وزراي «نامه نويس» پشيمان شده اند
اکبرترکان درجدیدترین اظهارنظر خودوبااشاره به نامه 4وزیر کار،صنعت،دفاع و اقتصاد به رئیس جمهور گفته است:این وزراهماکنون از نوشتن وامضای چنین نامهای پشیمان شدهاندچرا که درخواست نابجایی از رئیس جمهور داشتند. ترکان همچنین درپاسخ به این پرسش که واکنش رئیس جمهور به آنان چه بود، گفته است:رئیس جمهور بسیار پرظرفیت هستندوبه همه آنها لبخند زدند.مشاور رئیسجمهور …
اکبرترکان درجدیدترین اظهارنظر خودوبااشاره به نامه 4وزیر کار،صنعت،دفاع و اقتصاد به رئیس جمهور گفته است:این وزراهماکنون از نوشتن وامضای چنین نامهای پشیمان شدهاندچرا که درخواست نابجایی از رئیس جمهور داشتند.
ترکان همچنین درپاسخ به این پرسش که واکنش رئیس جمهور به آنان چه بود، گفته است:رئیس جمهور بسیار پرظرفیت هستندوبه همه آنها لبخند زدند.مشاور رئیسجمهور اما به همین بسنده نکرده است ودرباره انگیزه چهار وزیر در نوشتن این نامه نیز گفته است:آنها به دنبال رانت خوراک ارزان برای پتروشیمی بودند و هر کدامشان به یک دلیلی این نامه را امضا کردند.اوافزود: انگیزه آقای طیبنیا این بود که شاخص بورس بالا برود و تصور میکرد که اگر به پتروشیمیها خوراک ارزان بدهند، سودشان بالا میرود و شاخص بهتری برای بورس به ارمغان میآورد. مشاور رئیسجمهور افزود: اما در این میان سوال پیش می آید که انگیزه آقای دهقان، وزیر دفاع و آقای ربیعی، وزیر کار چه بود؟
90 درصد پتروشیمیها برای این دو وزارتخانه و تحت مدیریت این دووزیر است. پس دوست دارند خوراک ارزان بگیرند.مگرچه کسی از پول مفت بدش میآید؟همه خوششان می آید.بنابراین آنهابا این انگیزه ها نامه را امضا کردند.ترکان درباره انگیزه وزیر صنعت از امضای این نامه نیزگفته است:وزیر صنعت قبلاًدرپتروشیمی بوده است ومثل من که قبلاً جاهایی بوده ام وهمیشه به آنجاهایی که بودهام، علاقه دارم، ایشان هم تعلق خاطر به پتروشیمیها داشتهاندودلشان میخواست که خوراک ارزانی گیر آنها بیاید. بنابراین همه این وزرا در این نامه به دنبال خوراک ارزان برای واحدهای پتروشیمی بودند و با این انگیزه نامه را امضا کردند.بعدهم همهشان پشیمان شدندچون به نظرم درخواست نابجایی داشتند.اوگفته است:ماباارزان فروشی گازمخالف هستیم.همین الان داریم گازراباقیمت 13 سنت ارزان می فروشیم چون قیمت جهانی گاز،سه برابراین مقداراست.مشاوررئیس جمهور تاکید کرد:این نامه نشانهای از اختلاف در تیم اقتصادی دولت را به همراه نداردو نباید نتیجه گرفت که کار این 4وزیردراصول اقتصادی دولت خللی ایجاد کرده است.
شكافي نيست
هرچندترکان دلایل نوشتن این نامه را کاملا شخصی می داندوسعی می کند از آن گذر کندوحتی اعلام می کند که هیچ شکافی در کابینه وجود ندارد اما سخنان وی و اشارات ترکان به ماجرای پتروشیمی چیزی بیش از نگارش یک نامه ساده را بیان می کند.کمی پس از نامه 4 وزیر بود که تصمیمات تازه ازسوی تیم اقتصادی دولت برای خروج از رکود ارائه شد و از همان ابتدا نیز بسیاری همین نامه را از موضوعات موثر در تدوین بسته اقتصادی جدید دانستندو یا درخوشبینانهترین حالت این نامه را در تسریع برنامه عبور از رکود موثر دانستند.همچنین نامه 4 وزیر منجر به انتقادات بسیار از سیاست های دولت تدبیرو امید شد و از سویی نظر بسیاری از کارشناسان بر این بود که این نامه نشان از شکاف های عمیق در تیم اقتصادی دولت داردو این شکاف ها در صورت عدم ترمیم می تواند به بحران های تازه منجر شودکه دامنه آن می تواند تا سیاست داخلی کشور نیز کشیده شود.حال اظهارنظر مشاور رئیس جمهور نه تنها کمکی به بازشدن گره نکرده است که شایدبتواند گره ای بر این معما بیفزاید. سوال همچنان این است که چگونه 4 وزیری که جلسات هفتگی بارئیس جمهور داشته اند ناچار شده اند دست به قلم شوند و چنین نامه ای بنویسند. آیا دلیل حقیقی آن است که می خواسته اند رئیس جمهور رااز وضعیت آگاه کنند یا اینکه آنها به دنبال توجه افکار عمومی بوده اند؟توجهی که شاید حتی بتوان آن رابه شهادت طلبیدن نیز دانست.
ترکان در این گفتوگو تلویحا مسائل شخصی خارج از وظایف را دلایل نگارش نامه ای دانسته است که برای روزها در صدر اخبار بود و همچنان نظرکارشناسان اقتصادی را به خود جلب کرده است.موضوعی چون خوراک ارزان برای پتروشیمی در حالی که در این میان امضای دو وزیر رفاه و دفاع نیز پای نامه دیده میشود چگونه می تواند دلیلی برای نگارش نامه ای با هشدارهای جدی اقتصادی به رئیس جمهور باشد.
ترکان می گوید که خوراک ارزان برای پتروشیمی سود آنان و شاخص بورسشان را افزایش می دهد و بخشی بزرگ از پتروشیمی زیر نظر دو وزارتخانه دیگری است که امضای وزیرشان زیر این نامه دیده می شود. نامه 4 وزیر که بسیاری آن را عامل اصلی بسته خروج از رکود می دانند با این گفت و گوی کوتاه ترکان وجه تازهای می یابد.مسئله تنها پتروشیمی و وضعیت 4 وزارتخانه بوده است؟ این همه در حالی است که علی طیب نیا نیز پیش از این گفته بود رئیس جمهور پس از این نامه به جد دستور داده است که بازار سرمایه در هیات دولت بررسی شود،هرچندسخنگوی دولت،در اولین اظهار نظر خود بعد از این نامه از لفظ تعجب می کنم استفاده کرده بود.نوبخت گفته بود این نامه باعث تعجب اش شده است.
تنشي سخت يا اختلاف نظر؟!
کمی بعدتراز این نامه نیز گفته شد به دستوررئیس جمهور جلساتی باحضور نوبخت،نیلی،سیف برای مهار تورم و مشکل رکودتشکیل شده است وبازبایدبه بسته مشهورخروج از رکود اشاره کنم که آن هم یکی ازاتفاقات پس از این نامه بود.سخنان دیروز ترکان اما اززنگ خطری تازه برای دولت تدبیر و امید را به صدا در می آورد. آیا حقیقتا در گروه اقتصادی دولت تنش و دو دستگی وجود دارد؟سوالاتی که پس از نامه 4 وزیر بی جواب مانده بود حال بار دیگر در حال سرباز کردن هستند.اقتصاد آرام از مهم ترین شاخص های توسعه سیاسی است و سیاست داخلی پس از سیاست خارجی موفق دولت منتظر است تا به توسعه ای که سزاوار آن است دست یابد. هیات دولت یکدست و بدون تنش شاید از مهم ترین ابزار برای رسیدن به این توسعه است همانگونه که تغییرات در راستای بهبود کابینه از اختیارات رئیس جمهور است.
179/