حبس خانگي به جاي زندان براي مادران شيرده
نفيسه صباغي اين نشست كه به همت كانون شهروندي زنان و كميسيون حقوق بشر اسلامي انجام شده بود، به آسيبشناسي كودكاني كه والدين آنها در زندان بهسر ميبرند پرداخت. كودكاني كه برچسب خانواده زنداني به آنها زده شده و به نوعي از جامعه طرد شدهاند. در حاشيه اين نشست نمايشگاهي از نقاشي كودكان و نوجواناني …
نفيسه صباغي
اين نشست كه به همت كانون شهروندي زنان و كميسيون حقوق بشر اسلامي انجام شده بود، به آسيبشناسي كودكاني كه والدين آنها در زندان بهسر ميبرند پرداخت. كودكاني كه برچسب خانواده زنداني به آنها زده شده و به نوعي از جامعه طرد شدهاند.
در حاشيه اين نشست نمايشگاهي از نقاشي كودكان و نوجواناني كه مادر يا پدر آنها در زندان بهسر ميبرند برگزار شده بود. هرچند اين نمايشگاه بسيار ساده و مانند خود كودكان بيتكلف بود، اما نقاشيها حرفهاي بسياري براي گفتن داشتند.حرفهايي كه مدتهاي زيادي در سينه صاحب آن حبس شده و حالا در قالب نقاشي در معرض عموم گذاشته شده بودند. فضاي سالن نمايشگاه نيز متاثر از نقاشيهاي كودكان سرد و بيروح بود. در نگاه اول وجه مشترك تمام نقاشيها غمو اندوهي بود كه بيننده با تمام وجود آن را درك ميكرد و معلوم بود ذهن، احساسات، عواطف و تمام وجود كودك درگير مسائلي بوده كه به هيچعنوان با سنو سال وي تناسبي نداشته و او نتوانسته بود با آنها كنار بيايد.
در فاصلهاي قبل از شروع نشست، فرصتي يافتيم تا از اين نمايشگاه ديدن كنيم.آثار هنري كودكان خانوادههاي زنداني روي ديوارهاي سالن خودنمايي ميكردند. اكثر رنگهاي بهكار رفته در اين نقاشيها تيره بودند كه نشان از نوعي بههم ريختگي ذهن كودك داشت.
مادرم را با خود نبريد
غزاله 10 ساله گويا خاطره تلخ زماني را كه ماموران براي بردن مادرش آمده بودند را خوب به خاطر داشت، زيرا غزاله مادر خود را در حالي ترسيم كرده بود كه يك دستبند به دست وي و دستبند ديگر در دست مامور زني بود كه مادر را مشايعت ميكرد و غزاله نيز در حالي كه اشك ميريخت با دو دست خود و با تمام وجود مادر را ميكشيد و نميخواست مادرش را ببرند. نيما 9 ساله خودش را درحالي كشيده بود كه با تلفن با مادر زنداني خود صحبت ميكرد و با گريه از او ميپرسيد كي برميگردي، گويا نيما نميتوانست زنداني شدن مادر را درك كند و براي بازگشت وي به خانه بسيار بيتابي ميكرد. اما نقاشي شكيباي 9 ساله كه پدرش به جرم سياسي در زندان به سر ميبرد نيز حرفهاي بسياري براي گفتن داشت.گويا شكيبا صحنه ملاقات پدر را همواره در ذهن خود مرور كرده بود. زيرا او در اين اثر درست همان روزي را ترسيم كرده بود كه با مادرش به ملاقات پدر رفته بودند در حالي كه ميلههاي بلند زندان تا آسمان رفته بودند تا مانع رسيدن شكيبا به پدرش شوند. رقيه 17 ساله كه مادرش به جرم غيرسياسي و معاونت در قتل در زندان بود دو نقاشي به اين نمايشگاه اهدا كرده بود. رقيه در نقاشي اول پرندهها را درحالي تجسم كرده بود كه آزاد، شاد و سرحال روي درختان نشسته بودند. انگار مفهوم آزادي از ديد رقيه با شادي و سرزندگي عجين شده بود. در نقاشي دوم نيز رقيه دو پرنده را در حاليكه در قفس، افسرده و غمگين زنداني بودند، ترسيم كرده بود. گويا رقيه رهايي و آزادي را موهبتي ميدانست كه شايد بسياري از انسانها از آن غافل هستند و البته اين دختر 17 ساله معناي دربند بودن را به خوبي درك ميكرد.
جرم مادر تاثير در نگهداري كودك ندارد
در اين نشست سارا باقري، حقوقدان و وكيل دادگستري با اشاره به حقوق كودكان مادران دربند گفت: طبق آمار سازمان زندانها و اقدامات تربيتي حدود 5 درصد از زندانيان را زنان تشكيل ميدهند كه حدود 70 درصد آنها متاهل هستند. در آييننامه اجرايي سازمان زندانها و اقدامات تربيتي اين اختيار به مادران زنداني داده شده كه كودكانشان را تا دو سال نزد خود در زندان نگه دارند پس از آن نيز روساي زندان تصميم ميگيرند كه كودك را به خانواده ها يا به بهزيستي تحويل دهند.
اين حقوقدان با اشاره به اينكه جرم مادر تاثيري در نگهداري كودك خود ندارد، ادامه داد: البته زماني كه مادر به جرم كودكآزاري در زندان باشد صلاحيت نگهداري كودك خود را نداشته و كودك تحويل بهزيستي ميشود. باقري در ادامه در رابطه با زنان باردار و شيرده خاطرنشان كرد: رويكرد حقوق اسلامي در رابطه با زنان باردار و شيرده اين است كه اين زنان نبايد به زندان فرستاده شوند. در برخي از كشورها زنان باردار هنگام وضع حمل با غل و زنجير و با زندانبان مرد به بيمارستان فرستاده ميشوند كه اصلا اين روش خوبي نيست. تا آنجا كه ميشود بايد براي زنان باردار و مادران شيرده مجرم به جاي زندان از حبس خانگي استفاده كرد. همانطور كه يكي از قضات محترم خانم مجرمي كه مبتلا به بيماري سرطان بود حكم به حبس خانگي داد. اين وكيل دادگستري با اشاره به اينكه در برخي از كشورها مادر و كودك تازه به دنيا آمده در بندي جدا نگهداري ميشوند، اما در كشورما اينگونه نيست و در اكثر زندانها مادر و كودك به همراه ساير مجرمان ديگر نگهداري ميشوند، توضيح داد: البته ناگفته نماند در زندانهاي زنجان كودكي در زندان نگهداري نميشود بلكه يا به خانواده سپرده ميشود يا اينكه كودك تحويل بهزيستي ميشود. باقري در رابطه با ايجاد مهدكودك در زندان نيز خاطر نشان كرد:در برخي از زندانهاي كشور كودكان در ساعات اداري در مهد كودك نگهداري ميشوند و پس از ساعت اداري به مادر تحويل داده ميشود. البته پيشنهاد بنده اين است كه اين مهدكودكها بايد خارج از محيط زندانها باشد و همچنين پس از ساعت اداري مادران به اين مهدكودكها فرستاده شوند تا كودك در محيط زندان قرار نگيرد. باقری همچنین خاطرنشان كرد: باید برنامه های مشترکی برای برقراری و پایداری رابطه مادر و فرزند برگزار شود. براي مثال در برخي از کشورها امکان ملاقات از طریق برنامه اسکایپ برای کودکان در نظر گرفته شده است یا اینکه برنامه قصه خوانی از طریق ضبط صوت برای کودکان گذاشته می شود. ما امیدواریم كه برخی سازمان های غیردولتی این اقدامات را در زندانها انجام دهند.
وي در خاتمه يادآور شد: مهمترين نكته اين است كه بايد هرچه سريعتر اين كودكان تحت پوشش بيمه قرار گيرند. به دليل اينكه اين كودكان در مكان پرخطري نگهداري ميشوند و ممكن است سلامت آنها تهديد شود.
بيتوجهي به مشكلات كودكان
عزیزپناه، رئیس انجمن حمایت از حقوق کودکان نیز در ادامه برنامه به عنوان سخنران با گلایه از اینکه برخی بحث ها پیرامون کودکان دچار بیتوجهی در جامعه میشود، گفت: یکی از معايب بزرگ جامعه ما اين است كه زياد با دقت مسائل مربوط به کودکان دنبال نميشود و آسیبها شناسایی نمیشوند. از جمله این غفلت ها هم مربوط به مادران زندانی و کودکان آنهاست. وي ادامه داد: باید مرور کنیم که اصولا چرا این اتفاقات در حوزه کودکان و زنان می افتد و نگاه به اینکه چه چیزی زنان را در زندان نگه می دارد و کودکان هم به اجبار این فضا را تحمل می کنند. عزیز پناه خاطرنشان كرد: تناسب جامعه ما به هم خورده است و وقتی تناسب به هم می خورد یعنی جامعه بنیه خود را برای پیشبرد اهداف اجتماعی از دست می دهد. تا چهار دهه پیش ما 30 درصد جامعه شهری داشتيم اما در یک حرکت عجیب این حرکت معکوس شده است آمارها متناقض است اما 20 میلیون نفر ما حاشیهنشین داریم و همه مختصات حاشیهنشین را به معنای محرومیت از زیر ساختها مانند، عدم دسترسی به آب مناسب، فضای آموزشی و سرپناه می دانند. میزان بیسوادی مطلق و نسبی هم با ارقام نجومی رو به روست. وي ادامه داد: ورود زنان به حوزه اقتصادي به دليل حمايت مالي خانواده بدون اينكه به اين حوزه وارد باشند نيز يكي ديگر از عوامل افزايش زنان زنداني است. رئیس انجمن حمایت از حقوق کودکان تصريح كرد: عدم دسترسي به اطلاعات، ازدواجهای زودرس و آمار بالاي اعتیاد متاسفانه در زنان عوامل ورود زنان به زندان است.
مزايا و معايب نگهداري كودك در زندان كنار مادر
عزيزپناه در ادامه در رابطه با نگهداري كودكان در كنار مادر زنداني خاطرنشان كرد: برخي مخالف نگهداري كودكان در زندان كنار مادر هستند از جمله اینکه بهداشت مناسب برای کودکان وجود ندارد. در واقع این فضا برای سلامتی آسیب زاست. از لحاظ دسترسی به آفتاب و نور هم ایرادات جدی وارد است. آن چیزی که نهادهای حقوق کودک توجه دارند بیشتر تعاملات اجتماعی کودکان است چون كودك باید در جمع همسالان و خانواده ها باشد. آنها باید بتوانند با همسالان خود اجتماعی شدن را تنظیم کنند همچنين گروهی نيز پا فشاری میکنند که مادر بیشترین نیاز کودک است و حتما این تعاملات باید با مادر انجام شود. اگر کودکان از دیدار مادران محروم باشند، اثرات سویی خواهد داشت و تا بزرگسالی هم با آنها خواهد بود. وي يادآور شد: اگر نهادهای رسمی مشارکت بخش جامعه مدنی را میپذیرفتند، بخشی از مشکل حل میشد اما در حال حاضر فضا برای نهادهای مدنی بسته است. از دستگاه قضا تقاضا داريم در مورد كودكان زندانيان دقت بيشتري به خرج دهد.
به اين كودكان برچسب نزنيم
در خاتمه بايد گفت كودكان زنداني توسط ما و جامعه برچسب خانواده زنداني بودن خورده و به حاشيه كشيده شدهاند. نبايد فراموش كنيم خانوادههاي زندانيان نيز جزئي از اجتماع ما هستند حال اگر به دلايلي پدر يا مادر خانواده جرمي مرتكب شده باشند نبايد اين جرم را به كل خانواده تسري دهيم. بايد بدانيم اين كودكان شاهد و ناظر رفتار امروز ما و جامعه هستند و شايد فردا بخواهند از رفتارهاي ما انتقام بگيرند. اقدامات و عكسالعملهاي درست ما ممكن است مانع مجرم شدن اين كودكان شود. پس با عدم تبعيض ميان اين كودكان با كودكان ديگر هم آرامشي به خانوادههاي زندانيان هديه كنيم هم اينكه مانع شويم تفكرات منفي باعث آسيب به ذهن اين كودكان و در نتيجه مجرم شدن آنها شود.
179/