آموزش مفاهيم عارفانه، با زبانی كودكانه
این سخن مارک تواین،نویسنده نامدار کودکان و نوجوانان درباره ویژگی و اهمیت تئاتر کودک حقیقتی انکار ناپذیر است که بسیاری از بزرگان عرصه هنر و ادبیات و حتی صاحبنظران مسائل تربیتی و روانشناسی کودکان و نوجوانان به آن واقف بوده و همواره مقوله تئاتر کودک را به عنوان عرصهای جهت بروز و رشد استعدادها و …
این سخن مارک تواین،نویسنده نامدار کودکان و نوجوانان درباره ویژگی و اهمیت تئاتر کودک حقیقتی انکار ناپذیر است که بسیاری از بزرگان عرصه هنر و ادبیات و حتی صاحبنظران مسائل تربیتی و روانشناسی کودکان و نوجوانان به آن واقف بوده و همواره مقوله تئاتر کودک را به عنوان عرصهای جهت بروز و رشد استعدادها و خلاقیتهای کودکان و … مورد توجه قرار دادهاند. نمایش کودکان و نوجوانان علاوه بر جنبه هنری و پیامرسانی که قابلیت اصلی تئاتر در معنای عام آن محسوب میشود دارای قابلیتها و ظرفیتهای ویژهایاست که آنرا از تئاتر بزرگسال و تئاتر به معنای عام متمایز میسازد. دامنه این قابلیتها تا آن حد گستردهاست که به زعم برخی از صاحبنظران تئاتر به عنوان ضرورتی بزرگ در آموزش و پرورش کودکان و نوجوانان قابل طرح و توجه است.دنياي متمدن امروزي به خوبي دريافته است كه اگر به دنبال فرداي روشن تري است بايد اين خواسته خود را از راه آموزش به كودكان پيگيري كند و در مقوله آموزش كودكان و نوجوانان ، تئاتر يكي از كارآمدترين روش هاست. در ايران اما هنر تئاتر كودك و نوجوان خيلي جدي گرفته نمي شود و خيلي ها عطاي كار ساختن براي اين سن مخاطبان را به لقاي آن ميبخشند و در حوزه كودك كار نميكنند. اما در ايران هم هستند افراد عاشقي كه همچنان با تمامي سختيها كار كودك انجام ميدهند و براي اين گروه سني اثرنمايشي توليد ميكنند.«ميثم يوسفي» يكي از همان عاشقان ومتعهداني است كه با توجه به سابقه طولانياش در حوزه تئاتر،كار تئاتر كودك را هم همپاي ساير فعاليتهايش جدي ميگيرد. يوسفي اين روزها با نمايش«يك دقيقه» مهمان مخاطبانش است.نمايشي كودكانه با محوريت آموزش اخلاقيات به كودكان و نوجوانان. به همين بهانه با او به گفت و گو نشستهايم.
كمي فضاي كار را برايمان شرح ميدهيد؟
نمايش «يك دقيقه» در مورد زندگي گلي است كه باد او را از ريشهاش جدا كرده و حالا ريشهاش به او ميگويد كه وقتي گلي از ريشه جدا شود عمر مفيدش هم به اتمام ميرسد وبه او مي گويد كه تنها يك دقيقه زنده خواهد ماند بنابراين بايد سعي كند كه در اين يك دقيقه به خوبي زندگي كند و با همه مهربان باشد. گل به او ميگويد كه من تا حالا در غنچه بوده ام اما حالا مي خواهم دنياي اطرافم را بشناسم و بفهمم زندگي، هدف و آينده چيست. باد گل را همراه خود به جغرافياي كويري ميبرد و در آنجا با عقرب، ملخ، جوجه تيغي و مارمولك رو در رو ميكند و توسط هر كدام از اين ها به زعم خودشان سوالات گل را در مورد زندگي پاسخ مي دهند. در صحنه پاياني كه باد گل را همراه خود به بيشه زاري مي برد و او را به آقاي گلي ميرساند وآقاي گل به او ميگويد حالا كه تو با همه مهربان بودهاي من هم ميخواهم به تو كمك كنم و يكي از گلبرگهايش را به صورت سايهبان بالاي گل ميگيردو در صحنه آخر هم ابر بالاي سر گل ميبارد و حيات و زندگاني را به او باز ميگرداند.
نويسنده اين كار چه كسي است؟
نويسنده اين اثر آقاي جعفرمهياري است و اين قصه جزو كتاب هاي چاپ شده كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان است.
چه ويژگي در اين متن بوده كه شما را مجاب كرده كه آن را تبديل به يك اثر نمايشي كنيد؟
پيامي كه من را بر آن واداشت تا سمت اين قصه بروم و آن را تبديل به يك اثر نمايشي كنم، پيام نهفته دراين متن است اينكه در عمر كوتاه هم مي توان با ديگران خوش رفتاري كرد، به آرزوها رسيد و به معناي واقعي زندگي كرد.
تئاتر كودك چقدر در تربيت كودكان نقش دارد؟
سن هدف تئاتر ما، نوجوان است. نوجواني سني است كه از نظر تربيتي بسيار حساس و ويژه است. از اين نظر كه نوجوانان در اين سن چون به بلوغ ميرسند بسيار حساس هستند و لازم است كه خانوادهها به درستي با كودكان و علي الخصوص نوجوانان رفتار كنند. جامعه ما يك جامعه سنتي است و بنابراين وجود چنين فضاهاي فرهنگي به خوبي مي تواند آن خلا مورد نظري را كه در مورد رابطه فرزندان و والدينشان نام بردم را از ميان ببرد.اتفاقاتي كه در نمايش من مي افتد سير رسيدن به تكامل و بلوغ فكري است كه مصداق همان«بسيارسفر بايد تا پخته شود خامي» است.گل كه كاراكتر اصلي اين نمايش است در پايان نمايش با زندگي و سوالات خود در خصوص آن آشنا ميشود و پي به خيلي از ارزش هاي زندگي ميبرد و به عقيده من اين همان نكاتي است كه هر نوجواني در اين مرحله از زندگي خودش بايد با آنها آشنا شود.
تا امروز استقبال از اين كار چطور بوده است؟
خداروشكر تا به امروز از كار ما استقبال خوبي شده است.
سختي كاركردن براي كودك و نوجوان كجاست ؟
نوجواني سني است كه بايد در مواجهه با آن خيلي تخصصي و كارشناسي شده برخورد كرد.
اين سن،سن آموزش پذيري است و نوجوانان از تمامي اتفاقات پيرامون خود براي آيندهشان درس ميگيرند بنابراين كار كردن در اين حوزه بسيار حساس است.از نظر جامعه شناسي و اجتماعي هم آموزش به نوجوانان بسيار حائز اهميت است.كارشناسان در حوزه هاي مختلف بارها و بارها گفتهاند كه اگر ميخواهيد كاري را به طور ريشهاي و بنيادين در جامعهاي نهادينه كنيد،از آموزش به كودكان و نوجوانان آن جامعه شروع كنيد.بچهها بايد علاوه بر آموزش صحيح، به طرز درستي هم پرورش بيابند تا وقتي به سن جواني و بزرگسالي رسيدند بتوانند راه را از بيراه تشخيص دهند.
در ايران وضعيت همكاري نهادهاي مختلف با تئاتر كودك چگونه است؟
همانطور كه اشاره كردم تئاتر يكي از بهترين روشهاي آموزش به كودكان است.در بسياري از كشورهاي پيشرفته دنيا مفاهيم بزرگ انساني و تربيتي را از طريق هنر نمايش به كودكان خود ميآموزند اما در ايران متاسفانه هنوز اينگونه نيست و تئاتر كودك و نوجوان خيلي جدي گرفته نميشود.ما در مدارسمان زنگ ورزش و زنگ تفريح و خوراكي داريم، اما چيزي به عنوان تئاتر كودك جايش حسابي در آموزش و پرورش ما خالي است و اين ضعف آموزش و پرورش ماست. البته در اين سالها وضعيت تئاتر كودك رو بهبهبودي بوده اما هنوز هم كورسويي است كه نياز به حمايت و توجه جدي دارد.
آيا تئاتر كودك ميتواند در آگاهي بخشي به خانواده كودكان و نوجوانان هم نقش مهمي ايفا كند؟
قطعا يكي از بهترين راههاي كمك به تئاتر كودك، آگاهي دادن به خانوادههاست.خانواده بنياد اوليهاي است كه كودكان در آن آموزش مي بينند و پس از آن هم آموزش و پرورش نقش بسيار مهمي دارد. ردههاي بعدي هم متعلق به ساير نهادهاست كه انتطار ميرود به تئاتر كودك نگاه ويژهاي داشته باشند و از آن حمايت كنند.
يكي از مهمترين ويژگي كارهاي كودكان و نوجوانان، بحث هماهنگي تمام المانهاي اثر با روحيات آن هاست. شما تا چه اندازه اين مقوله را در كارتان رعايت كردهايد؟
بله درست است، كار كودك و نوجوان ويژگيهايي دارد كه قطعا بايد متناسب با طبع و روحيه كودكان باشد و من هم تا حد ممكن اين نكات را رعايت كرده ام. مثلا در بحث قصه، قصه اين نمايش متني است كه مخاطب آن بيشتر نوجوانان هستند اما در اجرا تلاش كردهام فرمي را رعايت كنم كه كودك هم بتواند از اين اثر استفاده و با آن ارتباط برقرار كند.
179/