فروشندگان براي مشتريان فرش قرمز پهن كردهاند
فرشته بهروزي نيك « زماني بود كه خانوادهها از ترس گران شدن قيمت لوازم خانگي جهيزيه را از دوسال قبل خريداري كرده و در انبار نگه ميداشتند، اما حالا بازار تعادل خود را به دست آورده و نيازي به عجله در خريد نيست.» در ميان همه اخبار گراني كه تاكنون و البته پيش از لغو …
فرشته بهروزي نيك
« زماني بود كه خانوادهها از ترس گران شدن قيمت لوازم خانگي جهيزيه را از دوسال قبل خريداري كرده و در انبار نگه ميداشتند، اما حالا بازار تعادل خود را به دست آورده و نيازي به عجله در خريد نيست.» در ميان همه اخبار گراني كه تاكنون و البته پيش از لغو تحريمها شنيده ميشد، محمد طحانپور در گفتوگو با «قانون» ميگويد: « به زماني رسيدهايم كه اعتماد به وجود آمده است، نيازي نيست كالايي را خريد و در پستوي خانه پنهان كرد و عروس خانمها بدانند كه حالا زمان مناسبي براي خريد جهيزيه است.» طحانپور علت به وجود آمدن تعادل در بازار لوازم خانگي را از ميان رفتن تقاضاي كاذب در اين بخش ميداند. او بر اين باور است كه مردم هم ياد گرفتهاند تنها بايد براي رفع نياز خود خريد كنند و نه بر اساس هيجان بازار. او ادامه ميدهد: قيمتها روال طبيعي خود را طي ميكند سالهاي قبل رونق دلالي بود و هيچكس در حوزه خودش كار نميكرد. او با اطمينان ميگويد: «مردم به جايي رسيدهاند كه ميدانند نبايد نگران افزايش نجوميقيمت لوازم خانگي در بازار باشند.
فروش خوب كولرهاي گازي
به گفته طحانپور نمونه رونق بارز لوازم خانگي فروش خوب كولرهاي گازي است، اين كولرها وارداتي هستند و ايران هنوز به تكنولوژي ساخت آن دست پيدا نكرده است. در زمستان امسال هم به نظر ميرسد آب گرمكن و پكيجها فروش خوبي داشته باشند.
توليد كنندگان بازار هدف نداشتند
به گفته اين دست اندركار بازار، توليد كنندگان تا كنون بازار هدف نداشتند. به اين مفهوم كه تنها به تقاضاي كاذب در بازار پاسخ ميدادند و به همين علت نيز در همين زمان تحريمها بسياري از واحدهاي توليدي از گردونه خارج شدند. حالا بازار منطقي شده است و اگر اين حالت ادامه پيدا كند اقتصاد ما درست ميشود.
وي در اين موارد مثال هم ميزند و ميگويد: در راستاي همين تقاضاهاي كاذب بسياري از كارخانجاتي كه بدون بررسي نياز بازار توليد ميكردند ورشكست شدند مانند آب معدني، فرش ماشيني يا… حالا دلال بازي در اين بازار كم شده است. در بازار سكه و ارز نيز همين اتفاق رخ داد. سكه و ارز را ببينيد چه خبر بود كاسب و دانشگاهي همه دلال شده بودند البته مقصر هم نبودند چرا كه يك نااطميناني در اقتصاد ايران وجود داشت.
افزايش قيمت عجيب است
به گفته رئيس اتحاديه تا كنون كه افزايش قيمت در بخش لوازم خانگي نداشتهايم در آينده هم اگر كسي گفت ميخواهم افزايش قيمت دهم بايد به حرف او شك كرد. تا حالا اگر بهانه تحريمها بود ديگر بهانه اي وجود ندارد. حتي پيش بيني كاهش قيمتها از پايان سال به بعد بسيار قوي است. اگر مواد اوليه ارزان به توليد كننده برسد قطعا خودش قيمت را كاهش ميدهد.
سياست دولت اين است كه در اين اوضاع نميگويد چون آشتي كرده است واردات را افزايش دهد. دولت ميداند كه بايد تكنولوژي در اين مملكت بيايد. به گفته او ادعا هم نبايد داشته باشيم؛ طبيعي است فعلا نميتوانيم لوازم خانگي بوش باشيم اما ميتوانيم از تكنولوژي آنها استفاده كنيم. بايد آنها در اين مملكت سرمايهگذاري كنند. هيچ اشكال ندارد بوش توليد كنيم مثل كاري كه تركيه انجام دهد.
لغو تحریم لوازم خانگی بعد از نشست نیویورک
رئيس اتحادیه کشوری لوازم خانگی پيش از اين با اشاره به نتایج مثبت حاصل از نشست سازمان ملل در نیویورک همچنین از ورود ماشینآلات ساخت کشورهای مختلف برای تولید لوازم خانگی با برند معروف به ایران بعد از لغو بعضی تحریمها خبر داد.محمد طحانپوربا اشاره به افزایش قیمت لوازم خانگی در سال قبل، اظهار داشت: البته به دنبال کاهش قیمت دلار در دو ماه قبل شاهد کاهش قیمتها در این بازار هستیم. وی قاچاق لوازم خانگی از مرزهای بانه را مورد انتقاد قرار داد و افزود: از آنجایی که هیچ گونه کنترلی بر روی این محصولات صورت نمیگیرد به طور معمول از کیفیت پایینی برخوردارند ضمن اینکه هیچ گونه خدمات پس از فروشی شامل آنها نمیشود. وی معتقد است که کنترل این نوع قاچاق کار سختی نیست و اگر مدیریت تازه گمرک با اتحادیه و انجمن لوازم خانگی همکاری کند کاهش این نوع قاچاق برخلاف محصولاتی مانند لوازم آرایشی کار چندان دشواری نیست. رئيس اتحادیه لوازم خانگی در بخش دیگری از سخنان خود از تسهیل واردات لوازم خانگی خبر داد و گفت: برای رشد این صنعت در کشور باید یک بازار رقابتی ایجاد شود تا تولیدکنندگان در یک بازار انحصاری فعالیت نکنند و به حقوق مصرفکننده توجه بیشتری داشته باشند. وی اضافه کرد: متاسفانه در هنگام افزایش قیمت دلار شاهد بودیم که برخی از تولیدات ایرانی که از وابستگی کمتری به واردات برخوردار بودند افزایش چشمگیری را در بهای محصولات خود اعمال کردند. طحانپور از فراهم شدن امکان ثبت سفارش لوازم خانگی با گشایش «ال.سی» ۳۰ درصدی خبر داد و افزود: این تصمیم ظرف روزهای آینده عملیاتی خواهد شد. رئيس اتحادیه کشوری لوازم خانگی با اشاره به نتایج مثبت حاصل از نشست سازمان ملل در نیویورک همچنین از ورود ماشینآلات ساخت کشورهای مختلف برای تولید لوازم خانگی با برند معروف به ایران بعد از لغو بعضی تحریمها خبر داد و گفت: یک کارخانه ایتالیایی و یک کارخانه کرهای برای تولید یخچال فریزر، مایکروویو، ظرفشویی، جاروبرقی و لوازم برقی دیگر راهاندازی شدهاند و دو برند لوازم خانگی ترکیهای در راه هستند. یک کارخانه کرهای نیز در حال نصب تجهیزات برای راهاندازی کارخانه است و تا پایان سال جاری، محصولات آنها با نام برند خودشان وارد بازار خواهد شد. وی افزود: این اتفاق طبیعی است که در ابتدا مونتاژ این کالاها در کشور صورت گیرد و پس از آن سازندگان داخلی در ساخت این کالاها مشارکت داشته باشند. پژو نیز در ابتدا فقط مونتاژ میشد، اما پس از گذشت زمان مناسب، بسیاری از قطعات آن در کشور
ساخته شد.
کاهش سود کسبه به حداقل ممکن
طحانپور قیمت لوازم خانگی در شرایط فعلی بازار را مناسب ارزیابی و تصریح کرد: تعداد بالای کسبه موجب شده تا حاشیه سود اصناف در تمام حوزهها به حداقل ممکن کاهش یابد، بهعنوان مثال سود یک واحد صنفی از فروش یک تلویزیون 5/2 میلیون تومانی تنها ٥٠هزار تومان و حتی کمتر است. او یادآورشد: هم اکنون بهترین زمان برای خرید است و مردم فرصت را از دست ندهند. در این زمینه بررسیهای میدانی حاکی از تثبیت قیمتها در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته است. در عین حال لوازم خانگی تولید داخل و خارج اختلاف قیمت چندانی در بازار نداشته، اما تقاضا همچنان برای خرید کالای خارجی بالاست.
فروشندگان کالا چه میگویند
با این وجود فروشندگان لوازم خانگی نظرات متفاوتی نسبت به رئیس اتحادیه خود داشتند. آنها تاكيد کردند که نباید انتظار کاهش قیمتها را داشت و تا وقتی که جنس با قیمت قبلی در انبار موجود است آنها راضی به فروش کالای خود زیر قیمت خرید نمیشوند. «محمدی» یکی از فعالان بازار در خیابان امینحضور درباره تأثیر تحولات سیاسی بر بازار لوازم خانگی معتقد است که این تأثیر در بلندمدت اثر خود را نشان خواهد داد. او فاصله زمانی این اثرگذاری فروش را حداقل تا ٦ ماه آینده دانست و تأکید کرد که تأثیر تحولات سیاسی و لغو تحریمها در بلندمدت بوده و درحال حاضر نمیتوان روی آن حساب کرد. اما یکی دیگر از کسبه خیابان جمهوری که به فروش تلویزیون مشغول است، در مورد تأثیر لغو تحریم بر وضع بازار میگوید: در زمان تحریم، کالا باید از کشور اصلی مانند ایتالیا به یک کشور دیگر اروپایی و از آنجا به امارات و از آنجا به ایران حمل میشد که خود این مسئله قیمت کالا را افزایش میداد و اکنون احتمال کاهش قیمتها با حذف واسطهها وجود دارد. او با تأکید بر اینکه در هر زمان باید حمایت از تولیدات ملی اولویت اول دولت باشد، اظهار داشت: وقتی به مردم اعلام میشود کالای ایرانی بخرند ولی بیلبوردهای شهر و تمام روزنامههای کثیرالانتشار تبلیغ کالای خارجی و سفر به خارج از کشور دارند اصلا نمیتوان مردم را به خرید کالای داخلی تشویق کرد.
آنها بر این باورند که میتوان از ظرفیت، تکنولوژی و نام برندها برای سرمایهگذاری مشترک در شرایط جدید استفاده کرد که هم اشتغالزایی در پی دارد، هم قیمتها کاهش مییابد و هم جنس باکیفیت با کالای قاچاق چینی جایگزین میشود و مردم میتوانند کالای باکیفیت تهیه کنند.
تعرفه واردات لوازم خانگی دو برابر شد
براساس کتاب مقررات صادرات و واردات سال 93 تعرفه واردات کلیه لوازم خانگی دو برابر شده است. به گزارش ایسنا، سال گذشته تعرفه واردات لوازم خانگی بین 35 تا 55 درصد بوده است که این رقم بین اقلام مختلف لوازم خانگی متفاوت است امسال تعرفه واردات این کالاها دو برابر شده و براساس نوع کالا تعرفه واردات آن بین 70 تا 110 درصد شده است. براین اساس این احتمال وجود دارد که لوازم خانگی طی ماههای آینده با افزایش قیمت مواجه شود. لوازم خانگی از کالاهای اولویت 10 است که واردات آنها با ارز متقاضی و پرداخت سود گمرکی دو برابر از ابتدای سال جاری آزاد شده است. در حال حاضر لوازم خانگی که با تعرفه دو برابری وارد میشوند تا چهار ماه آینده به بازار میرسد و این احتمال وجود دارد که قیمت لوازم خانگی در بازار افزایش داشته باشد. البته در حال حاضر افزایش قیمت لوازم خانگی در بازار محسوس نیست زیرا هیچ کالایی از این گروه با تعرفه دو برابر هنوز وارد بازار نشده است. در همین رابطه رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی گفت: دولت به اسم حمایت از تولید داخلی عوارض واردات و گمرکی کالاهای اولویت 10 که شامل لوازم خانگی نیز میشود را دو برابر کرد که این موضوع به ضرر مصرفکننده تمام شد و سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان بهتر است عنوان مصرفکننده را از نام خود حذف کند.