست حرکت میکند برخلاف تصور سرنشینانش، بهجای وین در شهری نزدیک به یکی از اردوگاه های مجارستان که به یکی از نقاط اصلی ورود پناهجویان به اروپا تبدیل شده است توقف میکند.درگیریهایی میان پلیس و برخی پناهجویان رخ میدهد.
۲۴ سپتامبر (۲ مهر)
ازدحام جمعیت، یکی از مرگبارترین فجایع مناسک حج را رقم میزند.عربستان سعودی آمار تلفات را ۷۶۹ نفر اعلام میکند در حالی که خبرگزاریها آنرا بالای دو هزار نفر و مرگبارترین فاجعه حج گزارش میکنند.
۲۸ سپتامبر (۶ مهر)
طالبان بعد از ماه ها محاصره «قندوز» این شهر شمالی افغانستان را اشغال میکند.نیروهای دولتی به محدوده فرودگاه قندوز در بیرون از شهر عقبنشینی میکنند و پس از چند روز قندوز را آزاد میسازند.
۳۰ سپتامبر (۸ مهر)
روسیه حملات هوایی در سوریه را آغاز میکند.
وزارت دفاع روسیه می گوید جنگندههایش مواضع گروه داعش در سوریه را هدف میگیرند.
۱۰ اکتبر (۱۸ مهر)
دو انفجار انتحاری در آنکارا، پایتخت ترکیه، دستکم ۹۵ کشته و ۲۴۶ زخمی بر جای میگذارد.انفجارها در گردهمایی «صلح و دموکراسی» احزاب هوادار کارگران و کردها در نزدیکی ایستگاه مرکزی آنکارا، مرگبارترین حملات در خاک ترکیه گزارش میشوند.
۳۱ اکتبر (۹ آبان)
هواپیمای مسافربری شرکت هوایی «متروجت» روسیه با ۲۲۴ مسافر و خدمه بهدنبال پرواز از «شرمالشیخ» به مقصد «سن پترزبورگ» در هوا برفراز شمال صحرای سینا متلاشی میشود.گروه داعش مسئولیت منهدمشدن این هواپیمای مسافربری را که همه سرنشینان و خدمهاش کشته میشوند، برعهده میگیرد.
۱۳ نوامبر (۲۲ آبان)
یکسری حملات مرگبار در پاریس با تهاجم سه بمبگذار انتحاری در نزدیکی «استاد دو فرانس» ورزشگاه فرانسه در جریان بازی تیمهای ملی فرانسه و آلمان شروع و با انفجارهای انتحاری و تیراندازی به مردم در کافهها، رستورانها و یک سالن کنسرت دنبال میشود.در این حملات ۱۳۰ تن قربانی و ۳۶۸ تن مجروح میشوند.۷ نفر از عاملان این حملات خونین نیز که داعش مسئولیت آن را برعهده میگیرد کشته میشوند.
۲۴ نوامبر (سوم آذر)
یک جنگنده سوخوی روسیه را یک جنگنده اف-۱۶ ترکیه سرنگون میکند و خلبان هواپیما هنگام فرود با چتر نجات بر اثر تیراندازی شبهنظامیان ترکمن اپوزیسیون سوریه کشته میشود در حالی که کمک خلبان هواپیما بعدا نجات داده میشود.ترکیه میگوید این جنگنده به رغم اخطارهای مکرر حریم هواییاش را نقض کرد در حالی که روسیه میگوید جنگندهاش هرگز قلمروی هوایی سوریه را ترک نکرد.