اقتصاد امروز ميراث دولت شماست
پارسا عليزاده در آخرين نمونه از اين چماق كوبي ها مهرداد بذر پاش، نماينده مردم تهران در مناظره اي تلويزيوني با مسعود پزشكيان با استناد به اين نامه گفت : «نامه 4 وزیر به رئیسجمهور نشان میدهد که از دی ماه یعنی چند روز پس از توافق ژنو، 180 هزار میلیارد تومان دارایی بورس ایران …
پارسا عليزاده
در آخرين نمونه از اين چماق كوبي ها مهرداد بذر پاش، نماينده مردم تهران در مناظره اي تلويزيوني با مسعود پزشكيان با استناد به اين نامه گفت : «نامه 4 وزیر به رئیسجمهور نشان میدهد که از دی ماه یعنی چند روز پس از توافق ژنو، 180 هزار میلیارد تومان دارایی بورس ایران از بین رفته است. یعنی دقیقا بعد از توافق ژنو. بعد از توافق وین 8 الی 9 هزار واحد شاخص بورس ایران پایین آمده است، معوقات بانکی 20 هزار میلیارد تومان اخیرا افزایش یافته، نرخ سود بانکی بالا رفته و موسسات و شرکتها نمیتوانند معوقات بانکی را بپردازند.قیمت جهانی آلومینیوم 15 درصد کاهش یافته، قیمت جهانی مس 51 درصد کاهش یافته ولی نرخ خودرو در ایران افزایش یافته است. عدهای برای پیش بردن اهداف سیاسی خود زندگی مردم را به موضوع تحریمها گره زدهاند، آیا مردم باید پاسخ گرانیها و افزایش قیمت خودرو و افزایش سود بانکی و افزایش معوقات بانکی را بدهند؟ درآمد نفتی ما طی دو سال اخیر از بین رفته است؛ وقتی ما در این زمینه صحبت میکنیم مرتب میگویند در گذشته قیمت نفت 100 دلار بوده است . آیا نمیتوانستید یک دیپلماسی خوب در حوزه انرژی انجام دهید تا درآمد نفتی ما کاهش نیابد؟!» .
به نظر مي رسد برخي نمايندگان همچنان به شدت دل در گروي دولت مهرورز دارند كه به هيچ روي حاضر نيستند كمي براي حرف هاي خود فكر كنند وعواملي را كه اقتصاد ايران را به اين روز انداخت، بررسي كنند . به گفته سعيد ليلاز:« جدا از نگاه متوسطي كه به لحاظ نگارش و از نظر علمي و آماري در آن وجود دارد، اين است كه آيا اين 4 عضو کابینه، وزير سفته بازان و صاحبان سهام در بورس تهران هستند يا وزير دفاع و پشتیبانی جمهوری اسلامی ایران؛ وزیر صنعت، معدن و تجارت جمهوری اسلامی ایران؛ وزیر امور اقتصاد و دارایی جمهوری اسلامی ایران و وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ملت ایران؟»
«اگر بنا بر اشاره و هشدار دادن به مسائل اقتصاد ایران باشد، بحران هاي بسيار عميق تری وجود دارد و از نظر علمي شروع اشاره به بحران از وضعیت بورس، اشتباه است. همین طور که از نظر علمي شروع به تحريک براي رونق اقتصادی هم غلط است. از وزرايي كه تجربيات غني در پيشبرد اقتصاد ايران دارند، بعيد است كه بخواهند ركود اقتصاد ایران را از بورس چاره كنند. این موضوع نشان می دهد که يك ضعف تحليلي و گمراهي علمي در فهم ماهيت بحران اقتصادي ايران وجود دارد.»
«لازم است ذکر کنم که حساب سهامداران بورس و رانت خواران صدها ميلياردي را از یکدیگر جدا می دانم اما اینطور به نظر می رسد که اين نامه فرياد بورژوازي رانتير و رانتخوار براي رسيدن به روزهاي خوش و روياهاي شيرین سال های ۸۴ تا ۹۲ است نه هشدار دلسوزانه ۴ وزير كابینه براي حل مسائل اقتصاد ایران.» با اين حال به نظر مي رسد بذر پاش وهمطيفان او چندان اعتنايي به نماينده تمام مردم بودن ندارند وبيشتر دل در گروي دولت قبلي دارند، دولتي كه بي ترديد با توجه به سياستهاي اشتباه اقتصادي اش، باعث بروز چنين روندي در اقتصاد ايران شده است .
در واقع ريشه بحران امروز را بايد در سياست هاي اقتصادي سال های ۸۴ تا ۹۲ جست وجو كرد .جايي كه گويا از ذهن آقاي بذر پاش خارج شده است واصلا توجهي به آن ندارند . بهنظر ميرسد بذرپاش و دوستانش فراموش كردهاندكه به دليل شدت تورم ،ركود وبروز پديده شوم ركود – تورم نه تنها قشر عظيمي از مردم به خصوص در دهكهاي پايين ومياني قدرت خريد خود را از دست دادند؛بلكه سرريز كردن دلارهاي نفتي به سمت واردات بي رويه ،موجبات زمين خوردن صنايع ايران را به سرعت فراهم كرد. البته جدا از تاييد يا تكذيب عملكرد اقتصادي دولت بايد به افرادي كه از اين نامه براي سركوب دولت استفاده مي كنند ياد آور شد دربازاري كه عمده سهامداران آن حقوقيهاي تحت سيطره شبه دولتي ها هستند ،بيشتر بايد به فكر توليدكنندگان بود . كساني كه نام نمايندگي ملت در خانه ملت را به دوش ميكشند و واقعا مي خواهند كه اقتصاد ايران دوباره احيا شود بايد بدانند كه «اگر بخواهیم مسائل اقتصاد کشور حل شود، راه حل آن در سياست هاي انبساطي پولي كه اين نامه به طور زيرپوستي به آن اشاره مي كند، نيست بلکه در افزايش سرمایه گذاري؛ احیای رشد بهره وری، احیای قدرت خريد به ویژه در طبقات پايين و فرودست جامعه و بهبود فضاي كسب و كار است. حل این موضوعات نیز در کوتاه مدت انجام نمی شود». هر چند كه به گفته پزشكيان « مسیری که از نظر اقتصادی طی میشود این طور نیست که با روی کار آمدن کسی تغییر کند، اثرات یک روند اشتباه اقتصادی چند سال بعد مشخص میشود، چند دولت کار میکنند ولی نتیجه آن در دولتهای بعدی روشن میشود. در کشور ما همه میخواهند تقصیر را گردن دیگری بیندازند ولی باید بدانیم بیکاری و گرانی را خود ما در کشور ایجاد کردهایم.»
با اين حال به نظر مي رسد كساني كه سعي درنافرجام كردن برجام داشتند،اكنون با به تير خوردن سنگ آنها با استناد به نامه 4 وزير سعي در زير سوال بردن تفكرات اقتصادي دولت دارند .دولتي كه وزرايش به جاي يافتن راهحل براي برونرفت بحران از مجموعه تحت مديريت خود،در اقدامي شبه پوپوليستي سعي در فرار رو به جلو دارند .
179/