حمله جمهوریخواهان به توافق هسته ای
هیلاری کلینتون مشهور ترین نامزد حزب دموکرات در استقبال از توافق هسته ای گفت:” این توافق یک گام مهم برای پایان دادن به مناقشه اتمی ایران بود. این توافق ایالات متحده آمریکا و دیگر شرکای آن را قادر خواهد ساخت تا توجه خود را به جلوگیری از دیگر سیاست های بد ایران معطوف کنند.” دو …
هیلاری کلینتون مشهور ترین نامزد حزب دموکرات در استقبال از توافق هسته ای گفت:” این توافق یک گام مهم برای پایان دادن به مناقشه اتمی ایران بود. این توافق ایالات متحده آمریکا و دیگر شرکای آن را قادر خواهد ساخت تا توجه خود را به جلوگیری از دیگر سیاست های بد ایران معطوف کنند.”
دو نامزد دیگر دموکرات ها “جیم وب” و ” برنی ساندرز” نیز با لحن مثبت تری از این توافق استقبال کردند. وب توافق هسته ای را “لحظه ای مهم از نظر آینده سیاست خارجی آمریکا” و ساندرز این توافق را پیروزی دیپلماسی بر قدرت نمایی نامید.
نامزدهای جمهوریخواه اما در واکنش به این توافق به شدت به آن تاختند.
لیندسی گراهام در مصاحبه با بلومبرگ این توافق را حتی بسیار بدتر از آنچه که تصور می کرده توصیف کرده و آن را محکوم کرد. گراهام توافق هسته ای وین را در حکم اعلان جنگ به اسراییل دانست.
مارکو روبیو دیگر نامزد انتخاباتی جمهوریخواه شدید ترین و اهانت بار ترین واکنش را نشان داد. او در صفحه توییتر خود نوشت: این بر عهده رییس جمهور بعدی خواهد بود که قدرت را به ایالات متحده آمریکا بازگردانده و تحریم ها علیه این رژیم منفور را دوباره برقرار سازد.
کمپین انتخاباتی روبیو همچنین در اقدامی دیگر با راه اندازی کمپین امضا برای مخالفت با توافق هسته ای ، از حامیان این نامزد جمهوریخواه در سراسر آمریکا خواستند تا این تومار اینترنتی را امضا کنند.
اسکات واکر فرماندار جمهوریخواه ویسکانسین و دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری نیز در واکنش به این توافق آن را یکی از بدترین شکست های دیپلماتیک در تاریخ دیپلماسی آمریکا توصیف کرد.
بابی جیندال دیگر نامزد جمهوریخواه نیز این توافق را محکوم کرد و از هیلاری کلینتون خواست تا نگاهی منطقی به این توافق داشته باشد و با آن مخالفت کند.
در کنار مخالفت نامزدهای جمهوریخواه، برخی سناتورها و اعضای کنگره از حزب جمهوریخواه نیز تهدید کردند توافق را در کنگره آمریکا در مهلت 60 روزه بررسی به دقت بررسی کرده و آن را رد خواهند کرد.
اوباما دیروز و دقایقی پس از اعلام رسمی توافق در وین در سخنانی به مخالفان توافق در کنگره هشدار داد هر تصمیمی به منظور جلوگیری از اجرای این توافق از سوی کنگره را وتو خواهد کرد.
در صورت رد توافق از سوی کنگره ، اوباما می تواند آن را وتو کند و در این صورت این توافق بار دیگر به کنگره عودت داده خواهد شد و بر سر آن دوباره رای گیری خواهد شد. در صورتی که دو سوم اعضای کنگره دوباره این توافق را رد کنند ، وتوی اوباما بی اثر شده و رییس جمهور آمریکا ملزم به اجرای نظر کنگره خواهد بود.
کسب دو سوم آرای اعضای کنگره برای رد توافق هسته ای، از عهده حزب جمهوریخواه خارج است و در این صورت باید تعدادی از نمایندگان و سناتورهای دموکرات هم حزبی اوباما هم به آن رای منفی بدهند.