ماله کشی دولت پاکستان روی فاجعه منا
روزنامه نیویورک تایمز آمریکا با انتشار گزارشی درباره قربانیان پاکستانی حادثه منا نوشت دولت اسلام آباد به دلیل رابطه خاص و نزدیکی که با دولت سعودی دارد انتقادها از عربستان را به دلیل فاجعه منا محدود کرده است و اجازه انتقاد از آل سعود را در رسانه ها نمی دهد. گفتنی است پیشتر اتحادیه های …
روزنامه نیویورک تایمز آمریکا با انتشار گزارشی درباره قربانیان پاکستانی حادثه منا نوشت دولت اسلام آباد به دلیل رابطه خاص و نزدیکی که با دولت سعودی دارد انتقادها از عربستان را به دلیل فاجعه منا محدود کرده است و اجازه انتقاد از آل سعود را در رسانه ها نمی دهد.
گفتنی است پیشتر اتحادیه های رسانه های دیجیتال پاکستان به سایت ها ، خبرگزاری ها و تلویزیون های این کشور اخطار داده است به بهانه فاجعه منا حق انتقاد از دولت عربستان سعودی را ندارند.
از زمان وقوع فاجعه منا موجی از انتقاد از شیوه مدیریت دولت سعودی بر مناسک حج در شبکه های اجتماعی و رسانه های پاکستان و در محافل عمومی و خصوصی میان مردم این کشور به راه افتاده است، به نحوی که جمعه گذشته سفیر عربستان در اسلام آباد مجبور به واکنش شد و از رواج ” شایعات مخرب” علیه دولت سعودی در پاکستان انتقاد کرد.
“عبدالله الزهرانی”سفیر سعودی ها در پاکستان همچنان در مصاحبه ای با روزنامه پاکستانی “نوای وقت” با انتقاد از جو ایجاد شده علیه دولت سعودی در پاکستان پس از فاجعه منا گفت: رسانه های پاکستانی این موضوع را بزرگنمایی می کنند.
او با وعده تکمیل شدن نتایج تحقیقات دولت عربستان درباره این حادثه ، گفت نباید پیش از مشخص شدن علت این حادثه درباره آن پیشداوری کرد.
دولت اسلام آباد که روابط نزدیکی با عربستان دارد و شخص نواز شریف نخست وزیر پاکستان تاکنون درباره فاجعه منا سکوت کرده است و علی رغم مفقود شدن صدها پاکستانی در فاجعه منا اعلام کرده اند منتظر تحقیقات سعودی ها می مانند و به دولت عربستان اعتماد دارند.
با این حال مجلس سنای پاکستان به این موضوع ورود کرده است و عصر دیروز با تشکیل جلسه ای به سوء مدیریت دولت سعودی در برگزاری مناسک حج انتقاد کرده است. سنای پاکستان همچنین به ضعف عملکرد دولت اسلام آباد در زمینه ارایه آمار صحیح از قربانیان و مصدومان و مفقودان پاکستانی این فاجعه انتقاد کرده است.
رسانه ها و بسیاری از خانواده های پاکستانی که عزیران خود را در این حادثه از دست داده اند و تا کنون خبری از سرنوشت اعضای خانواده شان به دست نیامده است ، دولت پاکستان را متهم به پنهانکاری و عدم ارایه آمار صحیح از میزان دقیق قربانیان و یا مفقودان پاکستانی می کنند.
بر اساس آمارهای رسمی اعلام شده از سوی دولت پاکستان تا کنون مرگ 76 شهروند پاکستانی و مفقودی 60 تن دیگر به تایید رسیده است، اما گزارش های برخی رسانه های پاکستانی تاکید دارد آمار واقعی قربانیان پاکستانی بیش از این رقم است و این در حالی است که بر مبنای ادعای این رسانه ها از سرنوشت 300 حاجی پاکستانی نیز اطلاعی در دست نیست.
دولت پاکستان بلافاصله پس از وقوع فاجعه منا در همان روزهای نخست اعلام کردند تعداد شهروندان پاکستانی قربانی شده زیاد نیست. دولت اسلام آباد نخست اعلام کرد 10 شهروند پاکستانی در فاجعه منا کشته شده است و 300 نفر نیز مفقود شده اند. از آن زمان تا کنون دولت اسلام آباد با احتیاط بسیار ، آمار قربانیان و مفقودان را اعلام کرده است به نحوی که این ملاحظه کاری و حمایت از دولت سعودی از سوی مقامات پاکستانی با انتقاد افکار عمومی این کشور مواجه شده است.
دولت پاکستان ابتدا آمار 300 مفقودی را اعلام کرده است در حالی که در آخرین آمار اعلام شده رسمی دولت پاکستان – در دوشنبه هفته جاری- تعداد کل قربانیان و مفقودان به 136 نفر کاهش پیدا کرده است.
برخی رسانه ها و نمایندگان مردم پاکستان در مجلس با انتقاد از این رویکرد دولت پاکستان می گویند ، دولت اسلام آباد امنیت و سلامت شهروندان خود را با ملاحظه کاری عدم انتقاد از آل سعود معامله کرده است.
رونامه محافظه کار و انگلیسی زبان “نیشن ” چاپ لاهور پاکستان اخیرا در سرمقاله خود با انتقاد شدید از رویکرد دولت نواز شریف در “ماله کشی ” روی سوء مدیریت دولت سعودی نوشت: “دولت پاکستان به جای بازخواست دولت سعودی بابت بلاتکلیفی بسیاری از زائران پاکستانی مشغول توجیه خطاهای دولت سعودی است . در حج امسال دولت پاسلام آباد نشان داد نسبت به امنیت و حقوق زائران خود بی تفاوت است.”
176/