صنعت خودروسازی کشور گرفتار رکود
براساس جدیدترین اخبار بازار ظاهرا برخی خودرو های داخلی افت قیمتی از پانصدهزار تا یک میلیون و پانصد هزار تومان داشته ، اما این کاهش قیمت ها و از سوی دیگر رکودی که بر بازار سایه افکنده حاشیه ها و جنجال های زیادی را در پی داشته است. برخی می گویند افت نسبی و البته …
براساس جدیدترین اخبار بازار ظاهرا برخی خودرو های داخلی افت قیمتی از پانصدهزار تا یک میلیون و پانصد هزار تومان داشته ، اما این کاهش قیمت ها و از سوی دیگر رکودی که بر بازار سایه افکنده حاشیه ها و جنجال های زیادی را
در پی داشته است. برخی می گویند افت نسبی و البته کمرنگ قیمت برخی خودروها ناشی از به راه افتادن کمپین هایی در شبکه های اجتماعی علیه خودروسازان داخلی است و این موج اعتراضی مدیران را وادار به کاهش چشمگیر قیمت ها در آینده خواهد کرد و از سوی دیگر خودروسازان نیز می گویند قیمت ها تحت تاثیر چنین موج هایی تغییر نخواهد کرد و تابع
فرمول های خاصی است که بر اساس آن حتی احتمال گران تر شدن نیز در آینده قوی است. در این بین نمایندگان
مجلس بر این باورند که از رهگذر برخی مسائل صنعت خودروسازی کشور به نقطه ای رسیده که دیگر توانی برای رقابت، ارتقاء کیفیت و کاهش قیمت ندارد و باید برای جلوگیری از بروز بحران های عمیق در این صنعت هر چه سریع تر چاره اندیشی شود.
مدیران غیر متخصص
ریشه تمام مشکلات صنعت خودرو
موید حسینی صدر ، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در گفتگو با آفتاب یزد با اشاره به شکل گیری موج اعتراضی علیه خودروهای داخلی در فضاهای اجتماعی گفت: به راه افتادن چنین کمپین هایی حاکی از اوج نارضایتی مردم از وضعیت صنعت خودروی داخلی است و به نظر می رسد اگر توقعات و خواسته های معترضان برآورده نشود، اوضاع شرکت های خودرو سازی بسیار وخیم شود که مسئولان باید از بروز چنین اتفاقی جلوگیری کنند.
وی مشکل اصلی خودروسازی کشور را معضل ضعف های مدیریتی عنوان کرد و افزود: مدیران و اعضای هیئت مدیره غیر متخصص، عامل اصلی ایجاد تمام کاستی ها و مشکلات خودروسازی هستند. این افراد هیچ تخصصی در زمینه خودروسازی ندارند و صرفا بر مبنای برخی مسائل منفعت طلبانه مدیریت این صنعت را به دست گرفته اند.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه اعتراضات و انتقادات مردم به حق است، گفت: مسئولان باید تدابیری را اتخاذ کنند تا با جلب رضایت مردم، زمینه این اعتراضات گسترده تر نشود چرا که با ادامه نخریدن خودروی داخلی این صنعت نابود می شود.وی ادامه داد: صنعت خودروسازی کشور، بیمار است و سریعا باید فکری به حال آن کرد و اولین قدم هم برای بهتر کردن بخش مذکور این است که بسترها برای اداره آن به صورت غیر سیاسی فراهم شود.
حسینی صدر با بیان اینکه افراد متخصص، دلسوز و توانمند در هیئت مدیره شرکت های خودروسازی داخلی حضور ندارند، خاطرنشان کرد: در حال حاضر افرادی که تخصص لازم در زمینه حل مشکلات فعلی را دارند و می تواند برنامه های موثری را ارائه دهند در چرخه تصمیم گیری حضور ندارند و در مقابل افرادی سیاسی، سکان هدایت را به دست گرفته اند و مدیریت افراد مذکور هم در حدی است که فقط جلوی تعطیلی و ورشکست شدن را بگیرند، نه اینکه بهبودی در اوضاع ایجاد کنند.
وی با بیان اینکه اعضای هیئت مدیره، مغز سیاست گذاری یک کارخانه محسوب می شوند، توضیح داد: از مسئولان دولت یازدهم تقاضا دارم که شرایطی فراهم کنند تامدیریت ها به سمت تخصصی شدن پیش رود و افراد متخصص وارد این صنعت شوند چرا که فقط چنین افرادی با نوع تفکرات و دستورالعمل های خود می توانند کاهش هزینه های تولید و بهبود کیفیت و در نهایت تعدیل قیمت ها را رقم بزنند. این نماینده مجلس با بیان اینکه افراد اهل فن و کسانی که دغدغه رضایت مردم را دارند توان حل مشکلات صنعت خودرو را دارند ، اضافه کرد: در کشور ما انرژی، مالیات تولید، مواد اولیه و نیروی کار ارزان وجود دارد، اما در کمال تعجب شاهد هستیم قیمت تمام شده در برخی کالاها بالاتر از حد انتظار است و این مسئله ناشی ار همان سوء مدیریت ها است.
کاهش قیمت خودرو
فقط در فضای رقابتی اتفاق می افتد
در همین حال عضو دیگر کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه شورای رقابت باید از زنجیره
قیمت گذاری خودرو خارج شود به آفتاب یزد، گفت: یکی از مشکلات صنعت خودرو این است که مرجع نهایی
تعیین قیمت، شورای رقابت است، در حالی که خودروی کشور باید از این سیطره خارج شود و قیمت گذاری به حاشیه بازار بیاید و می توان گفت فقط در این صورت است که متقاضیان می توانند با خریدن و یا نخریدن در قیمت ها تغییر ایجاد کنند.
محمد بیاتیان با تاکید براینکه فقط در فضای رقابتی قیمت ها دستخوش تغییر می شوند ، توضیح داد: تا زمانی که قیمت گذاری خودرو در اختیار شورای رقابت است، نمی توان انتظار داشت قیمت ها به صورت چشمگیری کاهش یابد.
وی با بیان اینکه در کمپین های تحریم خودروهای داخلی برخی اعتراض دارند که قیمت نهایی خودروها با هزینه تولید آنها اختلاف زیادی دارد، گفت: با توجه به مشکلات تحریم ها و افزایش نرخ ارز نمی توان ادعا کرد که اختلاف فاحشی بین هزینه های تولید و قیمت نهایی محصولات وجود دارد و این ادعا خیلی قابل قبول نیست . بیاتیان با بیان اینکه حضور خودروسازان خارجی و مشارکت آنها با شرکت های داخلی می تواند افزایش رقابت و تعدیل قیمت ها را ایجاد کند، گفت: نباید فراموش کنیم که هزاران نفر به صورت مستقیم و غیر مستقیم از محل تولید خودرو در کشور امرار معاش می کنند بنابراین هر مشکلی که باعث خدشه دار شدن روند تولید خودرو شود باعث زیان رساندن به قشر چشمگیری از جامعه کارگری می شود که این مسئله بسیار نگران کننده است.
این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه فضای خودروسازی کشور متاثر از تصمیمات سیاسی و غیر کارشناسی است، خاطرنشان کرد: به دلیل برخی سوء مدیریت ها هزینه تمام شده تولید خودرو بالا رفته است. به عنوان مثال برای تولید برخی خودروها، قطعات مربوطه در یک شهر تولید می شود و ساخت بخش دیگری از همان قطعات در شهر دیگری تکمیل می شود و بعد همان قطعه به شرکت خودروسازی منتقل می شود. همین هزینه حمل حدود پنجاه تا شصت درصد به هزینه قطعه اضافه می کند، این افرایش هزینه هم به مردم تحمیل می شود. در حالیکه همه نیازهای یک شرکت خودروسازی باید در یک محل تامین شود البته به جز موارد خاص مثل تمامی مواد اولیه که نیاز به خرید آن از شهرهای دیگر است. این چرخه که به افزایش هزینه قطعات منتهی می شود همان مدیریت ناکارآمد است.
وی با تاکید بر اینکه مدیران و اعضای هیئت مدیره باید تصمیم بگیرند که تحولی در این صنعت ایجاد کنند، گفت: با این روال شرکت ها دیگر نمی تواند ادامه دهند چرا که رکودی طولانی مدت بر بازار خودرو حاکم شده که باید با اتخاذ تدابیر و
سیاست هایی کارآمد از ادامه آن جلوگیری به عمل آورد.