مهمترین دلایل زنان ایرانی برای طلاق توافقی
طلاق توافقی زیاد شده است. شاید جامعهشناسان و حقوقدانها این نوع طلاق را بهتر از طلاقهایی که با مشاجرههای خانمانسوز، انجام میشود، بدانند اما وقتی تعداد این طلاق بالا برود، یعنی اتفاقات دیگری برای جامعه افتاده است. طلاق توافقی را باید به طور جدی واکاوی و آسیبشناسی کرد و نسبت به رفع آن یا کاستن …
طلاق توافقی زیاد شده است. شاید جامعهشناسان و حقوقدانها این نوع طلاق را بهتر از طلاقهایی که با مشاجرههای خانمانسوز، انجام میشود، بدانند اما وقتی تعداد این طلاق بالا برود، یعنی اتفاقات دیگری برای جامعه افتاده است.
طلاق توافقی را باید به طور جدی واکاوی و آسیبشناسی کرد و نسبت به رفع آن یا کاستن از آسیبهای آن در خانواده و جامعه رویکردی جامع و دقیق داشت. مقام معظم رهبری با تأکید بر تلاش برای تسهیل ازدواج جوانان به برخی مشکلات دادگاههای خانواده از جمله «طلاق توافقی» اشاره کردند و فرمودند: قضات محترم با کمک بزرگان خانوادهها، اینگونه مسائل را تقلیل دهند.
طلاق توافقی با ۲۷ هزار و ۳۲۰ فقره پرونده
این اشاره دقیق از سوی رهبر معظم انقلاب در شرایطی است که بررسیها نشان میدهد، برخی از موارد طلاق توافقی در دادگاههای کشور بعضا در ۱۵ دقیقه صادر میشود و بسیار روند سهل و آسانی دارد. براساس این روش از طلاق، «زوجین میتوانند با توافق در مورد حق و حقوق خود یا گذشتن از حقوق خود از قبیل؛ مهریه، حضانت و ملاقات فرزند، جهیزیه، نفقه و… بهراحتی به دادگاه مراجعه کنند و پس از مدت کوتاهی بهصورت توافقی از هم جدا شوند». این سادهترین تصویر از سادهترین شکل طلاق در کشور است.
علاوه بر این رئیس دادگاههای عمومی و انقلاب تهران در هفته گذشته اعلام کرد: «طلاق توافقی با ۲۷ هزارو ۳۲۰ فقره پرونده، در صدر دعاوی مجتمعهای خانواده شهر تهران در سال ۹۳ قرار داشته است».این آمار زمانی معنادار میشود که آن را با تمامی پروندههای طلاق در تهران مقایسه کنیم. براساس آمار رسمی سازمان ثبت احوال استان تهران سالانه بیش از ٣٠هزار نفر در تهران از یکدیگر جدا میشوند که بر پایه این آمار و ٢٧ هزار طلاق توافقی در این کلانشهر، میتوان گفت ٩٠ درصد طلاقها در تهران توافقی است.
طلاق توافقی چیست؟
در طلاق توافقی زن و مرد توافق میكنند از یكدیگر جدا شوند و این توافق در حكم دادگاه ثبت میشود.حکم مربوط به درخواست طلاق توافقی معمولاً سریعتر صادر میشود. البته این امر پس از طی مراحلی صورت میگیرد؛ بدین ترتیب که اگر دادگاه نتواند اختلافات زوجین را حلوفصل نماید و آنها را به ادامه زندگی مشترک متقاعد کند، طبق «آییننامه اجرایی تبصره یک ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق»، هر یک از طرفین را مکلف مینماید که ظرف 20 روز یک داور را از میان اقارب خود معرفی کنند.
البته در صورت موافقت ریاست محترم دادگاه هر دوی آنها میتوانند یک شخص را بهعنوان داور انتخاب و معرفی نمایند. همچنین داورها میبایست شرایطی مثل مسلمان بودن، بالاتر از چهل سال تمام داشتن، متأهل بودن و … را دارا باشند. و در صورت امتناع یا عدم توانایی هر یک از زوجین نسبت به معرفی داور، دادگاه رأسا از بین افراد دیگر که واجد شرایط مربوطه باشند، داور را تعیین خواهد کرد. داوران میبایست زن و شوهر را دعوت و حداقل در دو جلسه با مذاکره و نصیحت آنها را به رفع اختلاف و سازش و ادامه زندگی مشترک تشویق کنند و در مدتی که دادگاه تعیین کرده نظر خود را نسبت به امکان یا عدم امکان سازش به دادگاه تسلیم کنند.داوران میتوانند نظرشان را جدا جدا یا مشترکا در یک ورقه به دادگاه بدهند و ملزم نیستند که هر دو یک نظر داشته باشند. مثلاً ممکن است یکی نظرش بر ادامه زندگی باشد و دیگری نظرش بر جدایی و طلاق باشد و قاضی با توجه به نظر داوران و دیگر شواهد و قرائن و امارات تصمیم به صدور یا عدم صدور حکم طلاق خواهد گرفت.
نتایج یک تحقیق دانشگاهی درباره طلاق توافقی
نتایج یک تحقیق دانشگاهی از سوی باقر ساروخانی، استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران، درباره طلاق توافقی نشان میدهد، زوجین هرکدام دارای دلایلی برای طلاق توافقی هستند که میتواند طرفین را مجاب به جدایی کند. ساروخانی در تحقیق خود مینویسد: «در طلاق توافقی، زنان مهمترین دلایل خود را برای طلاق، فحاشی و ضـربوشتم شوهر، دخالت خانواده شوهر، خیانت شوهر، داشتن اختلافنظر فرهنگی، اختلاف سنی زیاد، ازدواج تحمیلی و نداشتن آشنایی قبلی برشمردهاند.
در مقابل مردان نیز مهمترین دلایل خود را برای جدایی بهصورت زیر بیان کردهاند: علاقه نداشتن به زن، اقدامات خودسرانه زن، بدبینی به زن، تمکیننکردن، ناسازگاری زن، پایبندنبودن به اصول اخلاقی، نداشتن تفاهم، توقعات بیجای زن، بیاعتمادی نسبت به شوهر و رفتارهای نامعقول زن». به گزارش خبرآنلاین، او ادامه میدهد: حال با توجه به این نکته میتوان گفت تغییر روش طلاق در جامعه از غیرتوافقی به روش توافقی، خود نشان از گرایش جامعه بـه نـوگرایی در همـه عرصهها دارد.