پنج توصیه در مورد رژیم غذایی بیماران دیابتی
زمانی که فردی به دیابت مبتلا می شود باید به طور منظم غذا بخورد و سه وعده غذایی در روز داشته باشد تا نیاز بدن در طول روز تامین گردد. ۲ برش نان، یک منبع پروتئینی مانند ماست، پنیر یا برشی از ژامبون سفید و یک نوشیدنی برای وعده صبحانه نمونه خوبی است. برای ناهار …
زمانی که فردی به دیابت مبتلا می شود باید به طور منظم غذا بخورد و سه وعده غذایی در روز داشته باشد تا نیاز بدن در طول روز تامین گردد. ۲ برش نان، یک منبع پروتئینی مانند ماست، پنیر یا برشی از ژامبون سفید و یک نوشیدنی برای وعده صبحانه نمونه خوبی است. برای ناهار وشام نیز یک بشقاب کوچک با یک قاشق سوپخوری روغن زیتون، غذای پروتئینی مانند گوشت، ماهی یا تخم مرغ، یک بشقاب حبوبات و سبزیجات سبز، مقداری لبنیات و یک میوه توصیه می شود.
بهتر است بدانید در صورت ابتلا به دیابت نوع ۲، باید مراقب بود که دریافت نشاسته در تمام وعده ای روز تقسیم شود و فقط یک وعده را شامل نشود.
کنترل دریافت گلوسیدها
برای کنترل قند خون لازم است تا به میزان دریافت گلوسیدها یا کربوهیدرات ها توجه خاصی داشت. این مواد باید ۵۰% دریافت کالری کلی روزانه را در برگیرد. از همین رو مصرف خوراکی های دارای شکر اضافی مانند قند، عسل، مربا و… باید بااحتیاط و در کنار یک غذای کامل باشد. همچنین باید در مصرف خوراکی های حاوی قندهای پنهان مانند غذاهای آماده و سس ها نیز دقت کرد.
غلات سبوس دار نیز نسبت به غلات تصفیه شده ارجحیت دارند. به علاوه غذاهای با شاخص قند پایین مانند نان های سبوس دار، غلات غنی از فیبر، سیب زمینی شیرین و… و غذاهای با شاخص قند متوسط از جمله نان گندم سبوس دار، برنج قهوه ای و سیب زمینی مفید خواهند بود.
اهمیت مصرف چربی های مفید
برای مقابله با چاقی و افزایش کلسترول که مشکل رایجی در بیماران دیابتی است، باید دریافت روغن ها محدود شود و ارجحیت با چربی های مفید باشد. این توصیه غذایی همچنین به پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی عروقی نیز کمک می کند که جز عوارض شایع دیابت است. نکات زیر در این مورد بسیار مورد تاکید است:
مصرف چربی های اشباع و اسیدهای چرب اشباع موجود در بسیاری از خوراکی های صنعتی مانند غذاهای آماده، بیسکوییت ها، شیرینی جات و… تا حد ممکن محدود شود.
ماهی های چرب مانند تن، آزاد، ساردین و ماکرو که سرشار از امگا ۳ هستند حداقل دو بار در هفته مصرف گردد.
روغن های گیاهی از جمله کلزا و زیتون نسبت به چربی های حیوانی ارجحیت دارند. بهترین مقدار مصرف ۱ قاشق سوپخوری در هر وعده غایی است.
افزایش دریافت فیبرها
تغذیه سرشار از فیبرها به خصوص فیبرهای حل شدنی موجب کند شدن جذب قند در روده باریک شده و به همین دلیل قند خون بعد از صرف غذا بهتر کنترل می شود. این غذاها همچنین به مقابله با کلسترول بد خون نیز کمک می کند که معمولا در بیماران دیابتی بالاست.
بهترین خوراکی های حاوی فیبرهای حل شدنی عبارتند از:
بعضی از غلات مانند جو، گندم سیاه، چاودار
سبزیجات از جمله شلغم، مارچوبه، بروکلی، لوبیا سبز، سیب زمینی شیرین
میوه هایی مانند زردآلو، هلو، سیب با پوست، انبه، پرتقال، گریپ فوروت
بهتر است بدانید که سبوس جو دوسر یکی از بهترین منابع فیبرهای حل شدنی است. می توانید خود را عادت دهید که یک قاشق چایخوری از آن را همراه با غلات صبحانه با ماست میل کنید.
در نظر گرفتن میان وعده
برای کنترل بهتر قند خون توصیه می شود بین غذاهای اصلی میان وعده نیز میل گردد. البته به این شرط که میان وعده سالم و متعادل باشد. چنین میان وعده ای شامل حدود ۱۵ گرم گلوسید، مقدار کافی فیبر و پروتئین است و نباید بیش از ۱۵۰ کیلوکالری داشته باشد.
۱ سیب یا ۱ گلابی، ۱۰۰ گرم کمپوت بدون شکر همراه با دو عدد بادام، ۱۰۰ گرم ماست یا پنیر سفید، ۲۰۰ میلی لیتر شیر کم چرب همراه با ۲ قاشق سوپخوری کاکائو بدون شکر و ۲ عدد هویج نمونه هایی از میان وعده های سالم است.