چه کسی این خواننده جوان را به سمت مرگ هدایت کرد؟
فیلم مستند «امی»، زندگی واینهاوس را به تصویر میکشد، اینکه چگونه اعتیاد به مواد مخدر و الکل، و مسائلی دیگر دست به دست هم دادند تا این خواننده مشهور در سن ۲۷ سالگی پنجه در پنجه مرگ بکشد. کارگردان فیلم، آصف کاپادیا پس از مرگ واینهاوس چند سال را صرف ساختن این مستند کرد، و …
فیلم مستند «امی»، زندگی واینهاوس را به تصویر میکشد، اینکه چگونه اعتیاد به مواد مخدر و الکل، و مسائلی دیگر دست به دست هم دادند تا این خواننده مشهور در سن ۲۷ سالگی پنجه در پنجه مرگ بکشد. کارگردان فیلم، آصف کاپادیا پس از مرگ واینهاوس چند سال را صرف ساختن این مستند کرد، و فیلمی بر اساس مصاحبه با دوستان نزدیک و خانواده امی بوجود آورد. فیلمهایی از امی، که پیش از این هرگز دیده نشدهاند، نیز در این مستند به نمایش در میآیند.
یک: واینهاوس از سنین پایین به افسردگی و آنارکسیا مبتلا بوده است.
در فیلم به این نکته اشاره میشود که امی در نوجوانی تحت تاثیر جدایی پدر و مادرش قرار گرفت. مادر امی در این فیلم اقرار میکند که اصلا آدم باانضباط و اهل مقرراتی نبوده و امی را آزاد میگذاشته که هر کاری که میخواهد، انجام دهد. دوران نوجوانی امی دورانی وحشتناک و پراسترسی بوده، او در آن سالها شروع به استفاده از داروهای ضدافسردگی میکند و به والدینش اعلام میکند که از بیاشتهایی رنج میبرد. امی در ۱۵ سالگی به مادرش میگوید از رژیم غذایی جدیدی استفاده میکند، به این صورت که هر چه را که دوست دارد میخورد و پس از آن همه آنچه را که خورده بالا میآورد. مادرش در فیلم با اشاره به این نکته تائید میکند، که او و پدر امی دنبال هیچ اقدام پزشکی برای بهبود امی نرفتهاند.
دو: او اشتیاقی به مشهور شدن نداشت.
در فیلم مصاحبهای از او را که، در تاریخ ۲۰۰۳ ضبط شده میبینیم، او در این مصاحبه میگوید : «فکر نمیکنم اصلاً بخواهم مشهور شوم، فکر نمیکنم از عهده مدیریت کردن شهرت برآیم، احتمالاً دیوانه میشوم.»
سه: پدر امی فرصت را برای رها کردن دخترش از شر مواد و الکل نادیده میگیرد.
حوالی سال ۲۰۰۵ دوستان امی او را قانع میکنند، که برای ترک اعتیاد به دورههای بازتوانی بپیوندد. امی در آهنگ مشهور خود «بازتوانی (rehab)» به این نکته اشاره میکند، که پدرش به او گفته که نیازی به بازتوانی ندارد. پدر امی، میچل، نیز در این مورد میگوید : «من گفتم، تو نیازی به بازتوانی نداری، من فکر میکردم در آن زمان با اینکار یک فرصت کلیدی را از دست میدهد. او این شانس را داشت تا پیش از آنکه جهان دنبال کارهای او باشد، با حرفهایها کار کند.»
چهار: شوهرش او را با کراک کوکائین آشنا میکند.
رابطه امی و همسرش دراین فیلم با جزئیات به تصویر کشیده میشود. پس از یک رابطه پرفراز و نشیب و پس از یک دوره افسردگی در سال ۲۰۰۷ سرانجام این دو با یکدیگر ازدواج کردند. پس از ماه عسل در میامی آمریکا، به لندن بازگشته و زندگی خود را آغاز کردند، در اینجا بود که همسر امی، او را با ماده مخدر خطرناک کراک کوکائین آشنا میکند. فیلم با اشاره به اعتیاد وحشتناک همسر امی سعی دارد تا حدودی بار منفی این مسئله را بکاهد، که شاید به مذاق طرفداران امی، که همسر او را برای تشدید اعتیاد او سرزنش میکنند، چندان خوش نیاید.
پنج: پدر امی با استفاده از شهرت امی، به دنبال بدست آوردن پول است.
در این فیلم بدترین چهره از آن پدر امی، میچل است. امی در سال ۲۰۰۷، و هنگامی که برای بازتوانی تلاش میکرد، به بیمارستان منتقل شد، در سیستم بدنی او انواع مخدرها از جمله هروئین، کوکائین، کرک کوکائین و الکل یافت شده بود. اما در همین زمان پدرش به او فشار میآورد که اجرا را ادامه دهد، تا پول کنسرتها را از دست ندهند. هنگامی که در سال ۲۰۰۹ امی بالاخره از شوهرش جدا شد، فرصتی دست داد تا بالاخره بتواند از شر اعتیاد رها شود. اما این بار نیز پدرش با یک گروه فیلمبرداری ظاهر شد، او میخواست یک فیلم در مورد، پدر امی واینهاوس بودن، بسازد.
ورایتی / ۱۶ می / ترجمه: فرزاد مظفری