تهديدهاي قبل از يكشنبه
داوود حشمتي/ روزنامه نگار اين رويارويي كمكم وارد فازهاي جديد نيز خواهد شد، كه يكي از آنها تهديد نمايندگان موافق برجام، به ردصلاحيت از سوي شوراي نگهبان براي انتخابات دور بعد است. روز يكشنبه (19مهر) قرار است طرح برجام در مجلس بررسي شود. دلواپسان داخلي كه شكستهايشان از خرداد ٩٢ آغاز شده، همچنان ادامه دارد. …
داوود حشمتي/ روزنامه نگار
اين رويارويي كمكم وارد فازهاي جديد نيز خواهد شد، كه يكي از آنها تهديد نمايندگان موافق برجام، به ردصلاحيت از سوي شوراي نگهبان براي انتخابات دور بعد است. روز يكشنبه (19مهر) قرار است طرح برجام در مجلس بررسي شود. دلواپسان داخلي كه شكستهايشان از خرداد ٩٢ آغاز شده، همچنان ادامه دارد. آنها كه انتخابات را به دو قطبي «مقاومت – سازش» تبديل كردند، ارزيابي درستي از جامعه ايران نداشتند. بعدها نيز اصولگرايان معتدل به اين موضوع اشاره كردند كه ساخت همين دو قطبي باعث پيروزي حسن روحاني شد. اين روند در حصول توافق ژنو، توافق سياسي لوزان و در نهايت توافق وين ادامه داشت. آنها با تمام توان تلاش كردند تا جلوي اين اتفاق گرفته شود، اما آنچه رقم خورد برخلاف نظرشان بود. در نهايت آنها از ايران چشم به كنگره آمريكا دوختند تا از كوره لابي صهيونيستي آيپك آبي، برايشان گرم شود. اما رد شدن برجام از سد كنگره اميدهاي بسياري را در آنها به يأس تبديل كرد. درست چند روز پيش از آنكه برجام به كنگره آمريكا برود، حميد بعيدي نژاد در صفحه ايسنتاگرامش از يك شيوه عجيب در كنگره آمريكا نام برد كه تاكنون در ايران به گوش كمتر كسي رسيده بود. او از يك ابزار قانوني به نام «فيليباستر» ياد كرد كه ميتواند مانع از رايگيري ودر نهايت رد شدن برجام از سد سنا شود و ديديم كه اين اتفاق افتاد. ماجرا هرچقدر جلوتر مي رود مشخص ميشود ظريف و تيم مذاكره كننده قدمها را پيشاپيش و با دقت طرحريزي كرده و مشغول اجراي آن هستند. از همين رو ميتوان به روشني ديد كه تلاشهاي دلواپسان وطني نتيجهاي جز تشنج در فضاي كشور نخواهد داشت. اين درحالي است كه مهمترين توصيه رهبري در مورد مذاكرات اين بود كه نبايد اين مسئله باعث ايجاد دودستگي در ميان مردم ايران شود.
(عيدفطر ٩٤) همچنين ديديم كه در جريان اخير تحصن برخي افراد كه تلاش داشتند بهارستان را به ميدان التحرير تبديل كنند و در مقابل مجلس چادر زدند، در نهايت با دستوري صريح و در تماس تلفني از سوي دفتر رهبري جمع شد، چرا كه در طرف مقابل هم تعداد بسيار زيادي مشتاق شدند تا در حمايت از توافق به خيابان بيايند. عمارلو، طلبه متحصن صوت پيام دفتر به برچيده شدن تحصن را در ميان متحصنين پخش كرد. نكته مهم همينجا رقم خورده و جلو ميرود. آنها كه آنجا بودند با اجبار و اصرار اين پيام را پذيرفتند و حاضر به رها كردن تحصن نبودند.
رساييها هم كه به ميان اين جماعت رفته بودند، در مقابل اين دستور هيچ واكنشي نشان نداده و از آن ابراز پشيماني نميكنند. همچنان كه پيشتر هم در مورد اشغال و تخريب سفارت انگليس و تحميل هزينههاي گزاف به ملت ايران عذرخواهي نكردند. حالا دلواپسان به آخرين ايستگاه رسيدهاند. برجام قرار است در مجلس بررسي شود. رئيس كميسيون امنيت ملي كه در بيانيهاي به همراه چهار تن ديگر اعلام كرده بود اين گزارش در جايي غير از كميسيون برجام تهيه شده حالا گفته: «با گزارش بد کمیسیون برجام، ضربه بدی به کشور زدند». (ايسنا 17/7/94) دلواپسان در مرحله سختي قرار گرفتهاند كه حس ميكنند قافله سياست را باختهاند. تلاش آنها هيچ نتيجهاي نداده و عصبانيت آنها مشهود است. زاكاني در همين رابطه تهديد كرده بود: «اگربخواهند دیکتاتوری راه بیندازند، پیراهنم را در می آورم و این رادر خیابان به مردم خواهم گفت.»(ايسنا 15/7/94) كافي است تصور كنيد اين حرف را يكي از اصلاحطلبان برزبان آورده بود و چه اتفاقي به دنبال داشت. آنها كه ميدانند قافله سياست و نمايندگي را باختهاند حالا حتي دست به تهديد ميزنند. طبق گزارشات نمايندگان، دلواپسان قصد دارند روز يكشنبه با آبستراكسيون مانع از تصويب طرح مجلس شوند. اين يعني «خروج»، براي قرار گرفتن در مقابل تصميمي كه تمامي شواهد نشان ميدهد، كليت نظام از آن دفاع ميكند. اما مهمتر از آن اينكه يكي از نمايندگان مخالف برجام دست به تهديد علني يكي ديگر از نمايندگان زده است. پيرموذن ضمن تاييد خبر قرار و مدار دلواپسان براي اجراي آبستراكسيون كه اصليترين اعضاي آنها رسايي و نبويان هستند، گفته: «یکی از اعضای کمیسیون ویژه بررسی برجام به من این خبر را گفت. حتی یکی از همین آقایان عضو کمیسیون ویژه بررسی برجام به من گفت حالا که این طور از برجام حمایت میکنی، برای رد صلاحیت تو در شورای نگهبان اقدام و تلاش می کنم. آنها از هر اقدام برای ترساندن طرف مقابل و به سرانجام نرساندن برجام بهره می گیرند.» بدون شك ورود آنها به فاز تهديد «خروج» از مجلس كه ميتوان آن را«خروج» از دايره ولايتمداري و ايجاد شكاف و انشقاق ميان مردم تعبير كرد، ميتواند نشان دهد كه تا چه اندازه در شرايط سخت قرار گرفتهاند. اما سوال اين است كه اين افراد با كدام پشتوانه «عملياتي» نمايندگان را تهديد به ردصلاحيت در انتخابات بعد ميكنند؟ آيا اين را نميتوان ادعاي اعمال نفوذ بر شوراي نگهبان قلمداد كرد؟
179/