نکاتی درباره آنتی بیوتیک ها
یک داروساز با اشاره به تبعات منفی مصرف بدون تجویز آنتیبیوتیکها، بر لزوم مصرف این داروها تنها به تشخیص و دستور پزشک معالج تاکید کرد. دکتر فرخ رامش با اشاره به تبعات منفی مصرف بدون تجویز آنتی بیوتیکها اظهار کرد: عامل اصلی بسیاری از عفونت ها از جمله عفونتهای تنفسی که از شایعترین عفونت ها …
یک داروساز با اشاره به تبعات منفی مصرف بدون تجویز آنتیبیوتیکها، بر لزوم مصرف این داروها تنها به تشخیص و دستور پزشک معالج تاکید کرد.
دکتر فرخ رامش با اشاره به تبعات منفی مصرف بدون تجویز آنتی بیوتیکها اظهار کرد: عامل اصلی بسیاری از عفونت ها از جمله عفونتهای تنفسی که از شایعترین عفونت ها هستند، ویروسی است و از آنجا که آنتی بیوتیکها روی ویروسهای بیماریزا تاثیری ندارند، استفاده از آنها در عفونت های ویروسی نه تنها سودمند نیست بلکه میتواند آسیب رسان هم باشد.
وی افزود: آنتی بیوتیک، دارویی است که تنها بر روی باکتریها موثر است و ضرورت استفاده از این داروها تنها پس از انجام معاینات لازم و توسط پزشک باید تشخیص داده شود.
این داروسازی عنوان کرد: انواع مختلف عفونت های باکتریایی وجود دارد و انتخاب آنتی بیوتیک موثر از میان انواع موجود آن نیز باید با نظر پزشک انجام شود.
رامش ادامه داد: مهمترین مشکلی که مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک میتواند ایجاد کند، مقاومت میکروبی است. مقاومت به آنتی بیوتیکها به معنای کاهش و یا از بین رفتن اثر درمانی آنتی بیوتیکها بر روی باکتریهای بیماریزا است. مقاومت به آنتی بیوتیک زمانی ایجاد می شود که باکتری به گونه ای تغییر کند که اثر دارو بر روی باکتری کم شده یا کاملا از بین برود.
وی گفت: وقتی آنتی بیوتیک در موقع لزوم استفاده نشود و باکتریهای بیماریزا در طولانیمدت با آن تماس داشته باشند، به تدریج باکتریهایی ایجاد میشوند که نسبت به این داروها مقاومت پیدا کرده و این توانایی را نسل به نسل منتقل میکنند؛ بنابراین به مرور زمان با باکتریهایی مواجه میشویم که نمیتوان با آنها مبارزه کرد.
این داروساز عنوان کرد: مصرف خودسرانه آنتی بیوتیکها می تواند عوارضی را برای فرد ایجاد کند. همچنین باید به موارد منع مصرف و یا تداخلات دارویی در مصرف آنتیبیوتیکها توجه کرد و نیز آنتیبیوتیکها در برخی زمانهای فیزیولوژیکی خاص مانند بارداری و شیردهی قابل استفاده نیستند. با توجه به این موارد، توصیه میشود که آنتیبیوتیکها تنها با مشاوره پزشک مصرف شوند.
رامش افزود: مصرف نابجای داروها موجب هدر رفتن منابع دارویی میشود و سرمایهای را که میتوان در قسمتهای دیگر هزینه کرد و با آن، جان بسیاری از افراد را نجات داد، از بین میرود.
وی با تاکید بر این که نباید آنتی بیوتیکها را برای مصارف بعدی نگهداشت، گفت: گاهی پزشک، دارویی را برای بیمار مینویسد اما وی به محض برطرف شدن علایم ظاهری بیماری، مصرف دارو را قطع میکند که این مورد میتواند مشکلاتی را برای بیمار ایجاد کند. همچنین برخی بیماران با توجه به تشابه ظاهری علایم بیماری، داروی خود را به دیگری پیشنهاد می کنند، در این موارد باید در نظر داشت که علایم به ظاهر یکسان از نظر بیمار، میتواند تفسیر کاملا متفاوتی از نظر پزشک داشته باشد و بدین دلیل هرگز نباید داروی خود را به بیمار دیگری توصیه کنید.
منبع: روابط عمومی معاونت غذا و داروی اهواز