سدسازي حرام نيست اما اندازه دارد
سدسازی تقلیدی كه سبب خشک شدن رودها و سفرههای زیرزمینی متصل به آنها شده است. امروز تقریبا همه رودخانههای كشور خاموش شدهاند، همه تالابها و دریاچههای مهم کشور خشکیدهاند. جوامع بوميمولد با مشقت و مصائب فراوان دست به گریبان هستند و بخش بزرگی از کشاورزان ارزشمند و مولدان خوراک و تامینکنندگان امنیت خوراک ، آواره …
سدسازی تقلیدی كه سبب خشک شدن رودها و سفرههای زیرزمینی متصل به آنها شده است. امروز تقریبا همه رودخانههای كشور خاموش شدهاند، همه تالابها و دریاچههای مهم کشور خشکیدهاند. جوامع بوميمولد با مشقت و مصائب فراوان دست به گریبان هستند و بخش بزرگی از کشاورزان ارزشمند و مولدان خوراک و تامینکنندگان امنیت خوراک ، آواره و بیکار شدهاند. سفرههای زیرزمینی افت شدید داشتهاند گاه تا بیست متر و بیشتر که تقریبا در بسیاری از نقاط به فرونشست زمین انجامیده و بنابراین دیگر قابل جبران نیست یا جبران آن بسیار بسیار دشوار خواهد بود. عليرغم هشدارهاي كارشناسان و دلسوزان اين آب و خاك؛ کری مصلحتی کارگزاران دولتی، دوستان دانشگاهی و بخش خصوصی آنها اجازه شنیدن به هشدارها را نداده است و هماكنون درست در بطن فاجعه قرار داریم .
حتی اگر خسارتهای جبرانناپذیر سدسازی به توان اکولوژیک کشور را در نظر نگیریم و به فجایع محیط زیستی ناشی از اجرای طرحهای انتقال آب بین حوضهای توجهی نکنیم؛نمیتوانیم جراحتی که غلبه تفکر سازهای در مدیریت آب کشور بر رابطه بین اقوام ایرانی نهاده را فراموش کنیم. خسارتي بزرگ كه تهدید كننده امنیت ملی و همبستگی ایرانیان ناشی از اجرای این طرحهای آزمندانه و نامتناسب با توان بومشناختی فلات
ایران است.
تاكنون فعالان و كارشناسان حوزههايي مانند محيط زيست و مديريت منابع آبي كشور به سدسازي بيرويه اعتراض داشتند اين درحالي است كه سدسازي فرياد فعالان ميراثفرهنگي كشور را نيز درآورده است.
سید محمد بهشتی رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری درباره سدسازي گفت: وجود نیمياز سدهای تاریخی جهان در ایران بهمعنای آن است که سد حرام نیست اما ساخت آن باید به اندازه باشد. او گفت: پیش از برنامه پنجساله چهارم توسعه، میراث فرهنگی در مقابل توسعه بهعنوان یک دشمن شمرده میشد. این درحالی است که دانشگاه شیکاگو با بررسی و شناساییاي که روی 50 کیلومتر مربع از دشت خوزستان با گرفتن تصاویر هوایی انجام داد از نابودی 700 محوطه تاریخی
خبر داد.
بهگفته وی، 50 کیلومتر از دشت خوزستان و 700 محوطهای که از بین رفته بودند مساوی است با محوطه تاریخی کل کشور اتریش و این اتفاق نه در اثر حفاری غیرمجاز که به دلیل اجرای طرحهای عمرانی و کشت و صنعت رخ داده است.
بهشتی با اشاره به اینکه یکی از مشکلات بزرگ میراث فرهنگی این است که متولیان و کارشناسان این حوزه از اجرای عملیات عمرانی بیخبرهستند، تاکید کرد: فعالان این حوزه علم غیب ندارند و نمیدانند که چه ارگانی قرار است در چه نقطهای فعالیت عمرانی انجام دهد. او گفت: میراث فرهنگی در بسیاری از محوطههایی که اقدامات عمرانی در آن انجام میشود با تابلویی مواجه است که نوشته شده ورود افراد متفرقه ممنوع است و این افراد غیرمتفرقه متاسفانه میراثیها بودهاند. به گفته بهشتی، از نظر بسیاری از کسانی که در عرصه عمران و بهسازی فعالیت میکنند، کسانی که در حوزه میراث فرهنگی کار میکنند افرادی سختگیر، تنگ نظر و ضد توسعه هستند و این منظره بیرونی یک فرد میراثی است. هر چند که این نگاه در برنامه توسعه چهارم تغییر کرد و این تغییر نگرش در ارتباط با دستگاههای مختلف به خصوص وزارت نیرو بیشتر محسوس بود.
آنطور که رئيس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری معتقد است، درحال حاضر با تعاملاتی که در حوزه وزارت نیرو و میراث فرهنگی پدید آمده گفتمانهایی صورت گرفته که جای خوشحالی دارد. بهشتی ادامه داد: در دنیا 42 سد تاریخی وجود دارد که ارتفاع تاج آنها بیش از 15 متر و عمر آنها بیش از صد سال است. هم اکنون از این تعداد سد تاریخی 21 سد تاریخی در ایران وجود دارد.
این مسئول تاکید کرد: نباید این نکته را از نظر دور داشت که گذشتگان ما در ایران زندگی و معماهای زیستی خود را حل میکردند و وجود نیمياز سدهای تاریخی جهان در ایران بهمعنای آن است که سد حرام نیست اما ساخت آن باید به اندازه باشد.
او با اشاره به اینکه آب یکی از معماهایی بوده که در گذشته جزو دغدغه بشر محسوب میشده است، افزود: مهمترین دشمن آب در سرزمین ما آفتاب است و مردم در گذشته آب را از آفتاب دور نگه میداشتند اما چگونه است که هماکنون آب را پشت سدها و در سینهکش آفتاب جمعآوری کرده و انتقال میدهیم که این نوع مدیریت آب در شرایط فعلی برای ما پرسش برانگیز است.
رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری تصریح کرد: تجربیات سازمانها و ارگانها باید انتقال داده و هماکنون فرصتی فراهم شده که باید برای حل بحران میراث فرهنگی و محیط زیست به گفتوگو نشست. وی ادامه داد: ما همه در یک قایق نشستهایم و قرار نیست به هیچ ارگانی اتهام زده شود هرچند که نسل ما نسل متهمياست چراکه نهفقط در وزارت نیرو که در بحث توسعه شهری و دیگر اقدامات ارگانها خطاهای بزرگتری اتفاق افتاده و این امر بیانگر آن است که رویکرد جدید ما تناسبی با مختصات
سرزمینمان ندارد.
بهشتی تاکید کرد: از زمان حضرت آدم تا 90 سال پیش مردم ایران سرزمین خود را بهترین سرزمین جهان میدانستند. اما متاسفانه 90 سال است که سرزمین خود را بدترین سرزمین معرفی میکنند، سرزمینی خشک و بیآب و علف و در این سالها تنها تلاش داریم که غلطهای سرزمین خود را بگیریم چراکه فرض اولیه ما این است که سرزمین ما مکانی غلط است. او گفت: تمام آثار تاریخیاي که از زیر سدها کشف و نابود میشوند شهادت میدهند که این سرزمین، جایی غلط نبوده است. در این سرزمین ما شاهد تداوم تمدن هستیم درحالی که یونان باستان 2300 سال پیش تمام ميشود. وقتی صحبت از رم ميشود تمدن باشکوه آن از 2300 سال پیش تا چند قرن گذشته وجود داشته است اما در ایران شکوه تمدنی بلاانقطاع است.
179/