چراغ سبز اعضای کنگره به توافق هسته‌ای

به نوشته روزنامه لس‌آنجلس تایمز، رای‌گیری ماه آینده کنگره آمریکا درباره توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 یکی از چالش‌های پیش‌روی این توافق تاریخی است که می‌تواند به جاه‌طلبانه‌ترین تلاش باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا در عرصه سیاست خارجی آسیب بزند. کنگره آمریکا قرار است اواسط ماه سپتامبر پس از رای‌گیری خود توافق هسته‌ای را تایید …

به نوشته روزنامه لس‌آنجلس تایمز، رای‌گیری ماه آینده کنگره آمریکا درباره توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 یکی از چالش‌های پیش‌روی این توافق تاریخی است که می‌تواند به جاه‌طلبانه‌ترین تلاش باراک اوباما، رییس‌جمهور آمریکا در عرصه سیاست خارجی آسیب بزند.

کنگره آمریکا قرار است اواسط ماه سپتامبر پس از رای‌گیری خود توافق هسته‌ای را تایید یا رد کند.

رییس‌جمهور آمریکا هشدار داده است که در صورت مخالفت کنگره آن را وتو خواهد کرد که در این صورت قانونگذاران برای خنثی کردن وتوی رییس‌جمهور به دو سوم آراء نیاز خواهند داشت.

این توافق که شورای امنیت سازمان ملل نیز با تصویب قطعنامه‌ای آن را مورد تایید قرار داده است موجب محدود شدن فعالیت‌های هسته‌ای ایران در ازای لغو تحریم‌های این کشور می‌شود. در نتیجه لغو این تحریم ایران به سرمایه بلوکه شده خود در کشورهای خارجی نیز دست خواهد یافت.

حامیان اوباما توافق هسته‌ای را یک دستاورد در عرصه سیاست خارجی و یکی از مهم‌ترین موفقیت‌های دیپلماتیک در دهه‌های اخیر می‌دانند. اما منتقدان می‌گویند که توافق هسته‌ای با لغو تحریم‌ها سریعا برای دولت ایران منافعی را در پی خواهد داشت و به این کشور اجازه می‌دهد که تنها پس از 10 تا 15 سال اورانیوم را در سطوح بالا غنی‌سازی کند.

به نوشته لس‌آنجلس تایمز، هنوز مشخص نیست که مخالفان این توافق در مجلس سنا 60 رای لازم برای نابود کردن آن را اختیار داشته باشند. حتی اگر چنین اتفاقی هم بیفتد کاخ سفید اطمینان دارد که این مخالفان قادر نیستند دو سوم اکثریت کنگره برای غلبه بر وتوی اوباما را به دست آورند.

برخی مقامات ارشد کنگره که مخالف توافق هستند به طور خصوصی گفته‌اند که ممکن است کوتاه بیایند و در نتیجه توافق هسته‌ای نجات یابد، در حقیقت به کاخ سفید چراغ سبز نشان داده‌اند تا اجرای توافق در ماه‌های آینده آغاز شود. اگرچه مخالفان این شکست را هم به عنوان پیروزی تلقی خواهند کرد. آن‌ها می‌گویند که حتی اگر مخالفت کنگره به شکست بینجامد و به نتیجه هم نرسد باز هم نشان دهنده ضعف رییس‌جمهور است و موفقیت توافق را کم اهمیت جلوه خواهد داد.

این در حالی است هری رید، رهبر اقلیت مجلس سنا روز یک‌شنبه حمایت خود را از توافق اعلام کرد. وی بیست و هفتمین دموکراتی است که در سنا از توافق هسته‌ای پشتیبانی می‌کند. تنها دو سناتور دموکرات تاکنون به طور رسمی با توافق مخالف کرده‌اند. جمهوری‌خواهان برای خنثی کردن وتوی رییس‌جمهور به 13 رای دموکرات‌ها در سنا نیاز دارند.

هم‌چنین مقامات دولتی می‌گویند که رییس‌جمهور بعدی آمریکا که کار رسمی خود را تا سال 2017 آغاز نخواهد کرد احتمالا پای توافق می‌ایستد چون اگر دولت جدید بخواهد کاری غیر از این انجام دهد با تهدید سرزنش جامعه بین‌الملل برای نابودی توافق مواجه خواهد شد به علاوه بر این که ایران غنی‌سازی اورانیوم خود را افزایش خواهد داد.

لس‌آنجلس تایمز در ادامه گزارش خود با اشاره به این که توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 احتمالا در طول زمان با چالش‌هایی روبه‌رو است، نوشت: بنابراین اجرای توافق می‌تواند به یک موضوع هیجان‌انگیز همیشگی تبدیل شود.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا