روند دیدگاههای دولتی به دولت الکترونیکی صعودی یا نزولی است؟
به گزارش خبرنگار فنآوری اطلاعات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دولت الکترونیکی فرآیندها و ساختارهایی را فراهم میسازد که میتواند از طریق به کارگیری نیروهای بالقوه فنآوری اطلاعات و ارتباطات در سطوح مختلف دولت و به طور کلی در بخش دولتی، خدمات دولتی را توسعه و بهبود بخشد.برای مدیران بخش دولتی، دولت الکترونیکی بیانگر مجموعهای از …
به گزارش خبرنگار فنآوری اطلاعات خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، دولت الکترونیکی فرآیندها و ساختارهایی را فراهم میسازد که میتواند از طریق به کارگیری نیروهای بالقوه فنآوری اطلاعات و ارتباطات در سطوح مختلف دولت و به طور کلی در بخش دولتی، خدمات دولتی را توسعه و بهبود بخشد.
برای مدیران بخش دولتی، دولت الکترونیکی بیانگر مجموعهای از موضوعات پیچیده به منظور ایجاد معماریهای تعاملپذیر است که سرویسهای دولتی را با استفاده از اطلاعات و منابعی که از فرآیندهای درون سازمانی به دست میآیند و یا از طریق فرآیندهای کسب و کار جدید و سیستمهای مدیریت اطلاعات که باید برای این سرویسها ایجاد کرد، ارائه میدهند. این امر موجب توسعه سیاسی ـ اجتماعی و ارائه بهتر سرویسهای دولتی میشود.
در گزارش زیر که برگرفته از نظرات خبرگان در برنامه جامع فنآوری اطلاعات کشور است، با تحلیل وضعیت موجود دولت الکترونیک، به لزوم توسعه هرچه سریعتر با ارائه آمار و راهکارهایی تاکید میشود.
توسعه زیرساخت IT اولویت دولت الکترونیکی
رشد تلفن همراه به عنوان یک زیر ساخت فنآوری، در سالهای اخیر در کنار میزان ضریب نفوذ تلفن ثابت نشان دهنده وضعیت مثبت برای ایران از نظر گسترش شبکه صوتی و دسترسی است، اما پایین بودن ضریب نفوذ اینترنت و ظرفیت دروازههای بینالمللی ارتباط با آن و نبود دسترسی باند پهن از موارد ضعف زیرساخت ارتباطات و فنآوری اطلاعات در کشور است.
نبود وجود سیستم احراز هویت، پرداخت امن الکترونیکی و مراکز داده امن نیز از مشکلات اساسی در زیرساخت فنآوری است. با توجه به اینکه ایجاد این زیرساختها برعهده دولت است، توسعه آنها میتواند بهعنوان اولین اولویت برای توسعه دولت الکترونیکی در نظر گرفته شود.
ضعف قوانین در حوزه دولت الکترونیک
به گفته کارشناسان در حوزه دولت الکترونیک تدوین قوانین در مرحله کاملا مقدماتی قرار دارد؛ ایران هنوز دارای یک نظام معین در فنآوری اطلاعات نیست، تنها دو قانون تجارت الکترونیک و حق تالیف نرم افزار تدوین شده و قانون آزادی اطلاعات نهایی نشده است. با توجه به نظام حقوق فنآوری اطلاعات در سایر کشورها (حدود 15 قانون) کشور ایران هنوز فاصله زیادی با آنها دارد و از نظر بهکارگیری قوانین وضعیت بسیار ضعیفتر است.
آمادگی مقدماتی محیط کاربری خدمات الکترونیکی
بررسی شاخص اجرایی و کسب و کار در حوزه مرتبط با دولت الکترونیک نشان میدهد که ایران از نظر آمادگی محیط کاربری در استفاده از خدمات الکترونیکی هنوز در مرحله مقدماتی به سر میبرد. امکان پرداخت الکترونیک بسیار محدود (در حد انتقال وجوه بین بانکها) برقرار است، سرویسهای الکترونیکی در سطح ملی (بورس الکترونیک، پرداخت مالیات به شکل برخط و سیستمهای خرید و فروش برخط) وجود ندارد. به منظور پر کردن خلاء دسترسی به اطلاعات و خدمات دولتی دفاتری ایجاد شده ولی آنها نیز از سازوکار مطمئن و سریع برخوردار نیستند.
اهداف تدوین شده برای دولت الکترونیکی
اما الکترونیکی کردن بخشی از فعالیت دولتی در سایه بکارگیری فاوا، به کوچکتر شدن و چالاکی دولت در ارائه خدمات خود منجر میشود. اهداف تصویر شده در این قسمت ناظر به اصلاح فرآیندهایی در بدنه دولت در اثر استفاده از فاوا و شناسایی خدمات پایلوتی است که امکان ارائه آنها به صورت الکترونیکی وجود دارد.
سامان دهی به منابع اطلاعاتی و پایگاههای داده از دیگر محورهای اهداف راهبردی در این حوزه محسوب میشود. کاهش تصدیگری دولت و دخالت در فعالیتهای اقتصادی در اثر سپردن بخشی از خدمات به صورت الکترونیکی به بخش خصوصی و افزایش مشارکت بین دولت و شهروندان از طریق توسعه کانالهای ارتباطی، تسهیل تعاملات و توسعه سیستم الکترونیکی پشتیبان تصمیم دولت، ساماندهی منابع اطلاعاتی دولتی و ایجاد بانکهای اطلاعاتی از دیگر اهداف راهبردی در نظر گرفته شده در حوزه دولت الکترونیک است.
توسعه فنآوری اداری از برنامههای ایجاد تحول
سیاستگذاری دولت الکترونیکی به طور متمرکز از انتهای برنامه سوم در سال 1381 با برنامه اصلاح فرآیندها، روشهای انجام کار و توسعه فنآوری اداری به عنوان یکی از برنامههای هفتگانه ایجاد تحول در نظام اداری کشور و نیز آییننامهای تحت عنوان توسعه کاربرد فنآوری اطلاعات (تکفا) آغاز شد.
در هر حال ارتباطات و فنآوری اطلاعات مهمترین ابزار راهبردی قدرتمندی برای مدیریت صحیح جامعه معاصر به شمار میآید که با سرعت چشمگیر در حال توسعه است و میتواند با استفاده از آن در ارائه خدمات دولتی (پیدایش دولت الکترونیکی) به ایجاد یک دولت پاسخگو، قانونمند، شفاف و پیشرفته از یک سو و مشارکت موثرتر همه شهروندان در فعالیتهای دولت از سوی دیگر کمک کند. در نتیجه امروزه اکثر کشورهای جهان پیادهسازی معماری دولت الکترونیکی را در بخش یا بخشهایی که نیاز بیشتری به آن دارند، آغاز کردهاند و در مراحل گوناگونی از فازهای پیادهسازی آن جای دارند.